Annonce
Annonce
Med messens bæredygtige indretning tiltrak den danske fællesstand i Malmø mange potentielle kunder, og det giver forhåbninger om, at væksten i den økologiske eksport til de nordiske lande vil vokse videre i de kommende år. Foto: Leif Panduro
Ny plantepostej vinder pris på øko-messe
Hanegal fik en pris for bedste veganske nyhed på Nordic Organic Food Fair i Malmø, hvor de danske udstillere gjorde noget særligt ud af deres stand.
Plantebaserede produkter er i fremmarch i stort set alle varekategorier i øjeblikket, og Hanegal, som er en af udstillerne på den danske fællesstand på Nordic Organic Food Fair, har fået et stort skulderklap, da en nylanceret plantebaseret 'leverpostej' blev kåret som bedste veganske nyhed på den svenske økologimesse.
"Det er en fantastisk anerkendelse, som bekræfter os i, at vi er på rette spor, og det giver os ekstra blod på tanden i forhold til at introducere flere plantebaserede produkter," siger Hanegal-direktør Cees Kuypers fra Malmø.
Pernille Bundgård, markedschef for eksport i Økologisk Landsforening, har også de brede smil fremme. Hun har stået i spidsen for arbejdet med at opbygge den danske stand, som i år er indrettet af genbrugspaller og med et minimum af udstyr for at leve op til messens tema, som er bæredygtighed.
"Alle roser standen. Det fungerer utrolig godt, og økologien strutter i det her miljø. Samtidig viser det, at vi ikke bare taler økologi og bæredygtighed. Vi realiserer det også i praksis," siger Pernille Bundgård.
Hendes hovedfokus er dog stadig på det kommercielle, og det spiller også godt i Malmø.
"Det fungerer rigtig godt med at tænke bæredygtighed sammen med det kommercielle, og der var proppet på standen hele den første dag," siger Pernille Bundgård, inden de første kunder gæster messens anden og sidste dag.
'Glem alt om bouillon og fond. Den originale superfood-kraft finder du i Bone Broth. Lavet som din oldemor ville lave den på næringsrige marvben tilsat urter og grønt.'
Sådan lyder den komprimerede salgstale, som Henrik Bekker, der er direktør for det kun et år gamle firma NewFood, igen og igen serverer for gæsterne på den danske fællesstand.
NewFood er et datterselskab til Dencan Food fra Haderslev, og i Malmø deltager Henrik Bekker på firmaets første messe uden for Danmark, hvor han melder om stor interesse for virksomhedens økologiske alternativer til de traditionelle bouillon-produkter.
Gennem industrialiseringen af fødevareindustrien er der ifølge Henrik Bekker mange fødevarer, som er blevet gemt og glemt. Dem forsøger NewFood at genoplive.
"I vores oldemors tid stod der altid en gryde med suppeben, lidt kød og urter, som simrede. Skulle man have en hurtig næring, tog man typisk et par skefulde fra gryden. Den blev også brugt som suppe og sovs, til forskellige retter og som naturlig smagsforstærker," forklarer direktøren.
NewFood fokuserer meget på functional food, og Henrik Bekker fik allerede på førstedagen af Nordic Organic Food Fair kontakter fra det meste af Norden.
"I Danmark er vi inde hos Helsam, Magasin og RigtigMad.dk, men vi vil gerne ud i hele Norden, og der har været stor interesse for vores produkter. Vi har haft flere store kæder forbi, så det tegner rigtig godt," siger den jyske direktør, som roser Økologisk Landsforening for at have indrettet en stand, som på alle måder udstråler bæredygtighed, som er temaet for 2019-udgaven af Nordic Organic Food Fair.
Samme melding lyder fra Tvedemose, som roser ØL for at have skabt en stand med en helt anden ånd, der som den eneste på messen udstråler bæredygtighed.
Tørrede grøntsager og svampekrymmel
I Danmark er Tvedemose mest kendt som Danmarks største producent af champignon, men i Sverige har virksomheden taget en stribe tørrede grøntsager og frugter med, som direktør Jens Christian Hansen oplever stor interesse for.
"Vi har lavet en serie af lufttørrede rødbeder, løg, pastinakker, gulerødder og æbler. Det er den rene varer. Vi har bare fjernet vandet, så det er rent tørstof, og løgene kan f.eks. bruges som erstatning for ristede løg i burgeren," siger Jens Christian Hansen.
Han tror både på, at de tørrede produkter vil få et liv som snackprodukter, men han ser også de tørrede grøntsager som et oplagt produkt til industrien, hvor de kan benyttes som grøntsagsmel i mange forskellige produkter.
"Jeg oplever, at der er stor efterspørgsel efter det, og jeg er blevet kontaktet af flere kæder," siger den sjællandske direktør, som også frister med et produkt, han kalder svampekrymmel, som i den grad lever op til messens tema, da det kan mindske madspild, idet det er lavet af store svampe og svampestokke.
"Det henvender sig cateringkunder, som kan bruge det til at lave fond af, mens svampekødet kan bruges i risotto m.m.," sagde Jens Christian Hansen, som oplyser, at der er flere tørrede produkter i pipelinen fra Tvedemose.
Flere artikler fra samme sektion
Mejeriforeningen overtager Økodag fra Økologisk Landsforening
Økodag, hvor folk kan se øko-køerne komme på græs, blev stiftet i 2005 og har siden været arrangeret af Økologisk Landsforening. Fra og med næste år står Mejeriforeningen i spidsen for det. Branchen har været splittet, siden Arla meldte sig ud i protest.
Vestpå måtte Mikkel Berggreen se langt efter økologiske råvarer, så nu dyrker han dem selv - og forærer dem væk
"Hvis jeg vil have virkelig gode råvarer, må jeg selv dyrke dem," siger Mikkel Berggreen, som i sin tid tog hjem midt under studenterkørslen for at hyppe kartofler. Gode råvarer er så vigtige for ham, at han giver dele af sin høst gratis væk, så også familien og venner får glæde af den.
Skuffende salg får Arla til at skære i sortimentet af plantedrikke
Siden Arla i foråret 2024 valgte at droppe økologien i planteserien Jörd, er salget faldet yderligere, og selskabet drosler nu ned for det plantebaserede sortiment, som samlet har været et dyrt bekendtskab.