Annonce

Annonce

Dragsbæk: Nordens olivenolie skal være økologisk

Økologisk rapsolie fra Danmark har mange gode egenskaber, og Dragsbæk-koncernen efterlyser flere producenter, som kan sikre tilgangen af råvarer til nye produktlanceringer.

08. maj 2025
Læsetid: 4 minutter
Thue Christensen fra Dragsbæk står midt i rapsmark

Thue Christensen, chefkonsulent for Research & Development i Dragsbæk, efterlyser flere økologiske rapsmarker, da koncernen har flere nye økologiske produkter i støbeskeen. Foto: Dragsbæk

Efter en periode med stilstand er økologien igen i vækst. Det viser de seneste tal fra Danmarks Statistik. Den tendens vil Dragsbæk-koncernen være med til at styrke. Og rapsen kan være et godt sted at starte, mener man hos fødevaregiganten, som i dag er én af de største aftagere af den danske råvare, der indgår som ingrediens i mange produkter.

Det fremgår af en pressemeddelelse, hvor Henrik Lund, direktør for den grønne satsning i Dragsbæk, lister flere grunde til at satse på raps.

”Vi ser rapsolie som en af fremtidens vigtigste fedtstoffer. Den er effektiv, og den er rig på umættede fedtsyrer og særligt rig på omega-3. Og så er det en råvare, vi kan dyrke økologisk og lokalt i Danmark i stor skala. Det giver os et godt alternativ til både mejerifedt og importerede vegetabilske olier, og det er et stort plus for både klima og folkesundhed,” siger Henrik Lund, som ønsker at sende klart signal til landmænd, politikere og privatforbrugere om de mange fordele ved den danske raps.

Rapsolie er en nøgleingrediens

Han peger på, at olivenolien de seneste år har oplevet modvind i form af fødevaresvindel og prisstigninger på op til 50 pct., mens Dragsbæk i mange år har anvendt den danske pendant i deres fødevareproduktion grundet dens sundhedsmæssige fordele og gode, lokale distribueringsmuligheder. Råvaren er dermed blevet en naturlig del af hele virksomhedens forsyningskæde, og med den nye økologiske dagsorden er det tid til at bringe rapsen frem i lyset.

”Vi har arbejdet med raps i mange år – det er ikke nyt for os. Men det er vigtigt, at danskerne får øjnene op for, hvor stærk en råvare det er. Derfor innoverer vi hele tiden på produkter med dansk raps, og har allerede flere lanceringer i støbeskeen," siger Thue Christensen, chefkonsulent for Research & Development i Dragsbæk.

Rapsen gror på vores egne marker, og i en tid med globale kriser giver det god mening at se mod de råvarer, vi har tæt på. For os er det helt naturligt at være ambitiøse på rapsens vegne.

— Henrik Lund, direktør for den grønne satsning i Dragsbæk

Virksomheden bruger i dag økologisk rapsolie som en nøgleingrediens i kendte forbrugerprodukter under blandt andet Naturli' og Bakkedal, og sælger den også til foodservice og industri som ren, økologisk olie til madlavning.

Lokalt er det nye globalt

Den aktuelle handelskrig mellem USA og resten af verden har skabt usikkerhed på det internationale marked og fået både forbrugere og detailhandlere til at efterspørge flere lokalt producerede fødevarer.

”Rapsen gror på vores egne marker, og i en tid med globale kriser giver det god mening at se mod de råvarer, vi har tæt på. For os er det helt naturligt at være ambitiøse på rapsens vegne,” siger Henrik Lund.

Henrik Lund fremhæver også det nylige Harvard-studie, der viser, at netop rapsolie kan være det sundeste valg blandt vegetabilske olier, herunder også olivenolie, og at et dagligt skift fra smør til rapsolie kan reducere risikoen for tidlig død med op til 15 pct.

En ny økologisk dagsorden

Selvom potentialet er stort, er udbuddet af dansk økologisk raps stadig begrænset. Det sætter en kæp i hjulet for udviklingen af nye produkter – og rammer nogle af Dragsbæks vigtigste varianter, som f.eks. Bakkedal Øko Smørbar og Naturli' Økologisk Havredrik.

"Vi vil gerne tilbyde endnu flere økologiske produkter, men det kræver adgang til danske råvarer,” siger Henrik Lund.

I 2024 faldt den danske produktion af raps med 14 pct. som følge af et mindre tilsået areal, og resulterede i et fald i rapsproduktion på mere end 100 mio. kg. Dragsbæk håber derfor at kunne bidrage til en ny bevægelse for mere økologisk raps i Danmark og sende et klart signal til både landmænd og politikere om, at efterspørgslen er der.

“Det er på tide, at vi anerkender den danske raps for, hvad den er: Nordens olivenolie. Danmark har ét reelt olieeventyr tilbage, efter vi overgav nordsøolien til nordmændene, og det hedder raps,” siger Henrik Lund.

Flere artikler fra samme sektion

Spisemærkerne er på vej tilbage på danmarkskortet

Til sommer forventer Fødevarestyrelsen at lancere et nyt danmarkskort over alle landets spisemærkede restauranter.

09-05-2025 2 minutter

Økologien åbner nye døre for jysk konferencecenter

Selv om Vingsted Hotel & Konferencecenter har fået Det Økologiske Spisemærke i bronze, er der stadig plads til, at køkkenet kan holde fast i en håndfuld små lokale fødevareproducenter.

09-05-2025 4 minutter Det Økologiske Spisemærke

Nemlig.com sætter økologisk rekord og giver de fysiske kæder baghjul

Mere end hver fjerde vare er nu økologisk hos Nemlig.com. Det er mere end dobbelt så høj økologisk andel som gennemsnittet i dansk detailhandel - og det giver appetit på mere.

08-05-2025 3 minutter Dagligvarehandel