Sommerguide: Vi giver dig fire tip til gårdbesøg og naturudflugter
Høst højsommeren: Smag på spiselige blomster, klap gårdens dyr og køb dugfriske råvarer med hjem fra økologerne. Her er fire bud på hyggelige gårdbesøg krydret med aktive naturoplevelser i gårdens lokalområde.

Vil du ud i naturen eller opleve den lokale økologiske produktion og gårdmiljøet denne sommer? Så finder du her fire forslag til sommerudflugter i det danske landskab.
Opdag spiselige blomster og lyt til kildekluk i krattet
Gårdbesøg
I Tinnetgaards inspirationshave gror gårdens egenproducerede blomster, spiselige planter og stauder. Faktisk sætter stedet med egne ord en ære i at inspirere til brugen af og øget kendskab til spiselige blomster og planter.

Havens forskellige bede er inddelt i temaer. Her er bl.a. planter, der er gode til drinks, snaps, the og pesto. Du finder også bede med hjemmehørende arter samt bede med flere arter af mynte, hvidløg og purløg.
I inspirationsområdet støder du også på gårdens geder, køer, grise, heste, høns og kaniner. Blandt dyrene tæller 75 Hereford-kødkvæg, som afgræsser jorden omkring gården holistisk. Det indebærer, at dyrene ofte flyttes rundt på mindre stykker af gårdens marker eller nogle af statens naturarealer i nærheden.
Tinnetgaard er et bo- og erhvervstilbud for navnligt elever på den særligt tilrettelagte STU-uddannelse. På stedet er der et fuldskalalandbrug, hvor tre faglærere inddrager de unge i alt fra såning, høst og kørsel på markerne samt med at passe kvæg og andre dyr.
En del af gårdens kød sælges i gårdbutikken og til flere restauranter. Der er også et samarbejde med Sinatur-hotelkæden om æg og kartofler, hvor de unge bl.a. hjælper med at levere varerne. Tinnetgaard er bestemt også en besøgsgård, hvor ”vi gerne vil dele vores passion for økologi og bæredygtighed med dig”, som der står på gårdens site.
Fodring af smådyr er hver lørdag og søndag kl. 10.30. Du kan nyde en medbragt madpakke, eller købe kaffe, cookies, is og kolde drikkevarer i gårdbutikken.
Tinnetgaard
Hammervej 28, 7173 Vonge
www.tinnetgaard.dk
Åbningstider:
Tirs – fre: kl. 10-17.
Lør – søn: kl. 10-14.
Besøgsområde: åbent døgnet rundt.
Tur
Staten ejer store naturarealer i området omkring Tinnetgaard. Det er et sublimt turområde, både til fods og på cykel. Der er et stort antal afmærkede vandrestier, som er markeret med gult, rødt og blåt – både på kortet og i naturen.
I Tinnet Krat udspringer både Gudenåen og Skjern Å kun cirka 300 meter fra hinanden. Mellem kilderne ligger ’det store vandskel’, som i gammel tid var den smalle og naturlige passage for pilgrimme, handelsfolk, studedrivere, soldater og andre, der ville undgå at krydse vandløbene på deres vej op og ned gennem Jylland. I dag slynger Hærvejen sig gennem området, som i dag især er en afmærket rute for cyklister.
Kildeområdet er et af 15 naturområder i Danmark, som er udvalgt til Danmarks naturkanon. Juryen lagde vægt på vandløbenes betydning for Danmarks historie og den helt særlige natur, der opstår ved kilderne med småsøer, kærområder og krat. Her finder du et af de bedste eksempler på et dansk ålandskab.
I ådalen finder du resterne af Tinnet Badebassin, der blev bygget i 1930’erne og dengang lå på jord, som hørte til Tinnetgaard. Det, som måske er Danmarks allerførste badeland, lå langt fra havet, og det har været et tilløbsstykke frem til 1947, hvor det lukkede.
Det tidlige eksempel på et badeland rummede blandt andet et lavt bassin med en rund fontæne med fire springvand og et solur i midten samt et rundt bassin med en motorbåd, der sejlede rundt i ring. Hovedattraktionen var svømmebassinet på 9 x 25 meter med vipper og udspring i den ene ende, som gæsterne morede sig med.
