Annonce
Annonce
Så er køerne på græs, og på en skala fra 1-10, må Økodag på Sømosegaard ifølge en yderst tilfreds vært, Niels Peter Dissing, være en ren 10'er. Her er han flankeret af fra venstre frivillig hjælper, Josefine Asplund og datteren Line Dissing. På den anden side står Oliver Nørskov, som sammen med plejesønnen Daniel Nielsen var med til at holde styr på trafikken, da 230 forårskåde køer på få minutter indtog gårdens græsmarker.
Sømosegaard blev tørlagt på Økodag, men endte ifølge værtsparret med en ren 10'er
Selv om værtsparret på Sømosegaard efter et historisk vådt forår fik opfyldt ønsket om en Økodag uden regn, blev det paradoksalt nok vandmangel, som blev den største udfordring i timerne inden godt 2.000 gæster strømmede til det midtjyske landbrug.
”Mor, det er køerne, som laver mælk til mig,” forklarer treårige Frederikke til sin mor, Trine Haugsted efter en tur i stalden på Sømosegård, hvor køerne blev inspiceret.
Det med mælken vidste hun nu godt i forvejen, men Trine Haugsted glæder sig over datterens interesse for den mad, som hun spiser, og det er en god start at vide, at mælk ikke bare er noget, som man haler ud af køleskabet.
”Jeg synes, at det er vigtigt, at vi lærer børnene, hvor maden kommer fra, så vi deltager hver gang – både til Økodag og Åbent Landbrug,” siger hun, mens datteren interesseret blader i en pixibog om økologisk landbrug, som hun netop har fået fra en af boderne.
”For et par uger siden sad vi og læse i den pixibog, som vi fik sidste år,” siger Trine Haugsted, som dog måtte sande, at Frederikkes interesse for landbrugslekturen dalede betragteligt, da hun fik stukket en økologisk hyldeblomst-is i hånden.
I forbindelse med Økodag er der tradition for at værtsgårdene arbejder sammen med lokale foreninger. De har brug for penge, mens økologerne mangler folk til at bemande diverse aktiviteter og madboder, og på Sømosegaard er det for andet år i træk FDF-spejderne fra Kragelund, som står for bålmad i form af snobrød og pandekager.
"Sidste år løb vi allerede tør for dej, inden køerne blev lukket ud. Vi havde ikke regnet med, at det blev så stor en succes," sagde Jan Kirkegaard, som er kasserer for spejderne, som altid kan bruge en ekstra skilling.
Derfor havde de i år lavet dej af 15 kg mel, 120 æg og 21 l mælk, og selv om der var trængsel rundt om de tre bålsteder, var der i år dej nok til alle.
Kortslutning satte prop i vandværket
Det er det tredje gang, at Sømosegaard, otte km nordvest for Silkeborg, er vært for Økodag, og værtsparret Ninna og Niels Peter Dissing har lært, at talemåden: 'Øvelse gør mester', også giver god mening, når man inviterer godt 2.000 gæster på gårdbesøg.
”Det første år, var jeg først færdig med det sidste hegn en halv time før gæsterne kom, og jeg havde knoklet til sent om aftenen dagen før. I år var vi meget bedre med,” lød meldingen fra Niels Peter Dissing dagen inden Økodag, hvor hans største bekymring gik på, om der kom regn, når køerne skulle på græs.
Han var derfor en glad mand, da han tidligt søndag stod op til tørvejr, men glæden blev kort, da der ventede en slem overraskelse i stalden, hvor tre af fire malkerobotter i en periode stod stille, da en kortslutning havde sat gårdens vandværk ud af drift.
Det var ikke kun en katastrofe i forhold til malkningen. Det betød også, at de to toiletvogne, som skulle servicere gårdens gæster, var ude af drift, så det blev en hektisk start på dagen.
”Men det værste var nu, at Janni (Husted, som stod i spidsen for en gruppe frivillige fra Sinding Forsamlingshus, red) ikke kunne lave kaffe til gæsterne,” smilede Niels Peter Dissing, da han over middag havde lukket kørerne på græs foran en kødrand af gæster med blafrende mobiler i videomode. Nu var det tid til en foreløbig status.
Problemet med vandet var heldigvis blevet løst i løbet af to-tre timer, da det lykkedes at finde frem til en lokal ansat fra Grundfos, som kendte pumper, som havde valgt den værst tænkelige dag at strejke på.
Økodag skæpper godt i kassen
Med vand i hanerne blev der brygget kaffe på højtryk i det festtelt, som et team af frivillige fra Sinding Forsamlingshus havde stillet op mellem staldbygningerne. Udenfor teltet sørgede mændene for at grille pølser og brød, mens det var kvinderne under teltdugen, som stod for salget af hjemmebagte kager og kaffe m.m., som sidste år gav et overskud på 16.000 kr. til forsamlingshuset.
"Vi står stort set for alt, hvad der sker i Sinding, og Økodag er en god måde at tjene lidt ekstra penge på til foreningen," sagde Jannie Husted, som er formand for forsamlingshusets kulturforening, som er en væsentlig drivkraft bag landsbyens kulturliv.
Da Niels Peter Dissing driver Sømosegaards 280 ha i tæt samarbejde med sønnen Jonathan Dissings landbrug på 230 ha, der ligger på den anden side af Sinding, er landbrugsdriften årsag til en del tung trafik med store maskiner gennem byen, og familien-Dissing betragter Økodag som en god mulighed for at give lidt tilbage til beboerne, og derfor går også parkeringsafgiften på 25 kr. pr. bil til Sinding Forsamlingshus.
Malene Jensen, projektleder for Økodag i Økologisk Landsforening tillægger traditionen med at samarbejde med de lokale foreninger stor værdi for succesen bag det populære event.
"På den måde er økologerne med til at styrke det lokale sammenhold og skabe mere liv på landet," siger Malene Jensen,
Niels Peter Dissing er enig:
"Uden de frivillige kunne vi slet ikke løfte alle opgaverne i forbindelse med Økodag, så de er en kæmpe hjælp," siger han efter en dag, hvor salget i boderne og for parkering tydede på lidt færre gæster end sidste år, men det gav til gengæld mere tid til at snakke med gæsterne.
Kun nogle få spurgte ind til økologernes aktuelle udfordringer i forhold tankerne bag landbrugets kommende klimaafgift, som ifølge Niels Peter Dissing glemmer at tage højde for de mange fordele, som den økologiske produktionsform giver i forhold til natur, biodiversitet og rent drikkevand.
"Da vi som økologer er nødt til at drive landbruget på naturens præmisser, kunne jeg fortælle dem, at det i sidste ende kan føre til, at økologerne forsvinder, så ingen køer kommer på græs i fremtiden, men langt de fleste spørgsmål handlede om dyrene og Økodag ér bare en god dag, hvor der er fyldt med glade mennesker på gården."
Hvor god har dagen været på en skala fra 1-10?
"Så er det en 10'er."
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.