Flour Power ligner et nyt bud på en bomstærk brødhvede

De økologiske kornproducenter og mølleriejere var meget interesserede i Landsortens nye robuste vinterhvede, som kombinerer høj dyrkningssikkerhed med god bageevne og høj modstandskraft mod angreb af vårfluelarver.

23. juni 2025
Læsetid: 3 minutter
Anders Borgen med mikrofon og stråhat i forsøgsmarken
Kornforsker Anders Borgen fra Agrologica har stået i spidsen for udviklingen af mange af Landsortens kornsorter, og han oplyser, at Flour Power er udviklet af 15 linjer, som er udvalgt efter fælles bageevne og høj dyrkningsstabilitet. Foto: Jakob Brandt

For økologiske kornproducenter er det ofte en udfordring at få nok gødning til at opnå et tilstrækkeligt højt proteinindhold i vinterhvede til brød. Alternativt vælger nogle at dyrke vårhvede, hvor det er lettere at opnå et tilstrækkeligt proteinindhold.

»Men vårhveden har voldsomme problemer med bygfluens larver, som giver massive udbyttetab. De kan være på over 50 pct., og det er med de udfordringer i baghovedet, at Landsorten har udviklet Flour Power,« siger Johan Siboni Lund, produktionsansvarlig hos Landsorten, med begge ben plantet i forsøgsmarken med Flour Power hos Ulvedal Øko ved Skørping.

»Det er en vinterhvede, som har vinterhvedens robusthed og dyrkningssikkerhed. Til gengæld er den selekteret i forhold til at opnå et højt proteinindhold. Det gør den til en mere konsistent og pålidelig brødhvede, som ikke har udfordringer med bygfluer,« forklarede han.

Landsorten har endnu kun få dyrkningserfaringer med den nye sort, som i år har haft en fantastisk start på vækstsæsonen.

»Sidste år blev den her på gården dyrket i et udbytteforsøg, hvor den gav 5,5 t pr. ha med 14 pct. protein, så er vi oppe på prima brødkvalitet,« sagde Johan Siboni Lund.

Vild med Flour Power

Parret bag det nordfynske mikromølleri Vild Hvede har dyrket Flour Power i tre år, og det har de ikke fortrudt.

»Den har været en stor succes, som vi kommer til at arbejde videre med. Den passer godt til vores lavinput-landbrug, hvor vi kun gøder via sædskiftet,« siger Ingeborg Pauls, som for fire år siden åbnede Vild med Hvede sammen med Emilie Berning, som er forperson for Landsorten.

»Flour Power skiller sig hverken ud på smag eller farve, men vi er glade for den. Den fungerer rigtig godt som vores basemel, der skal have god bageevne og styrke, og den indgår i det produkt, som vi sælger allermest af,« siger Ingeborg Pauls, mens tilhørerne kvitterer med anerkendende nik i kanten af marken, hvor de får smagsprøver af surdejsbrød med udsigt over de bølgende kornstrå, som solen om få dage maler i gule nuancer.

Blandt tilhørerne er Aurions direktør, Brian Nybo, som endnu ikke har testet den nye sort.

»Vi har allerede ca. 25 kommercielle sorter og en 5-7 stykker, som vi tøffer lidt rundt med. Så vi skal passe på med at tage for mange nye sorter ind, bare fordi det kunne være sjovt. Vi skal jo også kunne leve af det,« siger direktøren efter en spændende dag i forsøgsmarken.