Annonce

Annonce

De offentlige køkkeners mere end 800.000 daglige måltider har i flere år været drivkraft i økologisk og klimavenlig omstilling af danskernes mad. Og nu håber Fødevarestyrelsen på, at hoteller, restauranter, caféer og kantinekæder også hopper med på vognen.

Ny pulje skal give mere økologi i offentlige og private køkkener

Nu åbnes der for ansøgninger fra køkkener, der ønsker at omlægge til økologi. I alt 54 mio. kr. uddeles til kompetenceudvikling af køkkenpersonale med fokus på en mere bæredygtig kost.

Der skal mere økologi i private og offentlige køkkener, og derfor har politikerne øremærket 54 mio. kr. over en fireårig periode til at øge økologiomlægningen i køkkenerne.

Det er Fonden for Økologisk Landbrug, der administrerer midlerne, og ansøgningsrunden er netop åbnet, oplyser Fødevarestyrelsen.

Pengene skal gå til kompetenceudvikling af køkkenpersonalet i landets professionelle køkkener, hvor fokus er på bæredygtig produktion af måltider, de officielle kostråd, mindre madspild og mere mad i sæson.

De nye puljemidler er målrettet både offentlige og private professionelle køkkener. Et af tildelingskriterierne i puljen er, om køkkenet har til hensigt at skaffe sig Det Økologiske Spisemærke. Alle interesserede, som vil være med til at understøtte den økologiske omstilling i professionelle køkkener, opfordres derfor til at søge. 

"Puljemidlerne giver gode muligheder for, at endnu flere offentlige køkkener og hoteller, restauranter, caféer og kantinekæder kan være med til at skubbe markedet i økologisk retning. I 2020 har der f.eks. været vækst i salget af økologiske fødevarer i detailhandlen på 14 procent. Det er jo et pejlemærke, der viser os, at forbrugernes efterspørgsel efter de økologiske og bæredygtige løsninger er massivt tilstede," siger Simon Rask, sektionsleder i Fødevarestyrelsen, i en pressemeddelelse.

De offentlige køkkeners mere end 800.000 daglige måltider har i flere år været drivkraft i økologisk og klimavenlig omstilling af danskernes mad. Og nu håber Fødevarestyrelsen på, at hoteller, restauranter, caféer og kantinekæder også hopper med på vognen:

"Den økologiske omstilling af offentlige køkkener har ikke alene fremmet økologien, men også en sundere og mere klimavenlig menu-sammensætning med mere grønt og mindre kød og madspild," siger Simon Rask. 

Ansøgningsfristen for at søge tilskud til gennemførelse af projekter i kalenderåret 2022 er den 21. oktober 2021 kl. 12.  De første projekter starter i 2022.

Læs mere om hvordan du søger puljemidlerne  Køkkenomstilling hos Fonden for økologisk landbrug.

Yderligere spørgsmål angående ansøgningskriterier eller -procedure kan ske til sekretariatet for Fonden for økologisk landbrug.

Flere artikler fra samme sektion

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion