Annonce

Annonce

DLG tilbyder økologiske hestebønner til konsum

Sidste år gav en kvalitetsmæssig god høst af hestebønner i Danmark, og DLG tilbyder nu for første gang økologiske konsumhestebønner i bigbags med 500 kg.

12. marts 2021
Læsetid: 3 minutter

For DLG bliver salget af økologiske hestebønner en god test af den hjemlige efterspørgsel på økologiske planteproteiner til fødevarer. Foto: Colourbox

DLG er nu klar til at teste den hjemlige efterspørgsel efter økologiske hestebønner til fødevarer. Hidtil har grovvareselskabet kun solgt konventionelle bælgfrugter til konsum. De er primært leveret til fødevareindustriens produktion af plantefars, men i år er DLG for første gang klar med et parti økologiske hestebønner til konsum.

"Vores produktion af hestebønner er løbende blevet større og større. Langt hovedparten går til foder, men 2020 var rent kvalitetsmæssigt et så godt høstår, at vi har valgt at sortere nogle af de bedste hestebønner fra. Det betyder, at vi kan tilbyde op til 200 t økologiske hestebønner i god kvalitet til konsum," siger Steffen Blume, økologichef hos DLG.

Han oplyser, at det mindste køb er 500 kg, og at selskabet også kan levere økologiske konsumærter i bigbags, hvis efterspørgslen er stor nok.

I takt med at efterspørgslen på plantebaserede fødevarer vokser, har Vestkorn, som leverer proteinmel til fødevareindustrien i mange lande, mærket en voksende efterspørgsel efter skandinaviske bælgfrugter til konsum. Firmaet sourcer normalt råvarer via grovvareselskaberne, da selskabet normalt køber skibsladninger på op til 5.000 t, som bliver sejlet til AM Nutrition i Norge, der maler bønnerne og ærterne til proteinmel, så de kan anvendes i fødevareindustrien. Men efter sidste års gode høst vælger DLG nu også at tilbyde små partier af uforarbejdede hestebønner til landets fødevareproducenter.

Markedet vokser fra lavt niveau

De to største udfordringen i forhold til at høste hestebønner i konsumkvalitet er ifølge DLG, at hestebønner nogle gange bliver så mørke i farven, at de ikke er egnede til konsum, selv om farven reelt ikke betyder noget for smagen. Andre år bliver de proteinrige bælgplanter angrebet af hestebønnebillen. Den lægger æg i bønnerne, mens de stadig er grønne, og når larven senere gnaver sig ud, efterlader den et stort hul i bønnen, som gør den uegnet til konsumsalg.

Men ifølge Steffen Blume var der ikke de store udfordringer med hverken misfarvning eller skadedyr sidste år, og høsten blev større end forventet, så han er spændt på, hvordan salget af økologiske konsumbønner vil udvikle sig.

"Jeg er overbevist om, at det er et marked, der kommer til at vokse i løbet af de kommende år, men det starter fra et meget lavt niveau," siger han.

Hestebønnerne, der ikke er afskallede, bliver solgt i bigbags på 500 kg, og prisen ligger på godt 4 kr. pr. kg plus fragt.

Flere artikler fra samme sektion

Dyrevenner tropper op med kaffe på OK's hovedkvarter for at få turbokyllingen ud af Coop

Coop har længe vaklet med at udfase turbokyllingen fra sit sortiment, og Anima har derfor sat sig med informationsmateriale og kaffe foran OK's hovedkontor for at komme i dialog med koncernens direktør, som også er næstformand i Coop Danmarks bestyrelse.

03-04-2025 4 minutter Dyrevelfærd

Vild start for Madmarked: Det overgår vores vildeste fantasier

Over 10.000 glade kunder lagde vejen forbi Alma på Sylows Allé i løbet af butikkens første fire åbningsdage.

01-04-2025 2 minutter Dagligvarehandel

Irmas afløser åbner med verdensnyheder og en gammel kending på hylderne

Alma Madmarked bliver den første dagligvarekæde, som sælger produktserien Noma Projects, mens det næppe overrasker ret mange, at det københavnske madmarked overtager Irmas passion for det økologiske sortiment hos Thise Mejeri.

26-03-2025 3 minutter Dagligvarehandel