Når du er i området, bør du kombinere flere farver af vandreruter og fortsætte til fods frem til østenden af den fredede Rørbæk Sø. Her er en lille sandstrand. Sørg endelig for, at din (rund)tur går (tilbage) ad den blå vandresti på skrænterne langs med Dybdal Bæk.
Du kan også cykle sydpå ad Hærvejen og undervejs besøge selve Tinnet eller Kollemorten Krat. De to egekrat er en rest af den blandede løvskov, der oprindeligt dækkede Danmark. De gamle egetræer er små og krogede – de er blevet til en troldeskov. Den sære skov skyldes en kombination af dårlig jordbund, dyrenes bid, nattefrost og saltholdige vestenvinde og ikke mindst, at folk gennem tiden har drevet rovdrift på skoven ved fældning og indsamling af løv til foder.

Klap gårdens dyr og haps historisk hedetur
Gårdbesøg
Gårdfolket på Nørregaarden vil meget gerne have, at gæster kommer helt tæt på dyrene. Du kan bl.a. opleve gæs, gæslinger, ænder, geder (dansk landrace), hvidhovedet marskfår, høns i alle afskygninger, kaniner, fugle i voliere, katte, Dexter-kvæg, Hereford-kvæg, Angus-køer og vietnamesiske minigrise.
Hvis vejret er råt og vådt, er størstedelen af de mindre dyr som kaninerne i staldene, så man kan gå i tørvejr og klappe dem. På gårdens site står der, at du kan opleve ”vaskeægte bondegårdsstemning” midt i den rå vesthimmerlandske natur - meget tæt på De Himmerlandske Heder:
”Vi prøver at vise jer, hvordan man kan leve af jorden og med jorden, lidt ligesom man gjorde tilbage i efterkrigstiden. Dengang var landbrugene noget mindre, men ikke desto mindre bæredygtige.”
Folkene bag gården opfordrer dig også til at tage madpakken med og spise den ude ved borde og bænke rundt om på gården eller inde i stedets café. Der vil være mulighed for at købe en grillpølse af egen avl samt øl, vin, vand og saft, og i sæsonen kan du købe grøntsager, æg og honning fra gården. Det er også muligt at blive ved gården og overnatte på stedets shelterplads. Måske det kunne være en lejlighed til at lege på det udendørs aktivitetsområde med spil såsom stigegolf og petanque?
Nørregaarden
Stengårdsvej 27, 9670 Løgstør
www.norregaardens.dk
Åben gård: Kl. 10-15.
Gårdbutikken åben alle dage 7-21.
Entré: Børn 3-17 år: 35 kr. Voksne 50 kr.
Tur
Et vidtstrakt, kuperet landskab med lyng, får, kvæg og spredte træer. Åbne views venter dig midt i det vestlige Himmerland, hvor Vindblæs, Oudrup, Ajstrup og Lundby heder er ved at vokse sammen til en naturlig enhed uden forstyrrende elementer som huse, master og el-ledninger. De 1.300 ha er en rest af den enorme hede, der indtil 1800-tallet dækkede en stor del af egnen mellem Løgstør, Nibe, Farsø og Aars og strakte sig helt over mod Rold Skov i øst.
Du kan vandre gennem hele hedeområdet på en 20 km lang, afmærket sti, mens en mindre bid er en seks kilometers rundtur fra P-pladsen ved Aarsvej, hvor der er vist af til Skarpsallingkarret. Gå turen mod uret. I sensommeren smyger hedelyngen sig som et rødlilla tæppe hen over bakkerne. Hvor lyngen viger for græsser og urter, er det et farvevæld af blomster.
Sidst på sommeren er der også gode chancer for at finde bær. Undervejs løber du på spor efter de forfædre, der har levet af og på heden. Først går du forbi nogle højryggede agre fra middelalderen og dernæst oldtidsagre fra jernalderen.
De første agerbrugere på hederne kom i stenalderen. De foretrak de sandende og skrånende marker, som var naturligt drænede, lette at dyrke og som frem for alt passede til bondens primitive arbejdsredskaber. Lyngens udbredelse skete, i takt med at skoven blev brændt af for at få større arealer til kornmarker og græsning. Denne form for hedebrug forblev næsten uændret op til slutningen af 1800-tallet.
