Annonce

Annonce

Ekspedienter ved en madbod poserer for kameraet

Økonu.dk tog forbi Northside, da festivalen blev afholdt i den forgangne uge og spurgte nogle af gæsterne, hvad de mener om madudvalget, der er økologisk og plantebaseret. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Northside holder fast i det økologiske og plantebaserede: »Til at starte med var jeg faktisk lidt træt af det«

Northside Festival er ikke færdig med sin grønne omstilling - målet er at blive klimaneutral. Maden har allerede været igennem en markant omstilling, og de gæster, vi spurgte, ser positivt på madudvalget, selvom der ikke er kød på menuen længere.

Den aarhusianske festival Northside har været firstmover på flere fronter: Det var den første festival til at servere 100 pct. økologisk mad og siden udelukkende plantebaseret, og den har fra sin debut i 2010 haft som mål at blive en af de grønneste store festivaler.

Nu er det klare mål at blive nul-udledende, og festivalen har indgået et samarbejde med et større rådgivningsfirma for at sikre sig, at man kan leve op til EU's bæredygtighedskrav, der om få år kommer til at gælde for alle større virksomheder. Det skriver Politiken.

Northside er med det økologiske og plantebaserede allerede godt på vej; gæsterne kan selv tappe drikkevand fra vandposter rundt om på pladsen, og der leveres udelukkende strøm til eventet, da man i 2022 slukkede alle dieselgeneratorer.

Med ESG-rapporteringen skal Northside som andre virksomheder måle og dokumentere fremgang eller tilbageskridt både på miljø- og klimaområdet samt sociale og ledelsesmæssige forhold. Med hjælp fra rådgivningsfirmaet skal ledelsen nu gennemgå en tjekliste med over 1.000 spørgsmål for at finde ud af, hvad man bør forbedre.

"Vi har jo som festival desværre været med til at udvikle en smid væk-kultur og en form for overforbrug. Det er en stor udfordring for alle festivaler. Men vi prøver at kigge på, hvad der skal til, for at vi som festival kan blive nul-udledende. Og det kan være, at vi ligefrem kan blive en festival, der binder CO2. Det ville være groundbreaking," siger direktør Brian Nielsen fra DTD Group, der ejer Northside, til Politiken.

Særligt på madområdet har festivalen været en frontløber, men da man meldte ud, at maden fra 2022 ville være uden kød og 100 pct. økologisk. Dengang affødte det dog en del kritik fra folk, som ikke brød sig om, at valget til kød blev taget fra dem.

Økonu.dk tog forbi pladsen på Eskelunden, da festivalen blev afholdt i den forgangne uge og spurgte nogle af gæsterne, hvad de mener om madudvalget.

Og hvad synes gæsterne så?

Lars Løvgreen, 53 år, læge, og Maja Løvgreen, 49 år, læge
Lars Løvgreen, 53 år, læge, og Maja Løvgreen, 49 år, læge. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Hvad betyder det for jer, at Northside har truffet det valg at gøre maden plantebaseret og økologisk?

Maja Løvgreen: "Jeg er godt tilfreds med maden hernede. Jeg mangler ikke noget."

Lars Løvgreen: "Til at starte med var jeg faktisk lidt træt af det, for det strider ret meget imod, hvordan jeg ellers går til festivaler og spiser, men erfaringen har vist, at det giver muligheden for at spise noget spændende økologisk vegetarisk mad. Det synes jeg er spændende. Det har været svært at undgå at høre debatten om det, men det har ikke betydet noget for, om jeg kommer eller ej."

Går I selv efter økologi i jeres hverdag?

Maja Løvgreen: "Ja, økologi? Helt sikkert. Jeg tror, at måske halvdelen af det, jeg køber - mælk, æg og grøntsager - er økologisk."

Lars Løvgreen: "Jeg tror faktisk, det er mere, for vi er ret bevidste om at vælge det økologiske alternativ, hvis det er der. Vi skeler mere til dét end til prisen. Nu nævnte Maja lige nogle varer, men der er mange ting vi køber økologisk som pasta, mel, havregryn. Jeg tror næsten altid, vi vælger det økologiske alternativ."

Der har været inflation de senere år og megen snak om flere planter og mindre kød - har det ændret på jeres madvaner?

Maja Løvgreen: "Ja, vi spiser langt mindre oksekød, og vi har flere kødfri dage. Vi spiser oksekød måske en gang om måneden."

Ditte Blom, 31 år, kommunikationsmedarbejder
Ditte Blom, 31 år, kommunikationsmedarbejder. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Hvad betyder det for dig, at Northside har truffet valget om, at maden skal være økologisk og plantebaseret?

"Jeg synes, det er fint. Jeg synes ikke, det er noget problem overhovedet. Det er ikke sådan, at jeg har tænkt over, at der mangler noget. Fine retter, fint udvalg."

Går du selv efter økologi i hverdagen?

"Ja, til et vist punkt, men det skal hænge sammen budgetmæssigt. Men mælk, æg og basale ting må gerne være økologiske."

Er der noget ved den sidste tids prisstigninger og snakken om mindre kød, mere grønt, der har ændret på dine madvaner?

"Ja, det tror jeg. En øget bevidsthed om hvor ofte man skal spise kød og varieret. Økologi spiller også ind der. Jeg tror, at vi køber ind efter det, men det er ikke sådan et mantra, at jeg skal gøre det - det er ikke sådan, at jeg ikke også kan spise noget, som hverken plantebaseret eller økologisk. Det er en balancegang."

Sofie Thomassen, 30 år, læge, og Mads Olesen, 32 år, advanced supply professional
Sofie Thomassen, 30 år, læge, og Mads Olesen, 32 år, advanced supply professional. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Hvad betyder det for jer, at NS har truffet valget om, at gøre maden plantebaseret og økologisk?

Sofie Thomassen: "Jeg synes det er fedt. Og du vidste det ikke..."

Mads Olesen: "...Nej, jeg havde ikke tænkt så meget over det. For mig betyder det hverken til eller fra."

Sofie Thomassen: "Men det er spændende at prøve noget anderledes."

Mads Olesen: "For mig er det lidt en øjenåbner på nogle punkter. At få nogle andre smagsoplevelser, som man måske ikke plejer."

Sofie Thomassen: "Apropos det vi lige har spist. Vi ved jo godt, at det er godt at spise lidt mindre kød, og så er det dejligt, at en festival går foran. Det er jo tre dage, og det er ikke hele dagen; folk kommer jo hjemmefra, så kan de spise kød til morgen, hvis de vil, og her kan man så få noget, der er plantebaseret."

Og med at det er økologisk - det hæver jo nok prisen lidt. Betyder det noget?

Mads Olesen: "Det er fint. Vi spiser også økologisk derhjemme."

Sofie Thomassen: "Jeg tror ikke, det betyder alverden, om det koster fem kr. mere."

Er I glade for, at det er økologisk?

Sofie Thomassen: "Ja, som du før sagde..."

Mads Olesen: "...Ja, det handler vi også derhjemme. Vi kigger meget på dyrevelfærd."

Sofie Thomassen: "Uden at jeg er helt inde i det, er det også den tanke, at det er bedre for min egen krop og miljøet."

På det seneste har der været prisstigninger og samtidig snak om, at vi skal spise mindre kød og mere grønt - har det ændret på jeres mad- og indkøbsvaner?

Mads Olesen: "Det økonomiske er ikke noget, jeg har tænkt over."

Sofie Thomassen: "Jeg synes også, det er lidt nemmere. Så køber vi en måltidskasse og vælger den vegetariske, fordi det ser også lækkert ud. Det er også en øjenåbner for, hvad man kan sætte sammen for at få et lækkert måltid mad."

Mads Olesen: "Jeg spiser mere vegetarisk nu, end jeg gjorde tidligere. Men om det har noget at gøre med, at jeg er flyttet til København, ved jeg ikke."

Mira Hessellund, 45 år, psykolog
Mira Hessellund, 45 år, psykolog. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Betyder det noget for dig, at Northside har truffet valget om kun at servere økologisk og plantebaseret?

"Nej, det er fint nok. Det er fint for mig."

Går du selv efter økologi i din hverdag?

