Kornnørder valfartede til markvandring i fremtidens brødkorn

Der var dømt sommerstemning på Ulvedal Øko Landbrug ved Skørping, som 20. juni dannede rammen om Landsortens årlige markvandring, der havde tiltrukket 80 deltagere fra hele landet, som delte en fælles passion for økologiske kornsorter.

23. juni 2025
Læsetid: 7 minutter
Deltagerne står ved kanten af kornmark og lytter til oplæg
En ivrig gruppe af kornentusiaster fulgte interesseret med fra kanten af marken med den nye Flour Power-sort, mens Johan Siboni Lund, produktionsansvarlig hos Landsorten, forklarede dem, hvorfor han betragter den nye vinterhvedesort som et interessant alternativ til den populære Mariagertoba vårhvede. Sidstnævnte fylder ca. halvdelen af arealet, der i år er tilsået med Landsortens sorter. Foto: Jakob Brandt

»Det er en stor fornøjelse at stå her midt i verdens måske største samling af økologiske kornsorter – og sammen med jer, som alle er en del af det, vi oplever som en virkelig stærk og positiv bevægelse indenfor korn og kornlandbrug i Danmark,« sagde forperson for Landsorten Emilie Berning til de fremmødte møllere, konsulenter, kornproducenter og kornnørder, som deltog i markvandringen, der bl.a. omfattede en rundvisning i en to ha stor forsøgsmark med mere end 40 forskellige kornsorter, hvoraf godt halvdelen er kommercielle.

Forsøgsmarken blev i 2024 flyttet fra Mariager til Ulvedal Øko, hvor økologen Christian Hjorth råder over en jord med langt bedre bonitet, hvilket var tydeligt at se på de forskellige kornafgrøder.

Det er først og fremmest fødevarekvalitet, der driver vores arbejde. Og vi skal huske på, at korn ikke bare er brød. Det er også morgenmad, middagsmad, drikkevarer.

— Emilie Berning, medejer af Vild Hvede og forperson for Landsorten

»De seneste år er interessen for vores sorter vokset ret betydeligt. I år har vi rundet et niveau, som vi for få år siden kun kunne drømme om. Vi er gået fra 400 ha dyrket areal til 1500 ha på ganske få år. Det bekræfter os i, at vi er på rette vej, og at behovet for diversitet og kvalitet i korn er større end nogensinde,« sagde Emilie Berning, som i 2021 grundlagde det fynske mikromølleriet Vild Hvede, sammen med Ingeborg Pauls.

Hendes egen favoritsort er Purpurhvede. Det er en vinterhvede, der har vist sig både robust i dyrkning og stærk på bagekvalitet og proteinindhold, og det er vigtigt for et mikromølleri, som afsætter mel til landets voksende antal af surdejsbagerier.

Parret bag mikromølleriet Vild Hvede,  Ingeborg Pauls (t.v.) og Emilie Berning, har begge dedikeret sig til arbejdet med at udvikle nye økologiske kornsorter.  De befinder sig godt i marken med Landsortens nye hvedesort, Flour Power, som er blevet en af deres favoritter hjemme i det nordfynske mølleri, hvor de modtager mange positive tilbagemeldinger fra kunderne
Parret bag mikromølleriet Vild Hvede, Ingeborg Pauls (t.v.) og Emilie Berning, har begge dedikeret sig til arbejdet med at udvikle nye økologiske kornsorter. De befinder sig godt i marken med Landsortens nye hvedesort, Flour Power, som er blevet en af deres favoritter hjemme i det nordfynske mølleri, hvor de modtager mange positive tilbagemeldinger fra kunderne. Foto: Jakob Brandt

Korn er mere end brød

Emilie Berning er ikke i tvivl om, at Landsortens over 50 forskellige økologiske sorter kan levere på netop de parametre, som dedikerede bagere og bryggerier efterspørger, og som dermed gør de en reel forskel – både i marken og i maden.

»Jeg synes efterhånden, at vi viser, at vi har noget for alle. Vi arbejder med både moderne populationer og gamle sorter. Nogle er stærke og stabile afgrøder og attraktive for større avlere og velegnede til økologiske sædskifter. Andre er spændende for dem, der vil undersøge mangfoldigheden og smagens muligheder.«

Fælles for størstedelen af sorterne er, at de er udviklet til human ernæring.


»Det er først og fremmest fødevarekvalitet, der driver vores arbejde. Og vi skal huske på, at korn ikke bare er brød. Det er også morgenmad, middagsmad, drikkevarer,« sagde den fynske møller.

Bjarne Hansen, kornansvarlig hos Aurion og såsædskoordinator for Landsorten, benyttede markvandringen til at slå et slag for Landsortens Borris Rug, som både er dyrkningssikker og er selekteret for sin evne til at lave brødkvalitet på mager jord.

»Vi vil prøve at give rugen en renæssance. Den er både nem at dyrke og meget sund,« sagde Bjarne Hansen, som aldrig har forstået, hvorfor der altid er det samme rugbrød under det danske smørrebrød, uanset hvilket pålæg, der er på brødet.

»Det ville man aldrig gøre andre steder i madlavningen. Der bør være en type rugbrød til fisk, en anden til vegetarisk pålæg og en tredje til en tredje type. Det handler om, at det man spiser, komplementerer hinanden,« sagde Bjarne Hansen, som mener, at forbrugerne generelt er alt for bundet af en konvention om, at korn kun handler om brød.

