Madland lancerer gratis skole for unge, som ønsker en grønnere kurs for fødevareproduktionen

Det madpolitiske samlingspunkt Madland åbner denne uge sin egen Madsystemskole – en ny eftermiddagsskole, der skal engagere unge i den nationale og europæiske samtale om fremtidens madsystemer.

26. august 2025
Læsetid: 2 minutter
Rasmus Dose Sandorff fra Den Økologiske Ungdomsbevægelse
Som led i skolen kan deltagerne bl.a. deltage i samtalen om de etablerede og spirende ungefællesskaber i landbruget, hvor Rasmus Dose Sandorff, medstifter af Den Økologiske Ungdomsbevægelse er blandt oplægsholderne. Foto: Liv Kastrup for Madland

Madsystemskolen er et åbent og demokratisk læringsrum i Aarhus og København, hvor unge og andre nysgerrige kan blive klogere på sammenhængene mellem landbrug, havbrug, værdikæder, mad og mennesker.

Åben skole med oplæg, laboratorier og fællesspisning

  • Skolen foregår over syv skoleeftermiddage i både Aarhus og København i tidsrummet kl. 16.30-18.30.

  • Alle er velkommen til at del i hele eller dele af programmet.

  • De første skoledage er 27.og 28. august.

  • Der er gratis adgang ved tilmelding.

Se hele programmet her

Madland Madsystemskole er en åben, demokratisk og madpolitisk eftermiddagsskole for unge og andre nysgerrige i Aarhus og København, oplyser arrangørerne i en pressemeddelelse.

"Via skolen kan deltagerne blive klogere på de madsystemiske sammenhænge mellem landbrug, havbrug, værdikæde, mad og mennesker. Rust dig til at tage aktiv stilling til samfundsansvar, gentænkning og handling," skriver Madland i en pressemeddelelse.

EU-formandskab sætter scenen

Skolen er oprettet i forbindelse med Danmarks formandskab for EU. Den er den første af sin art og bliver gennemført i samarbejde med en række visionære organisationer, oplyser Madland.

Marie Sainabou Jeng, stifter og programdirektør i Madland, mener, at det er et oplagt tidspunkt at engagere borgerne i samtalen om maden, da Danmarks formandsrolle betyder, at Danmark aktuelt har stor indflydelse på de næste mange års europæiske landbrugspolitik:

“Vi oplever en kæmpe forandringskraft og virkelyst fra unge under uddannelse og i arbejde. De vil ikke bare vide mere om madsystemforandring, de vil også engagere sig og tage del i fællesskaber, der driver den frem,” siger Marie Sainabou Jeng.

Hun hæfter sig i den forbindelse ved, at kun ganske få danske uddannelser, der relateret til jordbrug, hav og mad, tilbyder egentlig undervisning om madsystemer, madpolitik og samfundsansvar.

”Med skolen vil vi bidrage til en mere helhedsorienteret forståelse og tilbyde et levende samlingspunkt for unge madsystembrydere. Der sker simpelthen noget uvurderligt, når vi samler på tværs af værdikæder og fagligheder,” siger Marie Sainabou Jeng.