Annonce

Annonce

Portræt af forstander Julie Rohde Birk Kalø

Julie Rohde Birk var egentlig begyndt på arkitektskolen, men efter et besøg på Kalø Økologisk Landbrugsskole, blev hun overbevist om, at hun skulle arbejde med økologi. Hun uddannede sig efterfølgende til jordbrugsteknolog og arbejdede i flere år for både Økologisk Landsforening og Innovationscenter for Økologisk Landbrug. Foto: Jakob Brandt

Oprindeligt ville hun være arkitekt - nu har hun fået drømmejobbet som Kalø-forstander

Julie Rohde Birk afløste 1. august Nikolaj Houkjær som forstander for Kalø Økologisk Landbrugsskole, hvor hun bl.a. vil arbejde for at integrere tankerne bag det regenerative landbrug endnu mere i undervisningen.

I år kunne sommerferien næsten ikke gå hurtigt nok for den 41-årige jordbrugsteknolog Julie Rohde Birk.

Få uger inden ferien fik besked om, at hun var udvalgt til at overtage jobbet som forstander for Kalø Økologisk Landbrugsskole.

»Det er et totalt drømmejob at blive forstander på skolen, hvor hele kernen handler om at skabe fremtidens økologiske landbrug, og jeg glæder mig helt vildt til at vende tilbage til Kalø,« sagde Julie Rohde Birk, da hun kort efter ansættelsen kigger forbi redaktionen i Økologisk Landsforening, hvor hun selv var ansat som projektleder i fem år, inden hun i 2021 fulgte med over i det nyoprettede Innovationscenter for Økologisk Landbrug (Icoel).

Begge steder har hun arbejdet med skovlandbrug, biodiversitet, klima og regenerative dyrkningsmetoder, og hun mener, at en af skolens vigtigste opgaver bliver at uddanne fremtidens landbrugere, så de er klar til at skabe et nødvendigt kursskifte i dansk landbrug. Det skal ske ved at integrere flere regenerative dyrkningsmetoder, som kan opbygge livet i jorden.

Julie Rohde Birk

Uddannelse:
2016: uddannet Jordbrugsteknolog med speciale i miljø og natur

2014-2021: Økologisk Landsforening, de første to år som studentermedhjælper

2021-2024: Innovationscenter for Økologisk Landbrug

Fagområder: Skovlandbrug, biodiversitet, regenerative dyrkningsmetoder og klima.

2024-?: Forstander, Kalø Økologisk Landbrugsskole

»Jeg tror netop, at min faglige profil var en af årsagerne til, at jeg fik jobbet,« siger Julie Rohde Birk, som på den anden side af sommerferien landede på den østjyske landbrugsskole, hvor hun selv var elev i et halvt år, da hun gennemførte grundforløbet på Kalø Økologisk Landbrugsskole for 10 år siden.

Der er meget at lære

Kaløs nye forstander lægger ikke skjul på, at der er tale om et glædeligt og travlt gensyn med skolen, hvor hun afløser Nikolaj Houkjær, som søger nye udfordringer efter fem år på posten.

»Jeg er ny i undervisningsverdenen, så der er rigtig meget, jeg skal lære, så jeg har nogle lange arbejdsdage, hvor jeg er oppe kl. seks og først er hjemme igen hos familien ved 18-tiden. Men mit møde med skolen og dens ansatte og alle eleverne overgår alle forventninger,« siger Julie Rohde Birk, der har inviteret avisen på en lille rundtur på skolen, som hun håber, bliver hendes arbejdsplads og hjemmet for hendes mand og to børn i de kommende mange år.

Jeg tror, at den største udfordring bliver at tøjle især min egen entusiasme, for der går typisk et år, fra man får en ide, til der er penge til at realisere den, så tålmodigheden bliver også sat på prøve.

— Julie Rohde Birk,forstander, Kalø Økologisk Landbrugsskole

Udenfor, ved siden af forstanderboligen, bliver der beskåret æbletræer i skolens frugthave, men Julie Rohde Birk kan sagtens overdøve larmen fra motorsavene, da hun stopper ved et stort plantebord.

Det er dækket med bakker med udplantningsplanter. De er klar til at komme i jorden, så de kan blive solgt i Kaløs gårdbutik eller brugt i skolens økologiske kantinekøkken.

»Gårdbutikken er skolens ansigt udadtil og giver os en ret vigtig lokal forankring,« siger forstanderen under rundturen, hvor hun hilser på et par kunder og får en hurtig snak med skolens elev Luna Klostergaard, som kigger forbi med friske forsyninger af kartofler til butikken.

Direkte udsyn til køerne

Næste stop er skolens stald. Den er endnu et eksempel på, hvordan skolen slår bro mellem teori og praksis, da stalden er bygget sammen med to undervisningslokaler med direkte udsyn til køerne.

I det ene har en klasse ’den grønne trepart’ på skoleskemaet, mens det andet lokale denne dag bliver brugt til undervisning i førstehjælp.

