Annonce

Annonce

Peter Nordholm, Filippa og Casper Laursen smiler og viser thumbs up til kameraet

Casper Laursen, teamleder og specialkonsulent ved Innovationscenter for Økologisk Landbrug, (t.v.) medvirker i podcastens 3. afsnit, da han skal forsøge at forklare niårige Filippa økologernes vision for fremtidens cirkulære samfund, mens hun tegner det. Til højre ses hendes far og podacastens vært, Peter Nordholm Andersen. Foto: Økologisk Landsforening

»Når jeg har været i sommerhus, er jeg nogle gange nødt til at tage noget af mit affald med hjem, for jeg kan ikke blande kartoffelskrællerne med plastikken«

PODCAST: Planterne ude på marken skal have saft og kraft for at vokse. Det kunne de få fra vores madaffald, men alligevel går den værdifulde næring op i røg i flere kommuner. En ny podcastserie dykker ned i problemet, som kommunerne skal have løst fra næste år.

Niårige Filippa står i køkkenet med sin far, Peter Nordholm Andersen, og skræller kartofler. Skrællerne ender i posen til restaffald, der i Aarhus Kommune bliver kørt ud på forbrændingsanlægget, hvor de går op i røg.

Havde de boet i Vejle Kommune, var historien en anden, for her har man sorteret organisk affald siden 1988, så det kan komme tilbage til landmandens mark som ny næring til markens afgrøder.

"Når jeg har været i sommerhus, er jeg nogle gange nødt til at tage noget af mit affald med hjem, for jeg kan ikke blande kartoffelskrællerne med plastikken. Det ligger dybt i én, når man har været med i så mange år," siger Keld Winther, der er teamleder ved Ressource og Genbrug i Vejle Kommune, hvor man dagligt indsamler ca. 35 ton organisk affald fra kommunens 118.000 borgere.

Økologiens fortsatte vækst er afhængig af, at langt mere madaffald recirkuleres, så det kommer tilbage til marken i form af næringsstoffer. Filippa og hendes far tager derfor i en ny podcastserie ud på en affaldsrejse, der skal finde hoved og hale i problemet, som kommunerne håndterer vidt forskelligt, men som alle skal have løst fra 2023, og sagen skal forklares, så selv en niårig kan forstå den.

Serien er produceret af Peter Nordholm Andersen og Økologisk Landsforening i projektet 'Økologi - fælles om et bæredygtigt fødevaresystem', som er støttet af Fonden for Økologisk Landbrug. Episoderne kan høres herunder:

Episode 1

Episode 2

Episode 3

Flere artikler fra samme sektion

Irma forsømte at imødekomme den prisbevidste forbruger

Discountbutikkernes succes skyldes ikke, at danskerne vil have det hele til det halve, men at de er gået op i markedet og har fået et større og langt mere interessant udvalg end tidligere, lyder analysen fra Flemming Birch. 

03-02-2023 3 minutter Detailhandel

Antallet af økologiske spisemærker vokser hver eneste dag

Gennem de seneste fem år er der i gennemsnit hver eneste dag mere end et professionelt køkken, som har modtaget Det Økologiske Spisemærke, og i år gennemfører Økologisk Landsforening flere projekter, som skal øge kendskabet til den gratis mærkningsordning.

02-02-2023 5 minutter Det Økologiske Spisemærke

Danske producenter af økologiske fødevarer går på jagt efter ny vækst i udlandet

I dagene fra 14.-17. februar deltager 31 danske virksomheder på verdens største økologiske fødevaremesse i Nürnberg, hvor de skal forsøge at sætte yderligere skub i eksporten.

02-02-2023 4 minutter Eksport