Annonce

Annonce

Elever på Skrødstrup Efterskole får inspiration til grønnere mad lavet fra bunden fra køkkenet, der har det økologiske spisemærke i bronze. Foto: Søren Gammelmark

Økologien skal boble i alle efterskolernes gryder

60 ud af 245 efterskoler har Det Økologiske Spisemærke, så her er der et stort potentiale i at udbrede mere økologi. Det vurderer markedsafdelingen i Økologisk Landsforening, som står bag nyt magasin, der skal inspirere efterskolernes køkkener til at skrue økologi-procenten i vejret.

Når kommende elever og forældre skal vælge en efterskole, skal de ikke spørge om skolerne overhovedet arbejder med økologi i køkkenet. Nej. Spørgsmålet skal være: Hvor høj er jeres økologiprocent? Har I Det Økologiske Spisemærke i bronze, sølv eller guld?

Sådan lyder Malene Jensens fremtidsønske for et hjørne af skoleverdenen, hvor der er plads til forbedringer set med de økologiske briller på.

Malene Jensen er projektleder i markedsafdelingen i Økologisk Landsforening, og hun oplyser, at 60 efterskoler i dag har Det Økologiske Spisemærke i bronze, sølv eller guld. Da der findes i alt 245 efterskoler med knap 32.000 elever, er der ifølge Malene Jensen ”et stort potentiale for økologien” på skolerne.

Vi er nødt til at lære de unge at spise ordentligt og samtidig passe godt på kloden. Som efterskoler er vi forpligtede på den dannelse.

— Mogens Finderup, forstander på Skrødstrup Efterskole, der har Det Økologiske Spisemærke i bronze

Unge er opflasket med spisemærket

”Det er rigtig flot, at cirka hver fjerde efterskole har et spisemærke. Det er fedt, at så mange er i gang. Den gode spiral vil vi gerne sætte mere fut på, da elever med et økologisk køkken kan få god læring og viden om bæredygtige måltider, som de forhåbentlig tager videre med i livet. Vores vision er, at økologien skal boble i alle efterskolernes gryder.”

Malene Jensen er blandt andet tovholder på et projekt, der skal inspirere efterskolerne til at købe og kærligt behandle flere økologiske varer.

Med fondsmidler fra Fonden for Økologisk Landbrug i ryggen har Økologisk Landsforening udgivet magasinet Grønne gryder, der også findes online.
Med fondsmidler fra Fonden for Økologisk Landbrug i ryggen har Økologisk Landsforening udgivet magasinet Grønne gryder, der også findes online.

”Vi står med en generation, der er flasket op med Det Økologiske Spisemærke. De unge i landets grundskoler og deres forældre kender mærket fra børnehaver, skoler og cafeer. Og da økologi og bæredygtighed er vigtige parametre for et stigende antal danskere, skal de også kunne vælge økologien til, når de vælger en efterskole,” siger Malene Jensen.

Bæredygtighed som kompas

Der er mange skridt at tage, før Malene Jensens fremtidsvision har helt økologiske ben at gå på. Sammen med andre projektfolk i Økologisk Landsforening har hun dog lige taget endnu et skridt.

Med fondsmidler fra Fonden for Økologisk Landbrug i ryggen har Økologisk Landsforening sendt en stribe eksemplarer af magasinet Grønne gryder ud til hver eneste af de 245 efterskoler.

Magasinet er spækket med fif og gode råd til at arbejde med økologi og dermed komme fremtidens forbrugere og efterskole-vælgere i møde. Du kan også kigge i og suge gode øko-omlæggertips fra onlineudgaven.

Ifølge Malene Jensen er økologi og bæredygtighed vigtigere og vigtigere for flere og flere forbrugere.

”Vi ser det, når man vil bygge et hus, når haven får lov at vokse vildt eller når der skal købes opvasketabs til køkkenet. Og vi ser også, at efterskolerne er begyndt at markedsføre sig på deres bæredygtige profil,” siger Malene Jensen.

Mogens Finderup, forstander på Skrødstrup Efterskole, mener, at alle efterskoler burde pejle efter Det Økologiske Spisemærke
Mogens Finderup, forstander på Skrødstrup Efterskole, mener, at alle efterskoler burde pejle efter Det Økologiske Spisemærke. Foto: Søren Gammelmark

Spisemærket er et kvalitetsstempel

En af de efterskoler, der arbejder målrettet med bæredygtighed, er Skrødstrup Efterskole. I magasinet Grønne gryder er det beskrevet, hvordan skolens køkken har øget bæredygtigheden ved at have fokus på tre ting: 1. At lave retter helt fra bunden. 2. At bruge alt på råvarerne. 3. At undgå madspild.

På kun ni måneder lykkedes det skolens tre ansatte i køkkenet at skrue økologi-procenten op fra nul til over 50 procent. I dag har køkkenet Det Økologiske Spisemærke i bronze.

Ifølge Mogens Finderup, forstander på Skrødstrup Efterskole, er Det Økologiske Spisemærke et vigtigt led i skolens arbejde med bæredygtighed – og både han og personalet på skolen oplever, hvordan især forældrene spørger til og efter spisemærket, når de er på rundvisning på skolen.

Til magasinet Grønne gryder udtaler han:

Stor vækst i øko-salg til foodservice

  • Ifølge Økologisk Landsforenings markedsrapport 2022 var salget af økologiske varer til professionelle køkkener i 2010 på cirka en halv milliard kroner. I 2021 var salget firdoblet. Altså vokset til cirka to milliarder.

”Spisemærket er et kvalitetsstempel, der viser, at det ikke bare er luftkasteller, når vi arbejder med bæredygtighed. Vi kan dokumentere vores økologiprocent.”

Forstander: Gå efter spisemærket

Mogens Finderup mener, at der er et dannelsesmæssigt potentiale i det, spisemærket og køkkenets grønne vej udtrykker.

”Når eleverne tager hjem, ved de, at en planteburger er ok. Det er med til at åbne verden. Især for nogle af drengene.”

Forstanderen forklarer også til Grønne gryder, at alle efterskoler burde pejle efter Det Økologiske Spisemærke.

”Vi er nødt til at lære de unge at spise ordentligt og samtidig passe godt på kloden. Som efterskoler er vi forpligtede på den dannelse. Bæredygtighed handler også om at indgå i fællesskaber – og her spiller sund kost og gode måltider altså en vigtig rolle.”

Flere artikler fra samme sektion

Randers Kommune modtager pris for skarp grøn indkøbspolitik

Øgede krav til bæredygtige indkøb har på et halvt år øget økologiandelen i Randers Kommunes fødevareindkøb fra 51 pct. til 63 pct.

27-11-2024 4 minutter Foodservice,   Klima

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner har samme ernæringskvalitet som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø