Annonce

Annonce

Naturli's plantedrikker står stablet på række

Forbrugere kan nemt stå i et svært dilemma, hvis de ønsker en økologisk plantedrik, men samtidig også gerne vil have vigtige vitaminer og mineraler. De økologiske plantedrikke må nemlig ikke beriges i modsætning til de konventionelle. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Politikere vil undersøge, om økologiske plantedrikke kan beriges med vitaminer

Plantebranchen vil arbejde for, at økologiske plantedrikke kan blive en del af skolemælksordningen, og at de i fremtiden må beriges med vitaminer og mineraler i modsætning til nu. Et nyt forlig åbner døren for muligheden.

Som reglerne tolkes i dag, er det ikke tilladt at berige økologiske plantedrikke med vitaminer og mineraler, men nu vil de danske politikere have undersøgt, om der måske alligevel er mulighed for det inden for reglernes rammer.

Det er et af punkterne i det nye fødevare- og veterinærforlig, som et enigt folketing nu har aftalt.

Helt konkret vil aftaleparterne undersøge, hvilke muligheder der er for obligatorisk berigelse af plantebaserede drikke "med relevante næringsstoffer" - herunder også de økologiske - under hensyn til reglerne i berigelsesforordningen, videnskabelig begrundelse og hensynet til varernes frie bevægelighed.

"I Socialdemokratiet mener vi, at det plantebaserede landbrug er vejen frem for Danmark. Derfor glæder det mig, at vi har aftalt at arbejde videre med berigelse af økologiske plantedrikke, så vi kan fremme udbredelsen endnu mere. Vi ønsker også, at den nyeste viden om ernæring og plantebaserede fødevarer bliver udbredt. Derfor har vi valgt at prioritere arbejdet med at revidere alle kostanbefalingerne herunder de officielle kostråd samt de supplerende kostråd til bl.a. vegetarer og veganere," sagde fødevareordfører Ida Auken (S), da forliget blev præsenteret den forgangne uge.

Økologiske forbrugere har ikke et alternativ

I dag tolkes reglerne sådan, at så længe der er et ernæringsmæssigt alternativ og dermed ikke noget særligt behov, er det ikke tilladt at berige en økologisk fødevare, og der er jo netop konventionelle plantedrikke, som er beriget med for eksempel B12-vitamin og calcium.

De er dog ikke et reelt alternativ, mener sekretariatschef i Plantebranchen Stella Staunstrup.

"For nogle økologiske forbrugere, er konventionelle produkter ikke et reelt alternativ, og er man fx forælder, som vil købe økologi til sit barn, men samtidig gerne vil sikre det næringsstoffer, står man i et dilemma. På den ene side vil man gerne købe økologi og plantebaserede fødevarer ud fra forskellige hensyn såsom miljømæssige og etiske, men på den anden side vil man også gerne sikre, at ens barn får de næringsstoffer, som det har behov for," siger Stella Staunstrup til Økologisk Nu.

Plantebranchen bakker derfor op om politikernes tiltag og vil kæmpe for, at det bliver tilladt at berige økologiske plantedrikke - som minimum med calcium fra økologiske alger.

Måske med i skolemælksordningen

Emnet er særligt aktuelt lige nu, fordi der er politisk snak om at indføre plantedrikke som en del af skolemælksordningen - en mangeårig ordning, som netop har haft fokus på at sikre børns indtag af vigtige vitaminer og mineraler gennem mælken. Hvis ordningen også skal omfatte plantedrikke, står skolerne - som det er lige nu - med valget mellem de berigede konventionelle plantedrikke eller de økologiske plantedrikke, der er fattigere på næring.

Skal ordningen stadig retfærdiggøres ud fra et ernæringsmæssigt perspektiv, vil det alt andet lige være de konventionelle drikke, man går videre med. Og det vil være et nederlag for økologien, og de fordele, den bringer, mener Stella Staunstrup, som nævner økologiens fordele for både miljøet og biodiversiteten.

Argumentet om at børnene bare kan få deres næringsbehov dækket i andre måltider, køber hun heller ikke helt.

"Grunden til, at man har fået en skolemælksordning i sin tid, var jo netop for at kunne dække børnenes ernæringsmæssige behov, og hvis man fjerner det fra dem ved at indføre økologiske drikke, som har færre næringsstoffer, vil jeg vove at påstå, at de mister noget næringsmæssigt. Så er der nogen, som siger, at børn bare kan tage en vitaminpille, men det er jo ikke meningen, at vi skal leve af vitaminpiller. Vi skal kunne leve af det, vi spiser og drikker, og hvis man af forskellige årsager vælger det plantebaserede og ønsker, at det er økologisk, mener jeg, det vil være helt fair at kunne berige det, så man får dækket sit behov. Det burde EU bakke om," siger hun.

Det er nemlig formentlig et problem, der skal løses på EU-niveau, og det kan være en langsommelig proces.

"Vi i Plantebranchen skal lægge et kæmpe arbejde i det, det er jeg klar over. Allerførst skal vi få dem til at forstå, at der er et ernæringsmæssigt behov her, for det er dér, skruen sidder fast. Kan vi få dem til at indse det, så kan vi komme videre. Det tager enormt lang tid, men vi er villige til at tage kampen. Hvis vi skal overholde de planetære grænser, bliver vi nødt til at forbruge mindre animalsk, og hvis man kan få en skolemælksordning, der omfatter det plantebaserede, vil det være et kæmpe skridt fremad, men hvis man ikke kan få forældre med, fordi de økologiske drikke holdes udenfor, så rykker det ikke noget."

Tror på muligheden inden for fem år

Såfremt EU-Kommissionen godkender, at der fra dansk side arbejdes videre med obligatorisk berigelse af økologiske plantebaserede drikke, skal politikerne drøfte, hvordan det konkret skal implementeres, og aftalekredsen bag veterinær- og fødevareforliget vil i den forbindelse få forelagt et beslutningsoplæg.

Derudover er aftaleparterne enige om, at Fødevarestyrelsen fortsat skal prioritere arbejde med at revidere alle kostanbefalinger, herunder de officielle kostråd samt de supplerende kostråd til bl.a. vegetarer og veganere.

Stella Staunstrup håber og tror på, at der bliver mulighed for at berige drikkene inden de næste fem år - som minimum med alger, der tilfører calcium.

"Hvad så med resten; B12, D-vitamin? Det må vi så kæmpe videre med. Jeg håber på, at politikerne og modstanderne i branchen er mere lydhøre, hvis man finder nogle naturlige kilder som alger. Det kan ikke være rigtigt, at man ikke få lov til at berige med en alge."

Fra Økologisk Landsforening lyder det, at det er en sag, man følger med interesse, og man har kort drøftet den med repræsentantskabet, som endnu ikke har taget endelig stilling til problematikken.

Flere artikler fra samme sektion

I Danmark er kvinderne mere motiverede for at nedbringe madspild end mændene

Ny undersøgelse fra Madkulturen viser, at langt størstedelen af danskerne er optaget af at nedbringe madspildet.

26-09-2024 4 minutter Madspild

Fremtidens kokke får ny bæredygtig skole med gastronomisk campus

Med godt en kvart mia. kr. fra Nordea-fonden er Hotel- og Restaurantskolen i København kommet et kæmpe skridt nærmere byggestart på en ny værkstedsbaseret skole.

23-09-2024 3 minutter

Kan du klare en uge uden at smide mad ud?

Too Good To Go dedikerer en hel uge til at ændre danskernes madspildsvaner.

20-09-2024 3 minutter Madspild