Annonce

Annonce

Ansatte fra kommunale køkkener arbejder med plantebaserede fødevarer under kursus på Designmejeriet i Stilling

De første ansatte i køkknerne på daginstitutionerne i Skanderborg Kommune har allerede deltaget i et kursus om plantebaserede fødevarer på Designmejeriet i Stilling, og flere er på vej. Foto: Kristoffer Nørgaard

Mindre madspild og mere økologi i Skanderborg Kommune

Det er ikke kun de offentlige køkkenerne i landets største kommuner som København, Aarhus og Odense, som vælger den grønne vej. Alle, der spiser i Skanderborg Kommunes køkkener, kan nu se frem til mere klimavenlig mad, mindre madspild og mere økologi.

De køkkenprofessionelle, pædagoger og ledere i de kommunale institutioner i Skanderborg Kommune får nu flere redskaber til at hjælpe den grønne omstilling på vej i kommunens køkkener.

Den østjyske kommunen har gennem længere tid arbejdet på en grønnere og mere klimavenlig madpolitik, og med en bevilling på knap 500.000 kr. fra en pulje under Fonden for økologisk landbrug, som skal fremme økologi og klimavenlig mad i professionelle køkkener, bliver de grønne ambitioner nu hjulpet på vej. Samtidig har de kommunale institutioner af egen drift sat et mål om i gennemsnit at forøge økologiprocenten med ca. 10 pct.

Pengene vil blive brugt på at tilbyde en række kurser i mindre madspild, mere klimavenlig kost og omlægning til mere økologi til de ansatte i de kommunale institutioner og deres køkkener. Kommunen oplyser, at kurserne primært henvender sig til de køkkenprofessionelle men der bliver også afsat plads til pædagoger og ledere, der for eksempel vil lære om godt værtskab ved måltidet og bæredygtighedsledelse, da erfaringerne fra andre køkkener viser, at det er vigtigt, at en grøn omlægning af maden bliver forankret på alle niveauer i kommunen.

”Vi smider 700.000 tons mad ud om året i Danmark. Noget af det ryger ud i Skanderborg, og kan vi reducere madspildet i køkkenerne, er det både godt for økonomien og godt for klimaet. Samtidig indeholder fødevarestyrelsen nyeste kostråd anbefalinger for sundhed såvel som klimaet, så dem skal vi selvfølgelig også have implementeret i kommunen,” siger SF-politiker Claus Leick, som er formand for kommunens miljø- og planudvalg.

Mange kurser er allerede fyldt op

Sideløbende med kurserne bliver der afholdt forskellige netværksaktiviteter, så deltagerne kan hjælpe og inspirere hinanden undervejs, når de nye vaner skal implementeres. Klimamedarbejder og projektleder for indsatsen i kommunen, Maria Molde, fortæller:

Her er en smagsprøve på de plantebaserede retter, som de kommunale køkkener i Skanderborg arbejder med.
Her er en smagsprøve på de plantebaserede retter, som de kommunale køkkener i Skanderborg arbejder med.

”Vi er superglade for bevillingen, og vi har forberedt processen grundigt sammen med køkkenerne i løbet af efteråret. Så institutionerne står klar derude. De har kunnet melde sig til på forhånd, og mange af kurserne er allerede fyldte, hvilket vidner om et stort engagement i forhold til at gøre endnu mere på madområdet,” siger hun.

Med projektet håber Maria Molde, at det vil være muligt at reducere mængden af madspild med 25 pct. og halvere indkøbet af kød. Samtidig har de enkelte institution sat deres eget mål for en øget økologiprocent.

"I Skanderborg-modellen har byrådet ikke fastsat en bestemt økologiprocent, det er op til de enkelte institutioner, men næsten alle køkkener ligger over 30 pct. Langt de fleste har det økologiske spisemærke i bronze, en god håndfuld har sølvmærket og en enkelt institution har guld," siger Maria Molde til Økologisk Nu.

Kommunens store fælleskøkken laver dagligt mad til over 1000 personer. Det har en økologiprocent på 55 pct., men vil gerne over 60 pct., så det kan få sølvmærket.

Udover indsatsen for kommunens offentlige køkkener planlægger Skanderborg Kommune også en madspilds-indsats specifikt rettet mod undervisningen i skolerne.

I samarbejde med Aarhus Universitet gennemfører Skanderborg Kommune desuden forsøget "PlantPro Challenge", hvor 100 Skanderborg-familier skal prøve at spise mere plantebaseret i en måned.

Flere artikler fra samme sektion

Salget af økologi har stabiliseret sig

Efter et år med fald i salget af økologiske fødevarer viser en ny opgørelse fra Danmarks Statistik, at salget i 2023 har stabiliseret sig. Økologien har, som andre fødevarer, været udfordret af inflation og stigende omkostninger. Men nu ser det ud til at vende.

26-04-2024 3 minutter Detailhandel

Flest sanktioner til gårdsalg af æg

Fødevarestyrelsen har været på stikprøvekontrol hos 198 producenter og æg-pakkerier, der sælger direkte til forbrugere eller lokale butikker. I 9 pct. af besøgene førte kontrollerne til sanktioner.

25-04-2024 2 minutter Kontrol,   Gårdbutikker & direkte salg

Nu kommer der pant på de tyske dåser

EU-parlamentet har i dag vedtaget nye regler som betyder, at der fra 2029 skal opkræves dåsepant i de europæiske lande, hvilket formentlig vil begrænse forureningen med dåser i den danske natur.

24-04-2024 3 minutter Emballage