Annonce

Annonce

Naturli's plantedrikker står stablet på række

Plantedrikke skal have de samme muligheder som komælk i skolemælksordningen, mener Plantebranchen. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Plantebranchen vil have plantedrikke med i skolemælksordningen

Plantebranchen arbejder på at få plantedrikke med i skolemælksordningen og at få ændret reglerne for økologi, så det fx bliver lovligt at tilsætte kalcium fra naturlige kilder.

I dag giver EU tilskud til, at skolebørn kan få mælk i skoletiden, men ikke plantedrikke. Et regelsæt, der favoriserer komælk, og det møder kritik fra Plantebranchen, som mener, at de plantebaserede alternativer bør indgå på lige fod i skolemælksordningen som komælk.

Plantebranchen, som repræsenterer over 80 danske virksomheder og organisationer, vil derfor arbejde på, at skolebørn i hele Europa får adgang til plantedrikke som en del af ordningen, og ifølge branchen har Tyskland udtrykt sin opbakning til forslaget, mens den danske fødevareminister positivt på det.

”Vi har fået en positiv bekræftelse fra Jacob Jensen, minister for fødevarer, landbrug og fiskeri (V), med hensyn til at han arbejder på at få afklaret muligheden for at få plantedrikke ind som en udvidelse af EU’s skoleordning for frugt og grønt,” siger Frederik Madsen, sekretariatschef for Plantebranchen, og påpeger, at indførelsen af plantedrikke i skolemælksordningen også vil matche regeringens plantebaserede handlingsplan.

Har 10 pct. af markedet

Plantedrikke udgør i dag omkring 10 pct. af mælkemarkedet i Danmark, og EU-Kommissionen overvejer lige nu at udvide omfanget af støtteberettigede produkter til også at omfatte plantebaserede mælkevarianter.

Plantedrikkene indeholder dog ikke naturligt den samme ernæringsværdi som mælk fra køer, men de konventionelle drikke kan tilsættes vitaminer og kalcium - det kan de økologiske derimod ikke. Derfor arbejder Plantebranchen også på at få ændret økologireglerne, så det bliver lovligt at tilsætte naturligt kalcium fra fx tang til de økologiske plantedrikke.

"Økologireglerne er på mange måder særdeles gode, men trænger til en modernisering med hensyn til en naturlig berigelse af produkter med kalcium, så de ikke er med til at hindre en nødvendig ændring af kosten i en mere plantebaseret retning," siger Frederik Madsen, som ser gode afsætningsmuligheder for dansk landbrug på området:

"Det danske klima er velegnet til at dyrke afgrøder som fx havre, hvede og ærter, der ofte bliver brugt til plantedrikke. Der er altså ikke tale om, at dansk landbrug taber ved en delvis omlægning. Tværtimod."

Flere artikler fra samme sektion

Danske Regioner råber op: Forureningen af vores drikkevand har nået et kritisk punkt

Forureningen af drikkevandet med pesticider og andre giftstoffer er nu så omfattende, at den udgør et ressourceproblem, advarer Danske Regioner, som også peger på, at vi bruger mere drikkevand, end der dannes.

27-02-2024 3 minutter Drikkevand,   Miljø,   Pesticider

Kødproducent stiller op som forperson i Økologisk Landsforening

Der bliver ikke kampvalg om posten som forperson i Økologisk Landsforening, da blot en enkelt kandidat har meldt sig inden deadline. Louise Køster trak sig fra posten tidligere på måneden.

26-02-2024 4 minutter Økologisk Landsforening

Vores fødevaresystem er så ubæredygtigt, at det efterlader os med en ubetalt regning på 70 billioner kr.

Nutidens landbrug koster mere, end det skaber i værdi og bidrager både til klimaforandringer og overvægt. Men der er en anden vej, som gør landbruget til både en klimagevinst og en bedre forretning, viser en rapport om det globale fødevaresystem. Spørgsmålet er, om politikerne tør tage tyren ved hornene.

21-02-2024 11 minutter Bæredygtighed,   Klima,   Biodiversitet