Annonce
Annonce
Høstmarkedet på Svanholm Gods giver gæsterne mulighed for at besøge et alsidigt økologisk landbrug med en unik historie, hvor beboerne har fællesøkonomi og er næsten selvforsynende med fødevarer, men langt hovedparten af værtsgårdene er mere traditionelle, familieejede landbrug. Foto: Svanholm
Efter flere års pause får storkollektivet Svanholm comeback til Økologisk Høstmarked
Der er otte debutanter blandt værtsgårdene og en mulighed for at besøge de økologiske pionérer på storkollektivet Svanholm Gods, når 37 landbrug i weekenden inviterer til 2024-udgaven af Det Økologiske Høstmarked.
Rollen som værtsgård for Det Økologiske Høstmarked var i sidste uge et af hovedpunkterne på dagsordenen på fællesmødet for beboerne på det økologiske storkollektiv Svanholm Gods, som efter en del års pause igen er klar til at deltage i det landsdækkende forbrugerevent.
Høstmarkedet bliver som altid arrangeret af Økologisk Landsforening, som i år på landsplan har plottet 37 værtsgårde ind på Danmarkskortet. Det inkluderer det sjællandske gods, som ligger placeret i det naturskønne område nord for Skibby på halvøen Hornsherred, hvor beboerne glæder sig til at vise det alsidige landbrug frem for gæsterne.
”Vi har altid været firstmovers, når det gælder økologisk landbrug men godset arbejder hele tiden på at blive bedre, og vi vil gerne dele vores vision for fremtidens landbrug med gæsterne til Det Økologiske Høstmarked,” siger Lea Mannov Juhl, som står i spidsen for eventafdelingen Svanholm Oplevelser.
Find et Økologisk Høstmarked nær dig
-
Det Økologiske Høstmarked er en årlig forbrugerevent, som er støttet af Fonden for Økologisk Landbrug.
-
Der finder sted den første weekend i september. I år sker det lørdag 31. august og søndag 1. september.
-
Bemærk, at ikke alle 37 landbrug holder åbent begge dage.
_Brug interaktivt kort og find et høstmarked i dit lokalområde
_
Hygge og gode madoplevelser
Svanholms landbrug lægger beslag på knap halvdelen af godsets 414 ha, og produktionen består både af økologisk mælk, frugt, krydderurter og grøntsager, og i løbet af året arrangerer godset rundvisninger i både mark og stald og tilbyder kurser i teambuilding og andre aktiviteter. De er med til at cementere positionen som en bæredygtig fødevareproducent, som stiller højere krav til dyrevelfærden, end der er beskrevet i økologireglerne.
Det betyder, at godsets køer kælver ude i marken, hvor der praktiseres holistisk afgræsning og ko og kalv går sammen i mindst tre måneder, og ifølge Lea Mannov Juhl er det en del af den fortælling, som gæsterne får, når de besøger godset, hvor hun er med til at drive godsets gårdbutik/café.
Den bliver suppleret med ekstra madboder, som har udsigt til en trav lørdag, hvor det er ambitionen er at skabe en hyggelig dag med gode madoplevelser.
Otte debutanter og to vingårde
Økologisk Landsforening glæder sig over at have Svanholm tilbage på holdet, som i år tæller mange vidt forskellige landbrug og som for første gang omfatter to danske vingårde.
”Der er otte debutanter blandt værtsgårdene, som repræsenterer mange forskellige typer produkter, og de er et godt bevis på, at uanset hvad man vil have på tallerkenen eller i glasset, så er økologien en mulighed,” siger Malene Jensen.
Efter flere år som projektleder er hun taknemlig for igen i år at kunne præsentere en solid skare af trofaste værtsgårde, som gennem mange år har dannet rygraden i det populære forbrugerevent, som ikke kun er med til at skabe øget omsætning ude på værtsgårdene.
Årets otte debutanter:
- Varde Ådal Lam
- Thorshøjgaard
- Svanholm Gods
- Sindbjerg Vingård
- Linser for Livet
- Kraghøjgård Gårdbutik
- Guldbæk Vingård
- Bodebjerg
Kilde: Økologisk Landsforening
”Høstmarkedet giver gæsterne en større forståelse for, hvorfor det er vigtigt at stoppe økologi i indkøbsnettet, når de køber dagligvarer i det lokale supermarked, og det er dejligt, at Svanholm, i år har meldt sig under fanerne,” siger Malene Jensen, som pointerer, at det er vigtigt at værtsgårdene tilbyder spændende oplevelser for folk i alle aldre.
Svanholm er vant til mange gæster
Den ambition får Svanholm Gods næppe problemer med at opfylde, vurderer Lea Mannov Juhl, som ved, at halmborgen og godsets dyrehold altid er et stort hit hos især de yngste gæster. Ud over malkekøerne omfatter det både heste, grise, køer, ’klappegeder’, katte og kaniner.
Gæsterne kan desuden gå på opdagelse i gartneriet, som dyrker mange forskellige grøntsager, rodfrugter, kål, krydderurter og blomster, så der er meget at se og smage på.
Beboerne tæller p.t. 70 voksne og ca. halvt så mange børn, og de er vant til at håndtere mange gæster i forbindelse med den årlige Økodag, når godsets 120 økologiske jerseykøer skal på græs i foråret, hvor der nogle år er kommet tæt på 10.000 gæster, så der bliver plads til alle.
Hovedparten af godsets økologiske jerseymælk bliver leveret til Øllingegaard Mejeri, men en del havner også hos den lokale isproducent Hansen Flødeis, og hun lover, at der vil være masser af øko- is i fryseren på Svanholm, når det går løs 31. august.
”Vi er stadig i planlægningsfasen, men der bliver både aktiviteter for store og små lover Lea Mannov Juhl.
Et godt udstillingsvindue
Kollektivisterne overtog Svanholm i 1978 og godset blev hjemsted for nogle af landets første økologiske pionerer, som dyrkede fødevarer efter økologiske principper, længe inden Ø-mærket blev lanceret.
”For os er Høstmarkedet en god mulighed for, at flere lærer Svanholm at kende,” siger Lea Mannov Juhl og tilføjer, at godset i øjeblikket har ledige boliger til mennesker, som er indstillet på at blive en del af et fællesskab, som praktiserer fællesøkonomi, hvor alle lønninger går ind på den samme konto.
Flere artikler fra samme sektion
Forbrugerne er vendt hjem til økologien
En ny repræsentativ undersøgelse fra Voxmeter fastslår, at forbrugerne igen griber ud efter det røde økologimærke, når de lægger dagligvarerne i kurven i supermarkedet.
Gå amok i økologiske oste ved Torvehallerne
Ostefestivalen Cheese Copnehagen frister med 75 forskellige økologiske oste fra danske mejerier, når Mejeriforeningen 21. september inviterer danskerne til at besøge det store ostebord ved Torvehallerne.
Friland har ikke nok økologisk kød til at forsyne alle kunder
Efter et noget turbulent 2023 med voksende produktionsudgifter og faldende salg af økologisk kød, kigger DC-datterselskabet ind i en periode, hvor selskabet stort set kan melde udsolgt på alle hylder med økologisk kød.