Annonce

Annonce

Markedschef for detail, Birgitte Jørgensen og viceindkøbsdirektør Khalil Taleb taler sammen på husmesse i Lidl

Markedschef for detail, Birgitte Jørgensen og viceindkøbsdirektør Khalil Taleb har efterhånden arbejdet sammen i mange år, hvor Økologisk Landsforening bl.a. har hjulpet Lidl med at tilpasse kædens økologiske sortiment til det danske marked, men Lidl har stadig et uudnyttet økologisk potentiale. Foto: Jakob Brandt

Lidl er den discountkæde, alle de andre kigger efter

Danmarks mest garvede detailhandelsekspert, Bruno Christensen, vurderer, at Lidl i løbet af fem-seks år vil overtage positionen som Danmarks tredjestørste discountkæde.

»I øjeblikket er det Lidl, som alle de øvrige danske discountkæder holder øje med,« siger Bruno Christensen, som gennem mere end 50 år har arbejdet som selvstændig konsulent i dansk detailhandel.

Han var en af de første til at forudse økologiens store potentiale i dansk dagligvarehandel, og hvis man lytter til hans analyse i dag, ligner Lidl et godt sted at sigte mod for danske producenter, der vil sælge økologiske fødevarer.

Det skyldes dels, at Lidl har forstået, at det er nødvendigt at have mange danske varer i sortimentet, dels at den tyske discountkæde bliver drevet af nogle meget dygtige købmænd, som har et erklæret mål om at blive Danmarks mest bæredygtige discountkæde.

Styrke til at stå fast

Lidl-direktør Jens Stratmann har ved flere lejligheder nævnt, at et butiksantal på 200 ligner et sundt antal for kæden, men Bruno Christensen, ser ingen tegn på, at den tyske kæde vil stoppe sin ekspansion i Danmark.

Netto og Rema 1000 er stadig de to store på det danske discountmarked, hvor 365discount kæmper for at fastholde sin position på et marked, hvor kæderne ifølge Bruno Christensen vil blive ved med at åbne nye butikker

»Godt købmandskab har gennemsyret Lidl fra den første dag, den kom til Danmark, og jeg tror, at kæden allerede i løbet af fem-seks år vil overhale 365discount som Danmarks tredjestørste discountkæde,« siger Bruno Christensen, som var ekspert i dansk detailhandel, længe inden Lidl åbnede de første 13 butikker i Danmark i 2005.

Med distributionscentre i både Kolding og Køge og et nybygget hovedsæde midt i Aarhus vurderer han, at Lidl er godt rustet til at udfordre hierarkiet blandt de øvrige danske discountkæder.

»Med sin størrelse har Lidl kræfter og styrke til at stå fast, og kæden lader sig ikke påvirke af tilfældige strømninger,« siger han.

Uudnyttet potentiale

Den vurdering deler Birgitte Jørgensen, markedschef for detail i Økologisk Landsforening. Foreningen har i flere år arbejdet tæt sammen med Lidl, som hun roser for at være blevet bedre til at fortælle om målene for sin ambitiøse CSR-politik, og hvad kæden gør for at nå dem. Hun pointerer samtidig, at kæden stadig har et stort uudnyttet potentiale for at øge det økologiske salg.

»De andre kæder var allerede kommet langt med økologien, da Lidl kom til landet, og det tager bare tid at opbygge et økologisk sortiment helt fra bunden,« siger Birgitte Jørgensen.

Samlet står Lidl for tre pct. af det danske detailsalg af økologiske fødevarer, mens kæden har en markedsandel på seks pct. af det samlede dagligvaremarked.

Behov for mere synlighed

En del af forklaringen på det er ifølge Birgitte Jørgensen, at Lidl har relativt mange butikker i Vestdanmark, hvor forbrugerne køber mindre økologi, men i takt med kæden i disse år åbner flere butikker i Københavns-området, vil økologiprocenten automatisk stige, forventer markedschefen.

En anden årsag til Lidls økologiske eftersløb hænger sammen med, at det tager lang tid at ændre folks indkøbsvaner.

»Selv om Lidl de seneste år både har vundet flere økologiske pristjek og lavet flere kampagner med tilbud på økologi, er der stadig en del Lidl-kunder, som køber hovedparten af deres økologiske varer i andre butikker.«

Det skyldes bl.a. manglende synlighed, og at Lidl skal blive bedre til at skilte med økologien - både i butikker og tilbudsaviser.

»Jeg tror, at det økologiske sortiment er mere end fordoblet, siden vi gik i dialog med Lidl, og nu skal kunderne lære, at Lidl har mange økologiske varer på hylderne,« siger Birgitte Jørgensen.

Flere artikler fra samme sektion

Der var økologi i gryderne, da nordsjællandske spejdere tog på sommerlejr

550 spejdere fra Ege Divisionen satte økologien øverst på menukortet, da de indledte sommerferien med en uge i det fri.

08-07-2024 3 minutter Foodservice

Forbrugerekspert: Økologi skal være en hverdagsven i klimakampen

Økologien skal oppe sig på convenience og være mere tydelig i sit klimabudskab, mener Flemming Birch, analytiker og forbrugerekspert i Birch & Birch.

08-07-2024 5 minutter

Rødt kød og kaffe kan øge dit indtag af PFAS-stoffer

Gravide, som indtog høje mængder af bl.a. hvide ris, æg, rødt kød og kaffe, havde typisk et højere niveau af PFAS-stoffer i deres brystmælk og blod end dem, som havde et lavere indtag, viser en ny undersøgelse.

05-07-2024 3 minutter PFAS,   Forskning