Annonce
Annonce
Jan Kopacz, køkkenchef fra restaurant Bæst t.v. og Poul Nielsen fra Hindsholmgrisen håber at københavnerne vil benytte den fælles salgsvogn til at købe nogle af de lokale kvlitetsråvarer, som de tidligere kunne smage i de midlertidigt lukkede restauranter. Privat foto
Topkok og fynsk kødproducent opstiller fælles salgsvogn på stenbroen
Michelin-kokken Christian Puglisi og Poul Nielsen, som producerer Hindsholmgrisen, har åbnet en fælles salgsvogn i hjertet af København. Den skal være med til at sikre, at københavnerne stadig har mulighed for at sætte tænderne i de økologiske kvalitetsråvarer, som tidligere blev solgt via restauranterne.
I takt med at frygten for corona-smitte gennem de seneste uger har fået strømmen af gæster til at tørre ud, har flere og flere af landets restauranter og kantiner valgt at lukke ned.
Det har efterladt mange af deres lokale råvareleverandører med råvarer, som de forsøger at sælge til nedsatte priser over nettet eller via egne gårdbutikker.
Den midlertidige nedsmeltning af restaurationsbranchen blev fuldendt med myndighedernes beslutning om at lukke alle restauranter og caféer, og Poul Nielsen, som er arkitekten bag det unikke fynske kødkoncept Hindsholmgrisen, er så småt ved at vænne sig til de nye tider.
Hindholmsgrisen
- Ambitionen er at give grisene et liv, der er så tæt på det naturlige, som muligt.
- Alle grisene går ude hele året, og søerne får kun et kuld om året.
- Smågrisene patter hos soen, så længe de har lyst, eller til soen ikke har mere mælk.
- Den høje alder og en speciel fodersammensætning med meget grønt, giver kødet en særlige fedtmarmorering og smag.
- Årlig produktion: 300 grise
Jeg tror, at corona måske får os til at stoppe op og tænke over, hvad det er vi putter i munden. Måske det vil få flere til at overveje, om det er en god ide, at vi skal producere kød på basis af importeret sojaskrå fra Kina.
— Poul Nielsen, producent af Hindsholmgrisen
Han har hidtil solgt hovedparten af sine økologiske udskæringer og charcuterivarer til eksklusive restauranter i København og via en københavnsk netbutik, hvor kunderne selv kan hente kødet eller får det bragt ud for 39 kr.
Set i det lys virker det en smule overraskende, når han over for Fagmediet Økologisk anslår en temmelig optimistisk tone, idet han giver udtryk for, at corona-krisen måske på længere sigt kan vise sig at blive en fordel for branchen, da den tvinger os til at gentænke hele vores fødevaresystem.
"Jeg tror, at corona måske får os til at stoppe op og tænke over, hvad det er, vi putter i munden. Måske det vil få flere til at overveje, om det er en god ide, at vi skal producere kød på basis af importeret sojaskrå fra Kina," siger Poul Nielsen over mobilen.
Efter hans vurdering har branchen behov for selvransagelse og et opgør med den udbredte greenwashing, som præger restaurationsbranchen.
Topkokken Christian Puglisi har gennem flere år haft en forkærlighed for Hindsholmgrisen, som tilbringer hele sit liv ude på Hesthøjgaards bakkede jorde, der ligger på halvøen Hindsholm i det nordøstlige hjørne af Fyn.
Grisene lever dobbelt så længe som normale slagtesvin, og de bliver slagtet på Poul Nielsens lille gårdslagteri, som i vid udstrækning er i stand til at tage hensyn til specielle ønsker fra kunderne, og Christian Puglisi betragter Hindsholmgrisen som landets bedste grisekød.
Af samme grund er Poul Nielsen fast leverandør til Puglisis københavnske restauranter, men da de alle er lukket ned, og kun sælger take-away, har de besluttet at indrette et fælles udsalgssted i den fynske salgsvogn. Den har fået en fast plads foran Puglisi-restauranten Mirabelle i Guldbergsgade 29, hvor ansatte fra restauranterne skal stå for salget.
"Så har kunderne stadig mulighed for at købe kvalitetsråvarer. Vi skal både sælge vores egne charcuterivarer, kød fra Hindsholm, vin, frisk pasta og brød fra Mirabelle og æg fra Hegnsholt. Det bliver et helt lille supermarked, hvor kunderne kan købe alle vores bedste råvarer," forklarer Christian Puglisi om det nye initiativ.
Han er også blevet kontaktet af en fiskehandler, så måske udvikler det sig til en lille markedsplads med flere boder.
Trods udsigten til at alle landets restauranter og caféer skal holde lukket frem til 30. marts, er Poul Nielsen ikke typen, som klynker over det faldende salg, og myndighedernes beslutning om at lukke alle restauranter ændrer ikke ved noget, da alle de spisesteder, som han leverer til, allerede havde lukket for spisende gæster.
"Men jeg leverer stadig til de restauranter, som forsøger at humpe sig igennem via take-away-salg," siger den fynske økolog.
Husk, at det er ved at være forår. Alting alting pibler frem, og om to uger får vi de første smågrise.
— Poul Nielsen
Han synes, at de hjælpepakker, som hidtil er blevet præsenteret, er ret komplicerede og principielt er han ikke den store tilhænger af hjælpepakker. Han så heller en mere enkel løsning, hvor staten tilbagebetalte den moms, som firmaerne har indbetalt for få uger siden.
"På den måde støtter man de sunde virksomheder, som i forvejen bidrager til samfundet," siger Poul Nielsen som forestiller sig, at momsen skulle fungere som et lån, som virksomhederne skal betale tilbage, når efterveerne efter coronakrisen har fortaget sig.
"Men selvfølgelig søger jeg den støtte, jeg kan få," siger Poul Nielsen som i denne uge tilbyder en ny service for de fynske kunder i form af en fast ugentlig varetur med gratis levering ved køb for mindst 250 kr.
Første tur er på fredag, og den fynske optimisme fejler ikke noget.
"Husk, at det er ved at være forår, og om to uger får vi de første smågrise," siger Poul Nielsen, som i dag har slagtet to grise, som nu hænger til modning.
Flere artikler fra samme sektion
Føtex Kokkedal genåbner butik med skærpet sundhedsprofil
Efter en gennemgribende ombygning genåbningen Føtex i Kokkedal i dag og giver samtidig et bud på, hvordan man i fremtiden kan blive bedre til at guide kunderne til at tage det ernæringsrigtige valg.
De økologiske chokolader ligger i toppen af ny Tænk-test
Fem af de seks bedste chokolader er økologiske i Forbrugerrådets Tænks nye test af mørk chokolade, og testen viser ingen sammenhæng mellem pris og kvalitet eller certificeringer.
Økologi styrker dit grønne regnskab
I en ny analyse fra rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO konkluderes det, at økologi kan bidrage i enten ”høj grad” eller ”delvist” med værdiskabelse i ESG-rapporteringen inden for 7 af 10 områder.