Annonce
Annonce
Flere økologiske varer har overtaget førertrøjen på butikshylderne
Antallet af produkter, hvor det økologiske salg bidrager med over halvdelen af omsætningen, vokser år for år, og det åbner nye muligheder for de økologiske producenter, mener markedschef fra Økologisk Landsforening.

Græskar er et af de efterhånden mange specialprodukter, som ifølge tal fra analysevirksomheden Kauza i dag har en økologiprocent på over 50 pct.i dansk detailhandel. Foto: Jakob Brandt
Umiddelbart har rodfrugtchips, babymad og friske spirer ikke meget tilfælles. Men fokuser man på de økologiske varianter af de tre varekategorier, fylder de alle så meget i danskernes indkøbskurv, at de alle tre bidrager med mere end 90 pct. af omsætningen i deres kategori.
Økologiske spirer topper listen med en økologiandel på 93,3 pct.
Det fremgår af de seneste tal fra analysevirksomheden Kauza ApS, og ifølge Birgitte Jørgensen, markedschef for detail i Økologisk Landsforening bør så store markedsandele åbne døren på vid gab for økologiske producenter, som har modet til at udvikle nye produkter og indtager nye prispositioner i de pågældende kategorier.
"Jeg ved, at der er nogle convenienceprodukter på vej på grønt-området," siger Birgitte Jørgensen, som efterlyser flere der tør bryde vanens magt og udfordre de kategorier, hvor økologien i forvejen står stærkt.
Hun arbejder i øjeblikket på at udarbejde en rapport om, hvordan producenterne kan arbejde med at tilpasse deres produkter til flere værdipositioner i markedet.
"Det kan de blandt andet gøre ved at blive bedre til at kommunikere værdierne bag deres produkter og de fire økologiske principper," siger Birgitte Jørgensen.
Gulerod og rodfrugter står på spring
Da de danske dagligvarekæder i 2020 valgte at udfase de konventionelle bananer for at undgå det udskældte sprøjtemiddel chlorpyrifos, gav det et kæmpe boost til det økologiske banansalg, og Birgitte Jørgensen efterlyser ’økologiens næste banan« i form af en produktkategori, som alle kæder bliver enige om at lægge om til økologi.
Det kunne blive guleroden. Den er et eksempel på en af de tunge grøntsager, hvor både Salling Group og Coop allerede har flere økologiske værdipositioner i form af forskellige typer af små og store specialgulerødder.

Hos Coop bliver de bl.a. leveret fra Søris og Gl. Estrup, oplyser Lars Bo Hansen, som er Coops kategorichef for grøntsager.
"Jeg kunne godt forestille mig, at gulerødder eller rodfrugter bliver de næste produkter, som vi kun vil have i en økologisk udgave," siger Lars Bo Hansen, som dog ikke tør spå om, hvornår det sker.
Flere artikler fra samme sektion
De gamle grøntsagssorter er i høj kurs hos kokkene i Bankdatas kantine
Hvis du tror, at en gulerod er en gulerod, kan du godt tro om igen. Det viser erfaringerne fra bistroen i Bankdata, der er ambassadørkøkken for nogle af de gamle hjemmehørende kulturplanter, som mere højtydende sorter har fortrængt fra de danske menukort.
Ambassadørkorps giver nyt liv til gamle grøntsagssorter
Foreningen for OriGENaler har succes med at lave
bevaringsarbejde med kniv og gaffel.
Madland Festival vil samle madsystemets ypperste frontløbere
Fra 1.-4. maj inviterer Danmarks madpolitiske festival til gårdbesøg, samtaler, film, frokostpauser, fredagsbar og fejringer i og omkring København, på Stevns og i år også i Aarhus.