Surdejskulturen breder sig

Men bagerierne spiller en vigtig rolle, og Landsorten arbejder tæt sammen med flere små møllerier og bagerier.

»Vi mærker det stigende behov. Surdejskulturen breder sig – små bagerier popper op i hele landet, det mærker jeg ikke mindst igennem mit arbejde med salg hos Vild Hvede,« siger Emilie Berning.

Hun ser en gastronomisk udvikling, hvor korn i højere grad bliver forbundet med terroir og betragtes som et kvali-tetsprodukt i liga med vin, kaffe og øl.

Kokken Oliver Bendi fra Aura Dining i Aalborg havde forberedt en frokost med en stribe plantebaserede retter, hvor Landsortens korn spillede hovedrollen. Kålsymfoni med hele speltkerner marineret med ansjos og hvidløg, drysset med saltsyltet citron og citrontimian (t.v.). Ved siden af fristede perlespeltsorten Frøken Mild vendt i Romesco sauce med grillet rød peberfrugt, syltet rødløg og skovsyre
Kokken Oliver Bendi fra Aura Dining i Aalborg havde forberedt en frokost med en stribe plantebaserede retter, hvor Landsortens korn spillede hovedrollen. Kålsymfoni med hele speltkerner marineret med ansjos og hvidløg, drysset med saltsyltet citron og citrontimian (t.v.). Ved siden af fristede perlespeltsorten Frøken Mild vendt i Romesco sauce med grillet rød peberfrugt, syltet rødløg og skovsyre. Foto: Jakob Brandt

»Denne udvikling spreder sig rundt omkring i landet, og der er nu surdejsbagerier i små byer som Bovense på Fyn og Mårslet i Jylland. For denne type af bagere handler det om oprindelse, historie og smag. Og det er præcis den fortælling, Landsorten kan levere,« sagde den fynske mølleriejer.

Tjele Gods kiggede forbi

Der kommer løbende nye kunder til Landsortens såsæd, og flere kan være på vej. Blandt deltagerne som lyttede interesseret med under rundvisningen i forsøgsmarken, var Steffen Rohde Døssing. Han er driftschef for landbruget på Tjele Gods, som før jul indgik en partnerskabsaftale om at levere økologiske grøntsager m.m. til Salling Groups dagligvarekæder, som bl.a. omfatter Bilka, Føtex og Netto.

Landsorten sælger kun såsæd

Disse møllerier forhandler korn og mel, som er produceret af sorter fra Landsorten:

  • Aurion
  • Quartz Mølle
  • Kornby Mølle
  • Bornholms Valsemølle
  • Vild Hvede
  • Nordsjællands Fællesmølleri
  • Mejnerts Mølle

Præcis hvilke produkter Tjele skal levere, og hvornår de kommer i handlen, kan Steffen Rohde Døssing endnu ikke fortælle.

»Jeg er her for at høre om, hvad der sker af nyt omkring den økologiske kornforædling,« sagde Steffen Rohde Døssing uden at løfte sløret for, om godset skal producere korn til Salling Group.

»Men jeg skal da lige kigge i kataloget, når jeg kommer hjem.«

Noget at tænke på

Henriette Winther, direktør for Landsorten, glæder sig over den store interesse for forædlingsarbejdet.

»Men det handler ikke kun om marken og landmanden. Vores sorter er også udviklet til at opfylde det, som vi som private forbrugere og bagerne efterspørger. Vi vil gerne have sunde fødevarer, og der er vi så heldige, at Landsortens kornsorter har en rigere sammensætning af både mineraler, vitaminer og kostfibre. Sorterne er ikke udelukkende avlet for at opnå et højt udbytte. Der er også fokus på et højt næringsindhold,« sagde direktøren, som sendte deltagerne hjem med en klar opfordring:

»Næste gang I står og kigger ud over en kornmark eller står med et stykke brød i hånden, så tænk lige på Landsortens kornsorter. Burde de egentlig være til stede her? Det kan I tænke lidt over, for korn er ikke bare korn. Vores korn er et symbol på en bæredygtig og smagfuld fremtid. Både i landbruget og ved danske spiseborde,« sagde Henriette Winther, som sendte gæsterne hjem med masser af ny viden om kornforædling.

Klogere på plantesygdomme, og med nye tip til at sikre et højt proteinindhold og en stram glutenstruktur i brødkorn tog deltagerne hjem med ny inspiration og et nytrykt eksemplar af Landsortens første trykte såsædskatalog.

Landsorten forædler såsæd

  • Landsorten er en forening, hvor medlemmerne hjælper hinanden med forædling, produktion og distribution af såsæd, som det normalt er vanskeligt eller umuligt at få adgang til.

  • Foreningen efterlyser flere økologer og møllerier, som vil være med til at udvikle og udbrede såsæd uden at være underlagt de begrænsninger, der findes i det konventionelle såsædssystem.

  • Landsorten arbejder både med gamle kornsorter fra verdens genbanker og helt nye sorter, hvoraf mange er forædlet af kornforsker Anders Borgen fra Agrologica.

  • Den klart mest populære sort er Mariagertoba vårhvede, som har en suveræn bagekvalitet. I år er den for første gang alvorligt udfordret af gulrust, men en nyudviklet variant af Mariagertoba har vist sig mere modstandsdygtig, oplyser Anders Borgen.