Annonce
Annonce
Selv om du kun har 30 høns, skal besætningen være registreret hos Fødevarestyrelsen, hvis du sælger eller forærer æg til andre, lyder en af de regler, som Fødevarestyrelsen vil kontrollere i de kommende måneder. Arkivfoto
Fødevarestyrelsen laver kontrol hos landmænd med direkte salg
Økologer som sælger fødevarer via stalddørssalg eller gårdbutik, kan se frem til, at kontrollanter fra Fødevarestyrelsen banker på stalddøren i løbet af årets sidste måneder.
Mange små producenter af æg, rå mælk eller kød af fjerkræ og kaniner af egen produktion glemmer, at de skal være registreret hos Fødevarestyrelsen. I de kommende måneder kan de derfor forvente at få besøg af kontrollanter fra Fødevarestyrelsen.
Friske æg fra hobbyhønsene, rå mælk fra stalddøren og en ny-slagtet and eller kanin er et hit hos mange forbrugere, som ønsker friske råvarer fra en lokal producent. Men selvom hobbyavleren eller landmanden kun har et mindre salg til lokale forbrugere og butikker, så skal de være registreret hos Fødevarestyrelsen. Det skriver styrelsen i en pressemeddelelse.
”Når du holder dyr og producerer æg, mælk og kød, så er der en risiko for, at dyresygdomme eller bakterievækst gør fødevarerne farlige for forbrugeren. Det kan f.eks. være salmonella i både æg og kød, og det kan være listeria eller e-coli i råmælk,” siger Ulrich Pinstrup, sektionschef i Fødevarestyrelsen.
200 får kontrol og vejledning
Han understreger, at det er den enkelte producents ansvar, at deres fødevarer er sikre. Derfor skal de have styr på grundlæggende fødevarehygiejne og sporbarhed for de æg, den mælk og de slagtede høns, der sælges ved stalddøren og til den lokale købmand.
”Vi skal kunne gribe ind, hvis vi får viden om, at en farlig fødevare er i omløb, så vi kan stoppe salget og få trukket de solgte fødevarer tilbage. Det er grunden til, at også stalddørssælgerne skal være registreret i Fødevarestyrelsen, siger Ulrich Pinstrup.
Frem mod nytår kommer Fødevarestyrelsens tilsynsførende på stikprøvekontroller hos ca. 200 hobbyavlere og landmænd med direkte salg af animalske fødevarer. På kontrolbesøgene vil de tilsynsførende kontrollere og vejlede om registrering, sporbarhed, hygiejne- og salmonellaregler.
Fakta om direkte salg af æg
Du skal være registreret hos Fødevarestyrelsen, hvis du sælger æg fra hobbyhøns og landbrug.
-
Forbrugeren skal have oplyst en holdbarhedsdato (bedst før), som højst må være 28 dage efter læggedagen. Oplysningen skal fremgå af opslag på salgsstedet eller på en fortrykt seddel i æggebakkerne eller udleveret med æggene.
-
Æg der sælges ved stalddøren skal opbevares adskilt fra æg, der sælges i gårdbutik eller leveres til ægpakkeri.
-
Sælger eller bortgiver du æg, er dine høns omfattet af kravet om salmonellakontrol. Hvis du sælger eller bortgiver æg til aftagere, som du kender, og hvis du maksimalt har 30 høns, så er du undtaget kravet om salmonellakontrol, men besætningen skal være registreret hos Fødevarestyrelsen.
-
Du må ikke vaske eller på anden måde rengøre æg, fordi du med rengøring kan fjerne en hinde fra skallen, som beskytter ægget mod indtrængende bakterier.
Kilde: Fødevarestyrelsen
Flere artikler fra samme sektion
Føtex Kokkedal genåbner butik med skærpet sundhedsprofil
Efter en gennemgribende ombygning genåbningen Føtex i Kokkedal i dag og giver samtidig et bud på, hvordan man i fremtiden kan blive bedre til at guide kunderne til at tage det ernæringsrigtige valg.
De økologiske chokolader ligger i toppen af ny Tænk-test
Fem af de seks bedste chokolader er økologiske i Forbrugerrådets Tænks nye test af mørk chokolade, og testen viser ingen sammenhæng mellem pris og kvalitet eller certificeringer.
Økologi styrker dit grønne regnskab
I en ny analyse fra rådgivnings- og revisionsvirksomheden BDO konkluderes det, at økologi kan bidrage i enten ”høj grad” eller ”delvist” med værdiskabelse i ESG-rapporteringen inden for 7 af 10 områder.