Julie Rohde Birk er vild med den særlige Kalø-stemning. Her taler hun med landbrugseleven I 2014 fusionerede Kalø Økologisk Landbrugsskole med Viden Djurs, som kommer med friskopgravede xx kartofler til skolens gårdbutik
Julie Rohde Birk er vild med den særlige Kalø-stemning. Her taler hun med landbrugseleven I 2014 fusionerede Kalø Økologisk Landbrugsskole med Viden Djurs, som kommer med friskopgravede xx kartofler til skolens gårdbutik. Foto: Jakob Brandt

»Jeg tror ikke, at vi er færdige med at udvikle på skolens forædling af vores landbrugsprodukter. Rigtig mange af vores elever er interesserede i at drive små, heterogene landbrug, hvor forædling er en helt central del af det at drive en økonomisk sund virksomhed. Derfor kan jeg godt drømme om, at vi i endnu højere grad end i dag kan lære dem at skabe merværdi gennem forarbejdning af fx mælk og korn,« siger Julie Rohde Birk, som på vej mod maskinhuset er stoppet foran skolens farmdroid.

»Selvom vi er en lille, økologisk skole, så skal udstyret være i orden, og selvfølgelig har vi også en mark-robot, som vi kan undervise vores elever i at bruge.«

Sammen med skolens flåde af røde, leasede traktorer af mærket Case, vidner robotten om, at skolen på flere felter er på omgangshøjde med den teknologiske udvikling.

Har trukket kandidatur

Julie Rohde Birk har i flere år været politisk aktiv i Enhedslisten, hvor hun i foråret blev valgt ind i hovedbestyrelsen og som folketingskandidat i Vestjylland, men nu skruer hun ned for det partipolitiske arbejde.

Kalø Økologisk Landbrugsskole

Det første hold elever startede på Den Økologiske Jordbrugsskole d. 15. september 1982. Skolen lå dengang i Store Vildmose i Vendsyssel.

Den 1. marts 2003 fusionerede Kalø Landboskole med Den Økologiske Jordbrugsskole og blev til Kalø Økologisk Landbrugsskole.

I 2014 fusionerede Kalø Økologisk Landbrugsskole med Viden Djurs.

Kalø har 101 elever på skolen fordelt på:

  • Grundforløb 10 ugers (32)
  • Grundforløb 20-ugers (20)
    1. hovedforløb (37)
    1. hovedforløb (12).

»Mit politiske virke er jo udsprunget af et ønske om at påvirke den måde, vi bruger det danske land til natur og landbrug. Som forstander på Kalø får jeg en helt enestående mulighed for at påvirke fremtidens landbrugsland, som jo bliver økologisk. Jeg er overbevist om, at jeg kan gøre endnu mere gavn fra min stol på Kalø, så jeg har trukket mit kandidatur til Folketinget.«

I forbindelse med ansættelsesprocessen præsenterede hun skolen for ti sider med hendes tanker og ideer til, hvordan hun i tæt samarbejde med lærerstaben og eleverne kan være med til at udvikle den økologiske landbrugsskole.

Tålmodighed på prøve

Hun glæder sig i den forbindelse over mødet med en meget ambitiøs og dedikeret lærerstab, som både er optaget af deres egen og skolens udvikling.

»Min opgave bliver at facilitere en udvikling, som underviserne tager ejerskab over, men nu skal jeg først lige lande og lære den særlige Kalø-kultur at kende igen,« smiler forstanderen, som sammen med skolens ansatte vil begynde at sætte ord på, i hvilken retning skolen skal udvikle sig.

Det var til et sommermarked på Kalø, at jeg så lyset og fandt ud af, at jeg skulle arbejde med økologi og ikke mindst med de mennesker, som er i økologien.

— Julie Rohde Birk, forstander, Kalø Økologisk Landbrugsskole

»Jeg tror, at den største udfordring bliver at tøjle især min egen entusiasme, for der går typisk et år, fra man får en ide, til der er penge til at realisere den, så tålmodigheden bliver også sat på prøve.«

Som forstander på landets eneste økologiske landbrugsskole vil hun arbejde for, at Kalø kommer til at spille en større rolle i udviklingen af økologien. Det forestiller hun sig skal ske i tæt samarbejde med ØL og Icoel, hvor hun begge steder har været ansat. Hun betegner dem som to af landets tre økologiske fyrtårne - det tredje er Kalø.

»Sammen skal vi danne en stærk trekant,« siger Julie Rohde Birk, som også er indstillet på at lytte meget til eleverne.

Skole med internationalt snit

»Der er forholdsvis vide rammer for at inddrage elevernes ønsker om at arbejde mere med de regenerative tanker i undervisningen,« vurderer den nye forstander på landets eneste landbrugsskole, hvor undervisningen udelukkende foregår på engelsk, da ca. en tredjedel af eleverne kommer fra udlandet.

"De kommer fra hele Europa, og det er vildt at mærke deres energi. De kommer med ambitioner om at bidrage positivt til at skabe en bedre verden, og det giver en helt særlig stemning på skolen," siger Julie Rohde Birk, som er imponeret over elevernes engagement.

Mange elever drømmer om at komme i praktik i udlandet. I Afrika, Asien eller Norden, hvor man kan få nye og anderledes perspektiver på landbruget, som de tager med tilbage til Kalø og deler med hinanden.

"Kulturudvekslingen, både mellem elever med forskellige nationaliteter, men også mellem elever, som har været ude i verden i oplæring, giver et helt særligt studiemiljø her. Og der er virkelig nogle vilde muligheder for eleverne. I går fik jeg fx en mail fra en elev på en vaniljefarm i Tanzania, hvor de gerne vil have flere elever fra vores skole."

Siden starten på Kalø har Julie Rohde Birk brugt mange timer bag skærmen på forstanderkontoret, hvor humøret er højt, men hun lægger ikke skjul på, at der har været tale om en stejl læringskurve, da hun ikke tidligere har arbejdet i uddannelsessektoren
Siden starten på Kalø har Julie Rohde Birk brugt mange timer bag skærmen på forstanderkontoret, hvor humøret er højt, men hun lægger ikke skjul på, at der har været tale om en stejl læringskurve, da hun ikke tidligere har arbejdet i uddannelsessektoren. Foto: Jakob Brandt

Hun kender skolens kultur og værdier

Kalø driver et skolelandbrug på 65 ha og har både kvæg, får og grise, og efter flere år med en udfordret økonomi fusionerede landbrugsskolen i 2014 med erhvervsskolen Viden Djurs, hvor uddannelsesdirektør Morten Bang Sørensen, glæder sig over at kunne tiltrække en meget faglig kompetent og visionær profil til Kalø.

"Jeg er meget glad for, at det er lykkedes at ansætte en stærk profil som Julie Rohde Birk som ny forstander. Hun har en baggrund og erfaring fra det økologiske område, der betyder, at hun i de kommende år kan fastholde og udvikle den særlige økologiske profil, som er det helt unikke ved Kalø Økologisk Landbrugsskole," sagde han i forbindelse med ansættelsen.

Han tillægger det samtidig stor betydning, at Julie Rohde Birk som tidligere elev har indsigt i skolens kultur og værdier, og han glæder sig over at kunne ønske hende velkommen i år, hvor skolen oplever rekordtilmelding af elever og har været nødt til at oprette et ekstra grundforløbshold, som starter til oktober.

Droppede arkitektdrøm

Samarbejdet med Viden Djurs giver flere fordele for den nye kvinde i forstanderstolen, som kan trække på en masse stabsfunktioner vedrørende skemalægning og økonomi m.m.

Som ung troede Julie Rohde Birk, at hun skulle være arkitekt, men en spirende interesse for økologisk landbrug fik hende til at forlade arkitektskolen efter tre års studier.

"Det var til et sommermarked på Kalø, at jeg så lyset og fandt ud af, at jeg skulle arbejde med økologi og ikke mindst med de mennesker, som er i økologien," siger Julie Rohde Birk, som kom i lære hos Øko Ged & Grønt, som drev Sondrup Gårdmejeri mellem Horsens og Odder.

Det meget håndholdte arbejde med økologiske malkegeder og osteproduktion bekræftede hende kun i, at hun skulle fortsætte med at arbejde med økologisk landbrug, men med en mere teoretisk tilgang, og hun har aldrig fortrudt, at hun droppede ud af arkitektskolen.

For at få helt styr på teorien uddannede hun sig til jordbrugsteknolog med speciale i miljø og natur, og i 2014 blev hun ansat i Økologisk Landsforening.

Gennem de seneste år har der været en del udskiftninger i forstanderstolen på Kalø, men at dømme efter Julie Rohde Birks begejstring, ligner forstanderboligen ved Kalø Vig ikke en adresse, som bliver ledig de næste mange år, når hun sammen med sin mand og deres to små børn flytter ind i forstanderboligen til november.

"Vi har lige fået solgt vores lille skovlandbrug ved Hedensted, og hele familien glæder sig til at komme ud og bo på ’den store bondegård’ som min datter, Thyra, på fire år kalder skolen."

Flere artikler fra samme sektion

Forbrugerne er vendt hjem til økologien

En ny repræsentativ undersøgelse fra Voxmeter fastslår, at forbrugerne igen griber ud efter det røde økologimærke, når de lægger dagligvarerne i kurven i supermarkedet.

12-09-2024 4 minutter Detailhandel

Gå amok i økologiske oste ved Torvehallerne

Ostefestivalen Cheese Copnehagen frister med 75 forskellige økologiske oste fra danske mejerier, når Mejeriforeningen 21. september inviterer danskerne til at besøge det store ostebord ved Torvehallerne.

10-09-2024 2 minutter Mejeri

Friland har ikke nok økologisk kød til at forsyne alle kunder

Efter et noget turbulent 2023 med voksende produktionsudgifter og faldende salg af økologisk kød, kigger DC-datterselskabet ind i en periode, hvor selskabet stort set kan melde udsolgt på alle hylder med økologisk kød.

09-09-2024 5 minutter Kødproduktion