Annonce

Annonce

Grøntafdeling i Fakta

Importørernes egenkontrol afslører ikke alle de pesticidrester, som kommer ind i landet via importeret frugt og grønt. Arkivfoto

Egenkontrollen halter hos flere frugt- og grøntimportører

En stikprøvekontrol viser, at otte pct. af Danmarks import af frugt og grønt har et indhold af pesticidrester, som ligger over grænseværdien.

Fødevarestyrelsen har set nærmere på importørernes egenkontrol med pesticider, som ser ud til ikke at være fintmasket nok til at fange alle de forurenede varer. I cirka otte procent af prøverne afslørede myndighedernes stikprøvekontrol, at indholdet af pesticidrester lå over grænseværdien.

Det er DTU Fødevareinstituttet som vurderer, om et indhold af pesticidrester kan være sundhedsskadeligt, og i en enkelt prøve udgjorde koncentrationen af pesticidrester en risiko for sundheden. Det betød, at varen blev trukket tilbage fra markedet, skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse.

Danske importører af vegetabilske fødevarer har pligt til at sikre sig, at de varer, de importerer, er fri for ulovligt indhold af pesticidrester. Vegetabilske fødevarer kan f.eks. være frugt og grønt, te, kaffe, mel m.m.

Men en del af virksomhederne har ikke tilstrækkeligt styr på egenkontrollen. Det viser en stikprøvekontrol, som Fødevarestyrelsen gennemførte blandt godt 100 virksomheder fra august til december sidste år.

”Heldigvis følger et flertal af virksomhederne reglerne. Vi finder dog fortsat virksomheder med mangelfuld egenkontrol,” siger enhedschef i Fødevarestyrelsen Henrik Dammand Nielsen.

Som et led i kontrolkampagnen blev 102 prøver analyseret nærmere på Fødevarestyrelsens laboratorie. Analyserne viste, at indholdet af pesticidrester var over grænseværdien i ca. otte pct. af de undersøgte prøver, hvilket er en større andel, end Fødevarestyrelsen normalt finder i de analytiske stikprøvekontroller med pesticidrester.

Øget fokus på egenkontrol

Dette viser, at importørernes egenkontrol ikke altid er tilstrækkelig til at sikre en høj regelefterlevelse.

For Fødevarestyrelsen er formålet med kontrolkampagnen at fastholde og styrke importørernes fokus på egenkontrol. Styrelsen har i forbindelse med kampagnen opdateret en importørguide, som skal hjælpe importørerne med at overholde reglerne for pesticidrester i frugt og grønt.

Flere artikler fra samme sektion

Friland melder om voksende salg og spirende optimisme

Voksende salg i både ind- og udland skaber tro på, at de økologiske kødproducenter går lysere tider i møde, men afregningen skal højere op, oplyser Friland-direktør Søren Tinggaard.

23-05-2024 4 minutter Kødproduktion,   Grise

Smørbar fra Naturli’ lander i Storbritanniens største supermarkedskæde

Naturli’-direktør Henrik Lund betegner aftalen med Tesco som en milepæl for det Dragsbæk-ejede selskab, som har været aktive på det engelske marked siden 2018.

22-05-2024 2 minutter Eksport,   Plantebaserede fødevarer

Vind en overnatning i en grisehytte når økologer søndag fejrer Sofari

På de 11 Sofari-gårde glæder værterne sig til den 26. maj, hvor de byder danskerne velkomne til en god dag på landet. Der er også mulighed for at vinde en overnatning i en grisehytte.

21-05-2024 3 minutter Events,   Grise