Annonce

Annonce

De ansatte på Regionshospitalet Horsens arbejder i et af de 180 køkkener, som på mandag bliver fejret for deres arbejde med at bruge økologiske råvarer i maden.

Økologisk guld til Regionshospitalet Horsens

Regionshospitalet Horsens modtager mandag Det Økologiske Spisemærke i guld i forbindelse med Økologisk Landsforenings årlige inspirationsdag, som i år bliver afviklet i Skuespilhuset i København, hvor i alt 180 køkkener bliver fejret for deres arbejde med økologi.

Mandag 6. november bliver en festdag for nogle af de godt 400 køkkener, som i indeværende år har fået Det Økologiske Spisemærke. For nogle køkkener er det deres første spisemærke, mens andre opgraderer til et mærke i en højere karat, fordi de har fået en højere økologiprocent. Det sidste er tilfældet for Køkkenet på Regionshospitalet Horsens, som en målrettet indsats i år kan skifte sølvmærket ud med et økologiske spisemærke i guld.

Spisemærkerne bliver officielt overrakt af Louise Køster, forperson for Økologisk Landsforening i Skuespillerhuset i København. Det sker i forbindelse med Økologisk Landsforenings inspirationsdag, hvor køkkenprofessionelle, som samlet repræsenterer 180 køkkener, kan se frem til at blive fejret af kolleger og et bredt udsnit af deltagere fra hele foodservicebranchen.

Spisemærkefejringen er sammen med uddelingen af Økoprisen 2023 dagens to højdepunkter, og ifølge Rita Ramona Høgh, projektleder i Økologisk Landsforening, er det vigtigt, at vi husker at fejre de køkkener, som går foran i den grønne omstilling til en mere bæredygtig kost:

"Det er de professionelle køkkener, som er med til at drive den økologiske udvikling i foodservicesektoren, og det er stadig de offentlige køkkener, som har langt flest spisemærker, men de private kantiner er også på vej. Det er vigtigt, da erfaringerne viser, at nye trends ofte breder sig fra de professionelle køkkener til de private husholdninger," siger Rita Ramona Høgh.

Horsens-hospital viser vejen

Et af de køkkener, som bliver fejret på mandag, er Regionshospitalet Horsens, som efter ti år tilløb har bevæget sig helt op i toppen af Fødevarestyrelsens 'økologiske barometer' og gjort sig fortjent til Det Økologiske Spisemærke i guld, som er forbeholdt spisesteder og storkøkkener, hvor mindst 90 pct. af de indkøbte føde- og drikkevarer er økologiske.

Regionshospitalet Horsens

  • Regionshospitalet Horsens er et af fem akuthospitaler i Region Midtjylland og områdehospital for ca. 233.000 indbyggere i Horsens, Hedensted, Skanderborg og Odder.
  • Hospitalet varetager akut og planlagt behandling samt uddannelse, udvikling og forskning og omfatter desuden Skanderborg Sundhedshus og Livsstilscenter Brædstrup.

I dag har det jyske hospitalskøkken en økologiprocent på 92 pct., og er nu landets tredje guldmærkede hospital, men det er ikke kommet af sig selv.

Køkkenets medarbejdere har været hovedkraften i den omstillings-rejse, vi har været på, og derfor er det dem, der skal have roserne i dag.

— Kirsten Rytter Knudsen, servicechef Regionshospitalet Horsens

”Vores medarbejdere har knoklet og arbejder hver dag for at bevise, at man kan lave lækker økologisk mad til både patienter og kantine uden at få ekstra penge i budgettet. Det kræver til gengæld, at vi laver al mad helt fra bunden lige fra de syltede asier til det bagte rugbrød,” siger Jane Vase, leder af Hospitalskøkkenet, som har ændret på en del rutiner for at få råd til råvarer, som ikke er dyrket ved brug af kemiske pesticider.

”For at få råd til økologi, så bruger vi alle råvarer helt i bund. Fx køber vi hele kødudskæringer, som vi laver til pålæg og gryderetter, mens vi bruger ben og grønsagsrester til fond og supper. Dermed sikrer vi også, at hospitalskøkkenet har så lille et madspild som muligt. Der bliver også løbende holdt en stram styring med forbruget på afdelingerne, så det følger antallet af indlagte patienter,” siger Jane Vase.

En lang rejse mod guldet

Omstillingen fra meget færdiglavet, konventionel mad til egen produktion, som er baseret på økologi, begyndte for mere end ti år siden med daværende økonoma Kirsten Rytter Knudsen i spidsen.

”Køkkenets medarbejdere har været hovedkraften i den omstillings-rejse, vi har været på, og derfor er det dem, der skal have roserne i dag. De har været omstillingsparate og kreative – og være med på løbende at gå et skridt videre i omlægningen hen imod mere økologi,” siger Kirsten Rytter Knudsen, som i dag er servicechef på hospitalet.

Hun roser også hospitalets ansatte ude på afdelingerne for at støtte op om omlægningen og servere maden på en indbydende måde, så omlægningen til økologi også bliver en god oplevelse for patienterne.

Fælles mål for bæredygtighed

Målet om 90-100% økologiske råvarer er et af 2024-målsætningerne for Region Midtjyllands bæredygtige hospitalskøkkener. De øvrige målsætninger handler om at:

  • reducere klimaaftrykket
  • mindske forbruget af engangsemballage
  • reducere madspild
  • bidrage til en højere grad af affaldssortering

Flere artikler fra samme sektion

Madprojekt tredobler økologien i kommunens køkkener uden at hæve budgettet

På bare 10 måneder er det lykkedes Kerteminde Kommunes køkkener at omlægge en stor del af indkøbene til økologi. Pengene til økologien er fundet ved at indføre flere bæredygtige fødevarer og mindske madspildet.

28-11-2024 4 minutter Omlægning,   Foodservice

Randers Kommune modtager pris for skarp grøn indkøbspolitik

Øgede krav til bæredygtige indkøb har på et halvt år øget økologiandelen i Randers Kommunes fødevareindkøb fra 51 pct. til 63 pct.

27-11-2024 4 minutter Foodservice,   Klima

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner har samme ernæringskvalitet som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer