Annonce

Annonce

Naturli's plantedrikker står stablet på række

Plantedrikke skal have de samme muligheder som komælk i skolemælksordningen, mener Plantebranchen. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Plantebranchen vil have plantedrikke med i skolemælksordningen

Plantebranchen arbejder på at få plantedrikke med i skolemælksordningen og at få ændret reglerne for økologi, så det fx bliver lovligt at tilsætte kalcium fra naturlige kilder.

I dag giver EU tilskud til, at skolebørn kan få mælk i skoletiden, men ikke plantedrikke. Et regelsæt, der favoriserer komælk, og det møder kritik fra Plantebranchen, som mener, at de plantebaserede alternativer bør indgå på lige fod i skolemælksordningen som komælk.

Plantebranchen, som repræsenterer over 80 danske virksomheder og organisationer, vil derfor arbejde på, at skolebørn i hele Europa får adgang til plantedrikke som en del af ordningen, og ifølge branchen har Tyskland udtrykt sin opbakning til forslaget, mens den danske fødevareminister positivt på det.

”Vi har fået en positiv bekræftelse fra Jacob Jensen, minister for fødevarer, landbrug og fiskeri (V), med hensyn til at han arbejder på at få afklaret muligheden for at få plantedrikke ind som en udvidelse af EU’s skoleordning for frugt og grønt,” siger Frederik Madsen, sekretariatschef for Plantebranchen, og påpeger, at indførelsen af plantedrikke i skolemælksordningen også vil matche regeringens plantebaserede handlingsplan.

Har 10 pct. af markedet

Plantedrikke udgør i dag omkring 10 pct. af mælkemarkedet i Danmark, og EU-Kommissionen overvejer lige nu at udvide omfanget af støtteberettigede produkter til også at omfatte plantebaserede mælkevarianter.

Plantedrikkene indeholder dog ikke naturligt den samme ernæringsværdi som mælk fra køer, men de konventionelle drikke kan tilsættes vitaminer og kalcium - det kan de økologiske derimod ikke. Derfor arbejder Plantebranchen også på at få ændret økologireglerne, så det bliver lovligt at tilsætte naturligt kalcium fra fx tang til de økologiske plantedrikke.

"Økologireglerne er på mange måder særdeles gode, men trænger til en modernisering med hensyn til en naturlig berigelse af produkter med kalcium, så de ikke er med til at hindre en nødvendig ændring af kosten i en mere plantebaseret retning," siger Frederik Madsen, som ser gode afsætningsmuligheder for dansk landbrug på området:

"Det danske klima er velegnet til at dyrke afgrøder som fx havre, hvede og ærter, der ofte bliver brugt til plantedrikke. Der er altså ikke tale om, at dansk landbrug taber ved en delvis omlægning. Tværtimod."

Flere artikler fra samme sektion

Plan er nu på plads for 70.000 ha urørt statsskov

Efter gennemgang af 343 høringssvar er forvaltningsplanen nu endelig på plads for 52 statsskove, hvor naturen i fremtiden skal være ”urørt”. Det betyder, at der kommer mere vand og lys i skovbundene – men der bliver også udlagt arealer til afgræsning med kvæg.

09-07-2024 4 minutter Biodiversitet,   Natur

Vi er nødt til at mindske vores kødforbrug, lyder opfordringen nu fra Verdensbanken

Selv hvis udledningerne fra andre sektorer end fødevaresektoren stopper, vil det næppe være nok til at overholde Paris-aftalen, fordi fødevareproduktionen og den animalske produktion ser ud til at vokse massivt de kommende årtier.

05-07-2024 6 minutter Klima,   Bæredygtighed

Glyphosat er nu fundet i mænds sæd og kobles til barnløshed

For første gang har forskere fundet glyphosat i sæden hos mænd. De fandt desuden en stærk sammenhæng mellem forekomsten af glyphosat og oxidativ stress, som skader både celler og dna.

05-07-2024 3 minutter Pesticider,   Forskning,   Udland