Tidligere blev markerne indrammet af lave jorddiger, og dem ser du stadig resterne af. Hedebondens overlevelse afhang i særlig grad af hedelyngs udnyttelsesmuligheder. Lyngen blev brugt som afgrøde, hvor dyrene afgræssede den både sommer og vinter, mens rensdyrlav og den unge lyng blev brugt som vinterfoder. Derudover blev lyngen brugt som brændsel, strøelse i staldene, som tækkemateriale og sengeunderlag. Inden en udsigtsfinale fra en hedetop med tre gravhøje 49 moh., når du Skapsalling Karrets findested. Det er et smukt lerkar fra bondestenalderen rigt dekoreret med komplicerede mønstre. Karret blev sat i en stengrav for cirka 5.200 år siden, og en tegning af det pryder i dag 50-kronesedlen fra 2009.

Besøg to øko-gårde – cykeltogt ved Hundested
Gård
Første stop er Engmosegaard, som er et familiedrevet økologisk landbrug, der ligger i Sverkilstrup lidt syd for Dyssegård. Dagens første gårdbesøg er en del af den beskrevne cykeltur nedenfor, og på Engmosegaard dyrkes afgrøder uden kunstgødning og syntetiske pesticider, som for eksempel kløvergræs og ærter samt korn som rug, hvede, byg og ølandshvede.
Afgrøderne bliver brugt til foder, til mel og kerner til det lokale mølleri, og sidst, og sidst, men ikke mindst, til øl. På stedet er der en lille flok grise, som gården får fra Sølager Landbrug og Værksted og feder op, når pattegrise er blevet til smågrise. Herfra kommer det grisekød, der bliver solgt i gårdens egen butik.
I butikken sælges også kød fra kødkvæg, hjemmedyrkede grøntsager og blomster. Nogle kilometer senere kommer du til Sølager Landbrug og Værksted. En arbejdsplads for i alt 60 mennesker på kanten af arbejdsmarkedet, bl.a. på STU-uddannelsen. Personalegruppen består af faguddannet personale med enten pædagogisk eller håndværksmæssig baggrund. Det er bestemt ikke et lukket værksted. Drej endelig ind, gå en tur og handl på værkstederne eller i det selvbetjente grøntsalg, som holder åbent hver dag kl. 8-20. Og som det står på stedets site: ”Du skal selv medbringe emballage, og du må gerne cykle hertil”.
Sølagers Landbrug og Værksted
Sølagervejen 42
3390 Hundested
www.soelagervaerksted.halsnaes.dk
Grøntsalg: Man-tors: 8-16, fre: 8-12
Tur
Stig af toget med din cykel på Dyssekilde Station - gode forbindelser fra Frederikssund og København. Hvis du er havnet på stationen en lørdag i ulige uger fra den 7. juni til 11. oktober, træder du lige ud i Torup marked. Det er landsbyen Torups markedsdag for lokale fødevarer – og andre lokalt producerede kvalitetsvarer med forbindelse til jorden.
Nær stationen finder du Økosamfundet Dyssekilde. Her er der guidet rundvisning på en times tid på samme lørdage, hvor der er madmarked. Mødested er ved informationsvæggen lige ved siden af Torup Spisehus kl. 11:15. En rundvisning koster 50 kr.
Tramp videre sydpå til Engmosegård. Pedalturen videre til Sølager Landbrug kan gå ind igennem Grennesse Skov og forbi godset Grønnessegård. I Sølager kommer du ind på en strækning af National cykelrute 2. Cykl først ned til det lille færgeleje ved Sølager. Hvis færgen sejler (driften har været on/off), så tag endelig en afstikker til Kulhuse og cykl derfra de cirka ni km gennem Nordskoven ud til Kongeegen. Danmarks suverænt ældste træ, der er et sted mellem 1.600 og 2.000 år gammelt.
Retur med færgen, og følg rute 2 til Hundested. Ved havnen kommer du ind på regional cykelrute 47, også kaldt Nordkystruten langs Sjællands nordkyst og ’riviera’ til Helsingør. Lige efter Hundested passerer du Knud Rasmussens Hus. Et godt museum over den store polarrejsende, åbent tirs-søn kl. 11-16.
Lige efter Spodsbjerg Fyr venter et flot kystkik og en tur over en åben klithede, cykl igennem herlige Kikhavn og videre forbi topdyre bebyggelser frem til Liseleje. Cykl så lidt ind i landet, og ind gennem Tisvilde Hegn, der blandt andet rummer en rigtig troldeskov, klittoppe og øde skovområder.