"Ja, jeg går efter det så meget, som jeg kan. Jeg tænker, at dyrene har det bedre, og at der måske er færre dårlige ting i maden såsom giftstoffer."

Der har den seneste tid været prisstigninger, men også meget snak om at vi skal spise mere grønt og mindre kød - har det fået dig til at ændre spisevaner?

"Jeg spiser vegetarisk måske tre gange om ugen for at tænke på miljøet. Jeg gjorde det måske kun en til to gange om ugen førhen."

Allerede tidligt om eftermiddagen på festivalens første dag, var bænkene fyldt op med spisende og drikkende festivalgæster
Allerede tidligt om eftermiddagen på festivalens første dag, var bænkene fyldt op med spisende og drikkende festivalgæster. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek
Er man mest til den klassiske festivalmad, var der flere steder mulighed for at købe burgere og wraps - eneste forskel mellem boderne var, hvordan bøffen var lavet, og hvilke grønsager der blev brugt
Er man mest til den klassiske festivalmad, var der flere steder mulighed for at købe burgere og wraps - eneste forskel mellem boderne var, hvordan bøffen var lavet, og hvilke grønsager der blev brugt. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek
Selvom festivalen er plantebaseret, kan der være op til 15 pct. æg- og mejeriprodukter i maden - ifølge festivalens definition skal maden være kødfri, og måltidet skal være bygget op om det plantebaserede
Selvom festivalen er plantebaseret, kan der være op til 15 pct. æg- og mejeriprodukter i maden - ifølge festivalens definition skal maden være kødfri, og måltidet skal være bygget op om det plantebaserede. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek
Der var også mulighed for at spise andet italiensk end pizza - ved denne madbod blev der lavet to slags pasta med parmesanost, der også kunne fås vegansk
Der var også mulighed for at spise andet italiensk end pizza - ved denne madbod blev der lavet to slags pasta med parmesanost, der også kunne fås vegansk. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek
Fra det thailandske køkken var der bl.a. panang karry med cashewnødder, grøntsager og ris
Fra det thailandske køkken var der bl.a. panang karry med cashewnødder, grøntsager og ris. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek
En cremet pastaret
En cremet pastaret. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek
Sloppy Jo's var med på festivalen igen i år og serverer bl.a. burgere og saltchips
Sloppy Jo's var med på festivalen igen i år og serverer bl.a. burgere og saltchips. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek
Hvad enten man er til italiensk, thailandsk, amerikansk eller mexicansk mad, så kunne man finde det på festivalpladsen
Hvad enten man er til italiensk, thailandsk, amerikansk eller mexicansk mad, så kunne man finde det på festivalpladsen. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek
En af drinksbarerne var med planter i plantekasser fra GrowMore i grønnere omgivelser end andre
En af drinksbarerne var med planter i plantekasser fra GrowMore i grønnere omgivelser end andre. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek
Der er rig mulighed for at få pizza - også flere forskellige typer i forskellige madboder
Der er rig mulighed for at få pizza - også flere forskellige typer i forskellige madboder. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek
Et klassisk festivalmåltid: burgere og fritter. Her fra københavnske The Organic Boho
Et klassisk festivalmåltid: burgere og fritter. Her fra københavnske The Organic Boho. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Flere artikler fra samme sektion

Der var økologi i gryderne, da nordsjællandske spejdere tog på sommerlejr

550 spejdere fra Ege Divisionen satte økologien øverst på menukortet, da de indledte sommerferien med en uge i det fri.

08-07-2024 3 minutter Foodservice

Forbrugerekspert: Økologi skal være en hverdagsven i klimakampen

Økologien skal oppe sig på convenience og være mere tydelig i sit klimabudskab, mener Flemming Birch, analytiker og forbrugerekspert i Birch & Birch.

08-07-2024 5 minutter

Rødt kød og kaffe kan øge dit indtag af PFAS-stoffer

Gravide, som indtog høje mængder af bl.a. hvide ris, æg, rødt kød og kaffe, havde typisk et højere niveau af PFAS-stoffer i deres brystmælk og blod end dem, som havde et lavere indtag, viser en ny undersøgelse.

05-07-2024 3 minutter PFAS,   Forskning