Annonce

Annonce

Naturli's plantedrikker står stablet på række

Plantedrikke skal have de samme muligheder som komælk i skolemælksordningen, mener Plantebranchen. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Plantebranchen vil have plantedrikke med i skolemælksordningen

Plantebranchen arbejder på at få plantedrikke med i skolemælksordningen og at få ændret reglerne for økologi, så det fx bliver lovligt at tilsætte kalcium fra naturlige kilder.

I dag giver EU tilskud til, at skolebørn kan få mælk i skoletiden, men ikke plantedrikke. Et regelsæt, der favoriserer komælk, og det møder kritik fra Plantebranchen, som mener, at de plantebaserede alternativer bør indgå på lige fod i skolemælksordningen som komælk.

Plantebranchen, som repræsenterer over 80 danske virksomheder og organisationer, vil derfor arbejde på, at skolebørn i hele Europa får adgang til plantedrikke som en del af ordningen, og ifølge branchen har Tyskland udtrykt sin opbakning til forslaget, mens den danske fødevareminister positivt på det.

”Vi har fået en positiv bekræftelse fra Jacob Jensen, minister for fødevarer, landbrug og fiskeri (V), med hensyn til at han arbejder på at få afklaret muligheden for at få plantedrikke ind som en udvidelse af EU’s skoleordning for frugt og grønt,” siger Frederik Madsen, sekretariatschef for Plantebranchen, og påpeger, at indførelsen af plantedrikke i skolemælksordningen også vil matche regeringens plantebaserede handlingsplan.

Har 10 pct. af markedet

Plantedrikke udgør i dag omkring 10 pct. af mælkemarkedet i Danmark, og EU-Kommissionen overvejer lige nu at udvide omfanget af støtteberettigede produkter til også at omfatte plantebaserede mælkevarianter.

Plantedrikkene indeholder dog ikke naturligt den samme ernæringsværdi som mælk fra køer, men de konventionelle drikke kan tilsættes vitaminer og kalcium - det kan de økologiske derimod ikke. Derfor arbejder Plantebranchen også på at få ændret økologireglerne, så det bliver lovligt at tilsætte naturligt kalcium fra fx tang til de økologiske plantedrikke.

"Økologireglerne er på mange måder særdeles gode, men trænger til en modernisering med hensyn til en naturlig berigelse af produkter med kalcium, så de ikke er med til at hindre en nødvendig ændring af kosten i en mere plantebaseret retning," siger Frederik Madsen, som ser gode afsætningsmuligheder for dansk landbrug på området:

"Det danske klima er velegnet til at dyrke afgrøder som fx havre, hvede og ærter, der ofte bliver brugt til plantedrikke. Der er altså ikke tale om, at dansk landbrug taber ved en delvis omlægning. Tværtimod."

Flere artikler fra samme sektion

Det er ikke kun i luften: Også forurening af jord og vand fører til hjerte-karsygdomme, advarer forskere

Mere og mere forskning viser, at bl.a. pesticider og tungmetaller i vores jord og vand sandsynligvis bidrager til hjerte-karsygdomme, som er ansvarlige for millioner af menneskers død hvert år.

11-10-2024 5 minutter Miljø,   Forskning,   Pesticider

Ny analyse af lavere moms på frugt og grønt viser både fordele og ulemper

Det giver danskerne flere sunde leveår og mere luft i budgettet, hvis politikerne sænker momsen på frugt og grønt. Til gengæld er det dyrt på andre poster, viser en ny analyse fra Skatteministeriet.

10-10-2024 4 minutter Forbrug,   Frugt, bær, grønt,   Politik

Vi fælder mere skov nu, end da verdens lande for tre år siden aftalte at stoppe skovrydning

I 2021 indgik 140 nationer en aftale om at stoppe afskovning senest i 2030. Siden dengang er afskovningen steget, bl.a. som følge af landbrugsproduktion og minedrift. Trods stigningen er der dog enkelte succeshistorier.

10-10-2024 4 minutter Natur,   Udland