Der er sandstrand det meste af vejen, og om ikke andet kan du tage et badestop, når du tramper ud af skoven ved Tisvildeleje. Slut med at springe på et tog ind mod København på Tisvildeleje Station – efter en tur på omtrent 52 km, hvis du også har været til audiens hos Kongeegen.

Visit i Vivis pryd – og sjælefryd på Susåen
Gård
”Vores slogan er mere bær, mindre sukker og ingen konserveringsmidler.” Sådan beskrives den saft, sirup og syltetøj af egne bær, som sælges i gårdbutikken hos Vivis pryd. I frugtplantagen klukker og gokker stedets høns, som lægger dejlige økologiske brune æg. De sælges i gårdbutikken, som ifølge gårdens site er ”en blandet landhandel, og det er sagt med et stort smil”.
I sæsonen sælger parret bag Vivis pryd egne kartofler, løg, asparges, kål, flere spændende bønner, squash, rødbeder og jordskokker. Om fødevarerne står der, at det økologiske landbrug på fire ha er statskontrolleret, og at de primært sælger det, de selv kan dyrke – ”selvfølgelig uden kunstgødning og sprøjtegift”. På den måde kan parret bag stedet med egne ord stå inde for det, de producerer, gør og siger: ”Vi mener, at livskvalitet er, at man lever et mere simpelt liv med fokus på ro, glæde, drømme, fantasi og kreativitet, der resulterer i mindre spild. Med økologisk frugt og bær skaber vi smagsoplevelser, der stimulerer dine sanser og giver dig inspiration”.
Den blandede landhandel rummer også et galleri, hvor Vivis malerier udstilles. Du finder også genbrugstøj, loppefund og delikatesser. Gårdens vilde naboer tæller egern, græshopper, snegle og edderkopper, pindsvineunger og en masse frøer. Om natten tuder uglerne, og parret nyder at se de røde glenter og de andre rovfugle, der yngler i nærheden. De uploader deres observationer på Naturbasen. Måske kan du også spotte en rød glente, mens du er på besøg?
Vivis pryd
Toftehøj 3
4160 Herlufmagle
www.vivispryd.dk
Gårdbutik: Tors-søn kl. 10-15/18.
Tirs-ons: 15-18. Man lukket.

Tur
En kanotur med flere overnatninger på Susåen kan være en god måde at finde den ro på, som Vivis Pryd-parret ser som en vital livskvalitet. Du kan leje kanoer via www.brobykano.dk og har dermed også gratis overnatning på en stribe teltpladser langs å og sø, der ellers koster 100 kr. pr. nat.
Et godt sted at begynde turen eller tage et stop er ved Vrangstrup. Snyd endelig ikke dig selv for et besøg i landsbykirken. Den hører til en af Danmarks mindste og er en af Sjællands mest stemningsfulde. Det skyldes ikke mindst kalkmalerierne, der stammer fra 1490’erne. Kirkens hvælv er fuldt bemalede, og flere steder er små fordybninger humoristisk udnyttet som munde på ansigter. Blandt de bibelske scener er dommedag og Jesu barndomshistorie vist.
Hvis du og dine venner/familie har mod på at padle hele den sejlbare del af åen og at have god tid til turen, er mindst to overnatninger og tre padledage fra Vetterslev eller Vrangstrup til Næstved en god tidsramme. Længste padlerute er ca. 51 km i alt.
Mens I padler fremad på Sjællands største å, kan I nyde naturen med skrånende, afgræssede bakker og søer i et stille tempo. Turen går ned igennem den meget fine Broby Vesterskov, forbi Næsbyholm-skovene med ynglende havørne og hen over Tystrup-Bavelse søerne, hvor man passerer Bavelse Gods. På strækningen nedstrøms Bavelse Sø, er der et lille løft ved Stridsmøllehuset og senere passerer I det smukke gods ved Gunderslevholm.
Undervejs over Tystrup Sø kan et stop med en gåtur og evt. overnatning ved statsejede Hørhaven anbefales. Fra teltpladsen går en sti op til bakketoppen Bavnen (55 moh). Her er der græssende kvæg og panoramaudsigt over marker, sø og skove.