Gymnasielærer sælger spiselige stauder på Food Festival
Anette Hougaard driver Hjemdal Skovhave med over 200 spiselige stauder, og på flere af dem er både blade, frø og blomster spiselige.

Anette Hougaard gik for mange år siden på Den Økologiske Landbrugsskole i Store Vildmose, men det var først, da hun for 15 år siden fik job som geografilærer på et østjysk gymnasium, at hun fik tid til at dyrke sin passion for spiselige stauder.
Klemt inde mellem Thises store stand med smagsprøver på økologiske oste og syrnede produkter og et større telt med studerende fra Institut for Fødevarer ved Aarhus Universitet, kan gæsterne på Food Festival i Aarhus i weekenden møde den østjyske gymnasielærer Anette Hougaard og et mindre udsnit af hendes ca. 200 forskellige spiselige stauder og buske.
Mens de studerende og deres undervisere i teltet ved siden af inviterede gæsterne til at udforske og smage på fremtidens fødevarer og diskutere potentialet i at dyrke kunstigt kød via stamceller, lokkede hun gæster til sin lille grønne oase med spiselige planter. Dem dyrker hun i Hjemdal Skovhave, som hun driver på en lille ejendom med 5,5 ha jord ved Ørsted i den nordlige del af Djursland.
Tag en bid af staudebedet
”Det snedige ved stauderne er, at de kommer igen og igen,” siger Anette Hougaard, som sælger stauder, små buske og træer i potter til udplantning for 40-60 kr. stykket.
Hun behøver ikke lede længe efter argumenter for at arbejde med stauder. Det er supernemt, fordi der ikke skal graves og sås nye planter hvert år. Mange af de spiselige stauder er desuden lige så kønne som de giftige, og hvorfor ikke høste lidt af staudebedet ind imellem?
Kunderne finder frem til hende via nettet, og det er primært havefolket, der køber hendes planter.
"Jeg oplever, at de har et stort kendskab til stauderne, og jeg har efterhånden fået et godt indtryk af, hvad folk helst vil have."
Det gør det nemmere at planlægge produktionen, som Anette Hougaard supplerer med salg af tørrede teblandinger, urtesalt og honning fra egne bier, men hun lægger ikke skjul på, at hun primært lever af fuldtidsjobbet som gymnasielærer.
Satser på udsolgt
”Jeg har altid gået op i natur og miljø, og jeg kan godt gå og blive lidt sur over, at der ikke sker mere på den grønne front,” siger Anette Hougaard, som har valgt selv at omlægge hele sin produktion til økologi.
Så gør hun da noget, selv om hun risikerer, at det vil føre til, at der er nogle planter, hun ikke kan blive ved med at dyrke, da det kan blive vanskeligt at finde nye økologiske moderplaner.
”Lige nu kniber det lidt med at nå det hele, og jeg drømmer om at gå tidligt på pension fra gymnasiet. Så får jeg mere tid til stauderne og kan lave en større produktion af tørrede planter,” siger den kommende økolog, som i år har brugt 17 bigballer halm til at strø mellem planterne for at mindske ukrudtstrykket.
”Lige nu håber jeg bare, at jeg får udsolgt på standen, så jeg ikke skal tage planter med hjem igen,” siger den staudegalde gymnasielærer.