Græsprotein kan være i vores fødevarer om få år efter nyt gennembrud i forskningen

Inden for få år kan protein udvundet fra almindeligt kløvergræs være en hovedingrediens i en lang række almindelige fødevarer som f.eks. is, yoghurt og proteindrikke. Det er nemlig nu lykkedes forskere at fjerne både bismag og farve fra græsprotein, og dermed er vejen banet for en egentlig fødevareproduktion baseret på græs.

25. juni 2025
Læsetid: 3 minutter
Der bliver høstet græs på marken
Vejen er nu banet for, at græsprotein kan blive en fast del af vores kost inden for få år. Det gavner både miljøet og klimaet. Foto: Karen Munk Nielsen

I flere år har insekter været omtalt som en kilde til bæredygtigt protein, men det er aldrig slået igennem på vores breddegrader. Til gengæld kan forarbejdning af almindeligt kløvergræs nu snart indgå i en lang række fødevarer og levere det eftertragtede protein på en mere klimavenlig måde end animalske proteiner, efter at danske forskere har haft et gennembrud på området.

Forskere på Aalborg Universitet har nemlig længe arbejdet på at trække de rene proteinstrenge ud af græsset, og nu er det lykkes at fjerne både smag og farve fra udtrækket.

"Den store udfordring har været at fjerne farve og bismag, som er en meget forståelig bremseklods for, at vi har lyst til at spise det. Hvis det skal være et reelt alternativ til protein fra f.eks. den industrielle kødproduktion, så skal det først og fremmest falde i vores smag. Bogstaveligt talt. På sigt er jeg overbevist om, at protein fra græs kommer til at spille en større og større rolle i vores fødevareproduktion, simpelthen fordi det er sundt, nemt og bæredygtigt," siger Mette Lübeck, professor på institut for kemi og biovidenskab på Aalborg Universitet, i en pressemeddelelse.

Proteinet kan bruges i f.eks. plantefars, det kan erstatte æggehvide i bagværk, det kan bruges som erstatning for mælkeprotein i is og yoghurt og tilsættes plantebaserede drikke for at højne næringsværdien, fordi det kan opløses i vandet.

Intet går til spilde

I udvindingsprocessen kommer græsset igennem en skruepresse, hvorefter saften filtreres to gange. Når proteinet er trukket ud af græsset, består restproduktet af pulp, som kan bruges i vores biogasanlæg, og ellers kan resten bruges som foder. Dermed er der intet, der går til spilde.

Udover potentialet til at indgå som supplement i en lang række fødevarer, har produktionen af protein fra kløvergræs en lang række andre fordele: Kløvergræs er en robust afgrøde, der kræver minimal gødning og kan høstes fem-seks gange årligt. Kløvergræs er en flerårig plante, og binder effektivt både CO2 og kvælstof, hvilket hjælper til at beskytte vores havmiljø.

"Der er ingen tvivl om, at vi er nødt til at ændre vores fødevareproduktion, hvis vi skal imødekomme biodiversitetskrisen og hjælpe livet tilbage i fjordene og vores kystnære hav. Her er jeg slet ikke i tvivl om, at kløvergræs kan spille en væsentlig rolle, og på globalt plan er potentialet kæmpestort. Vi er allerede i kontakt med flere interesserede samarbejdsvirksomheder, så jeg er meget positiv i forhold til fremtiden," siger Mette Lübeck.

Hos Thise Mejeri ser man også et potentiale i planteproteinerne, fortæller adm. direktør Per Godsk Nielsen til Jyllands-Posten:

"Vi følger meget med i det og har en positiv tilgang."

Ifølge Mette Lübeck er det ikke urealistisk at få en storskalaproduktion op at køre inden for fem år, såfremt nogen vil investere i et produktionsanlæg.