Annonce

Annonce

Johannes Cullberg i butikken

Johannes Cullberg, grundlæggeren af det økologiske supermarked Paradiset i Stockholm, bandlyser brasilianske fødevarer, efter at landets præsident Jair Bolsonaro og landbrugsminister Tereza Cristina har tilladt brugen af yderligere 169 bekæmpelsesmidler i den brasilianske fødevareproduktion. Arkivfoto: Jakob Brandt

Svensk øko-købmand boykotter varer fra Brasilien

Paradisets beslutning om at sortliste fødevarer fra Brasilien skaber vrede hos de brasilianske myndigheder, som har åbnet en ladeport for pesticider i brasiliansk landbrug.

Ifølge det svenske fagblad Fri Köpenskap har der nærmest været tale om et frontalangreb, da Paradis-stifter Johannes Cullberg i en stribe udtalelser de seneste dage har proklameret, at det er slut med at købe fødevarer fra Brasilien.

Johannes Cullberg er fortørnet over, at den brasilianske præsident Jair Bolsonaro siden sin tiltrædelse i januar i år har valgt at tillade 169 nye pesticider. Ifølge The Guardian bringer det antallet af nye godkendte pesticider op på 1.270 siden september 2016 og er en fordobling i forhold til de foregående fire år. 193 af midlerne indeholder aktivstoffer, som er forbudt i EU.

"Bolsonaro får Trump til at ligne 'en blød is', og jeg har heller ikke meget tilovers for den mand. Vi kan ikke stemme i Brasilien, men vi kan sikre, at vores stemme bliver hørt ved at hjælpe andre med at stemme med bestikket. Det her er virkelig ikke noget, som vi kan støtte hos Paradiset," siger Johannes Cullberg til Fri Köpenskap.

Det er lidt komisk, at de vil fremhæve, at de faktisk bare er femte dårligst i verden, når det gælder bekæmpelsesmidler. For mig er det yderligere et argument for at tage boykotten til næste niveau.

— Johannes Cullberg, Paradiset

Bredsiden fra den prisbelønnede svenske øko-kæde er blevet gengivet så mange gange via sociale medier i både Sverige og Brasilien, at den brasilianske Ambassade i Sverige har reageret på kritikken.

Et komisk svar

I et åbent brev beskriver ambassaden Brasilien som en supernation, når det gælder landbrug, og fremhæver, at internationale studier viser, at landet kun indtager en position blandt de fem-7 syvnationer, som bruger flest kemiske bekæmpelsesmidler.

”Det er lidt komisk, at de vil fremhæve, at de faktisk bare er femte dårligst i verden, når det gælder bekæmpelsesmidler. For mig er det yderligere et argument for at tage boykotten til næste niveau,” siger Johannes Cullberg til Fri Köpenskap.

Han trækker tråde til boykotten af sydafrikanske varer, som i sin tid var en medvirkende årsag til apartheidstyrets fald, og han opfordrer andre kæder til at følge trop.

Ingen følger trop

Hverken i Sverige eller herhjemme har dagligvarekæder luftet tilsvarende initiativer over for brasilianske fødevarer. Thomas Roland, CSR-chef hos Coop, oplyser, at Coop ikke har planer om at droppe langvarige samarbejder med gode brasilianske leverandører af kaffe, juice og frugter, fordi landet p.t. har en præsident, som ser ud til at have meget tætte forbindelser til den agrokemiske industri.

"Det betyder jo ikke, at vores leverandører begynder at agere anderledes i deres produktion," siger Thomas Roland, som mener, at det er nemt for Paradiset at hæve den etiske fane, da den lille kæde næppe har den store samhandel med Brasilien.

Flere artikler fra samme sektion

Mejeriforeningen overtager Økodag fra Økologisk Landsforening

Økodag, hvor folk kan se øko-køerne komme på græs, blev stiftet i 2005 og har siden været arrangeret af Økologisk Landsforening. Fra og med næste år står Mejeriforeningen i spidsen for det. Branchen har været splittet, siden Arla meldte sig ud i protest.

14-01-2025 4 minutter Økodag

Vestpå måtte Mikkel Berggreen se langt efter økologiske råvarer, så nu dyrker han dem selv - og forærer dem væk

"Hvis jeg vil have virkelig gode råvarer, må jeg selv dyrke dem," siger Mikkel Berggreen, som i sin tid tog hjem midt under studenterkørslen for at hyppe kartofler. Gode råvarer er så vigtige for ham, at han giver dele af sin høst gratis væk, så også familien og venner får glæde af den.

10-01-2025 9 minutter Selvforsyning,   Bæredygtighed

Skuffende salg får Arla til at skære i sortimentet af plantedrikke

Siden Arla i foråret 2024 valgte at droppe økologien i planteserien Jörd, er salget faldet yderligere, og selskabet drosler nu ned for det plantebaserede sortiment, som samlet har været et dyrt bekendtskab.

09-01-2025 3 minutter Plantebaserede fødevarer