Annonce
Annonce
Tre stærke kandidater er nominerede til årets Øko-pris
Økologisk Landsforening har nu sat navne på de tre kandidater, der er med i opløbet til Øko-prisen 2025, og ifølge markedschef for foodservice Torben Blok er der tale om tre stærke kandidater, som på hver sin måde kæmper for at udbrede de økologiske løsninger i landets professionelle køkkener.

Sidste år vandt Ole Roed fra Fårup Sommerland årets øko-pris for sit målrettede arbejde med at indføre Det Økologiske Spisemærke i forlystelsesparkens mange spisesteder. Han er her flankeret af Torben Blok, markedschef for foodservice, og tidligere direktør Helle Borup Friberg, begge fra Økologisk Landsforening. Foto: ØL
Rundt om i landet drømmer mange professionelle køkkener om at indføre mere økologi og udvikle en grønnere og mere klimavenlig menuplan. Her har mange nydt godt af at kunne trække på erfaringer og lade sig inspirere af nogle af de frontløbere, som allerede har udviklet velsmagende økologiske måltidskoncepter.
”Det er tre af disse ildsjæle, som er med i opløbet om Øko-prisen 2025,” siger Torben Blok, markedschef for foodservice i Økologisk Landsforening.
Hos CPH Conference i København gælder det Steffen Salerni, der har stået i spidsen for at udvikle et vegetarisk køkkenkoncept, som har Det Økologiske Spisemærke i bronze.
Øko-prisen 2025
-
Med Øko-prisen ønsker Økologisk Landsforening at hylde en økologisk ildsjæl inden for foodservice, som sætter økologien i højsædet, inspirerer og finder nye veje for andre i branchen og ikke mindst kæmper for at udbrede de økologiske løsninger i foodservicebranchen.
-
Det er Økologisk Landsforenings udvalg for professionelle køkkener, som har nomineret kandidaterne til Øko-prisen 2025.
-
Øko-prisen skal i 2025 uddeles for 11. gang siden 2014. Det sker i år i forbindelse med Økologisk Landsforenings generalforsamling på Gram Slot den 7. marts.
”Det er landets første konferencecenter med ren vegetarisk kost, og Steffen Salerni får de grønne retter til at sidde lige i skabet, og han arbejder på hurtigst muligt at få et spisemærke i sølv,” siger Torben Blok.
Kandidat nummer 2 har det kulinariske ansvar i Odense Kommunes køkkener.
”I Odense arbejder Mads Frank Herskind hver dag for at udvikle nye måder at bruge økologien på med mindre, men bedre kød og mere grønt. Ved siden af driver han firmaet Rebælg, som tjekker ind i næste generation med tip om bælgfrugter og grøn kost til skoleelever,” siger Torben Blok.
Den sidste bejler til øko-prisen er bæredygtigheds- og analyseleder på Herlev og Gentofte Hospital, og ifølge Torben Blok er han en af økologiens usynlige helte, som er med til at skabe et solidt datagrundlag for udviklingen af hospitalets menu.
”Han opsamler data og laver analyser, som giver kokkene et solidt vidensgrundlag at arbejde ud fra, og han deler gerne sin viden med andre i branchen,” siger Torben Blok, som glæder sig over, at der i år er tale om et yngre kandidatfelt end normalt.
”Det viser, at der er en ny generation af ildsjæle på vej, som er klar til at gøre en forskel og formidle budskabet om økologiens rolle som en del af løsningen i relation til bæredygtighed, klima, CO2, rent drikkevand, biodiversitet og det sunde måltid.”
Omlægningen smitter
Det økologiske foodservicesalg voksede i 2023 fra 3 mia. kr. i 2022 til 3,4 mia. kr. i 2023. Det betyder, at økologiens markedsandel i foodservicesektoren nåede rekordhøje 14 pct., og ifølge Torben Blok har årets tre kandidater alle aktier i den positive udvikling.
Men de nominerede kandidaters arbejde har ikke kun en smittende effekt på omlægningen af de professionelle køkkener; det er også med til at løfte forbruget af økologiske varer i de private køkkener, da erfaringerne viser, at kantiner og restauranter inspirerer mange private husholdninger til at gå efter de Ø-mærkede varer.
Derfor er der ifølge Torben Blok flere grunde til at møde op på foreningens generalforsamling og hylde foodservicebranchens økologiske frontløbere.
Kandidaterne til Øko-prisen 2025
Det er igen i år Økologisk Landsforenings udvalg for professionelle køkkener, som har peget på de tre kandidater til dette års Øko-pris. Mød kandidaterne herunder og læs udvalgets begrundelse for nomineringen:
Jens Ginnerup

Bæredygtigheds- og analyseleder på Herlev og Gentofte Hospital
Jens nomineres blandt andet for gennem analyser og data og med stor faglighed og troværdighed at finde vejen for at fastholde og udvikle økologien på Herlev Gentofte Hospital. Jens er datadrevet i at udvikle og fastholde økologien og er med til at påvise resultatet af en økologisk bæredygtig køkkendrift, hvad enten det gælder Det Økologiske Spisemærke, verdensmålene eller ESG-regnskaber, og så er han altid klar på at dele sine indsigter.
Mads Frank Herskind

Kulinarisk ansvarlig i Caféerne i Odense Kommune, iværksætter samt ejer af Rebælg
Mads er en ildsjæl, som blandt andet arbejder hårdt for at udvikle og formidle det grønne køkken med økologien i højsædet. Hans hjerte banker for at udbrede kendskabet til danske økologiske bælgfrugter og for at udvikle nye retter og serveringer i samarbejde med hele holdet i Odense. Mads deler gerne ud af sin viden og tager imod mange branchekollegaer. Hans dør står altid åben. Udover hans job i Odense kommune, som har Det Økologiske Spisemærke i sølv, driver han sit eget firma, der formidler tips og ideer på YouTube.
Steffen Salerni

Head of F&B Service & Event hos CPH Conference
Steffen Salerni går grønt, og han er gået hele vejen med at finde de grønne løsninger på CPH Conference i København. Her er menuen vegetarisk og økologisk, og CPH Conference har Det Økologiske Spisemærke i bronze. Han arbejder hårdt for at gøre det grønne, ansvarlige og økologiske køkken til en selvfølge, og han vægter højt at dele denne vision og disse værdier med sine medarbejdere. Han afprøver og finder nye veje for de grønne løsninger sammen med sit personale og sørger for, at gæsterne oplever et ægte værtskab om det grønne måltid.
Flere artikler fra samme sektion
Spisemærkerne er på vej tilbage på danmarkskortet
Til sommer forventer Fødevarestyrelsen at lancere et nyt danmarkskort over alle landets spisemærkede restauranter.
Økologien åbner nye døre for jysk konferencecenter
Selv om Vingsted Hotel & Konferencecenter har fået Det Økologiske Spisemærke i bronze, er der stadig plads til, at køkkenet kan holde fast i en håndfuld små lokale fødevareproducenter.
Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk
Økologisk rapsolie fra Danmark har mange gode egenskaber, og Dragsbæk-koncernen efterlyser flere producenter, som kan sikre tilgangen af råvarer til nye produktlanceringer.