Annonce
Annonce
Med en fremgang på 39 pct. er de økologiske plantedrikke med til at drive væksten på eksportmarkederne, viser de nye tal fra Danmarks Statistik. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek
Den økologiske eksport vokser
Nye tal fra Danmarks Statistik viser, at eksporten af økologiske fødevarer vokser for tredje år i træk. Med et plus på fire pct. eksporterede Danmark i 2023 økologi for 3,5 mia. kr.
Det er fortsat mejeriprodukter, der er Danmarks største eksport-kategori, men øvrige drikkevarer haler langsomt ind på mælk, ost og yoghurt.
I kategorien drikkevarer er eksporten af plantedrikke en succeshistorie med en vækst på 39 pct. i forhold til 2022, og ifølge Dennis Hvam, international markedschef i Økologisk Landsforeninger er netop denne type af varer en del af årsagen til, at eksporten i 2023 blev på vækstsporet.
"Det viser, at danske økologiske producenter af plantedrikke har fået godt fat i de internationale markeder og har banet vejen for, at Danmark kan blive en vigtig spiller på markedet for økologiske og plantebaserede produkter," siger Dennis Hvam, som står i spidsen for et 2-årigt projekt, der skal øge eksporten af plantebaserede fødevarer til Dach-landene Tyskland, Østrig og Schweiz.
"Helt generelt viser stigningen i den samlede eksport af økologi, at de udenlandske kunder har stor tillid til de danske produkter, og at vores virksomheder producerer varer af høj kvalitet," siger han.
Danmark vigtigste eksportmarkeder:
- Tyskland 48,7 pct.
- Sverige 10,8 pct.
- Nederlandene 6,3 pct.
- Kina 5,7 pct.
Kilde: Danmarks Statistik
Udover mejeri er eksporten af korn og kornvarer, levende dyr og kaffe, te og chokolade også steget, og hos Landbrug & Fødevarer glæder afdelingschef for Marked & Ernæring Mette Jasper Gammicchia sig over fremgangen.
"I takt med at inflationen er faldet, har vi, særligt på det vigtige tyske marked, set stigninger i økologisalget igen, hvilket også har gjort det lettere at være eksportør af blandt andet grisekød og mejeriprodukter til Tyskland, selvom der fortsat er stort fokus på pris. Vi forventer derfor igen en stigning i eksporten i 2024," siger Mette Jasper Gammicchia.
Den nye statistik viser, at 86 pct. af Danmark økologieksport går til Europa, men det er også en tydelig tendens, at de økologiske varer begynder at finde vej til nye markeder i Asien og Mellemøsten. Samtidig gik eksporten til Danmarks to vigtigste markeder Tyskland og Sverige en smule tilbage i 2023. Det betyder, at de tilsammen kun aftog 60 pct. af eksporten mod 64 pct. året før.
Luksus skæres væk
Mens der er fremgang i eksporten af økologiske fødevarer er importen til gengæld faldet med hele fire pct. Det er første gang i 20 år, at importen falder. Tilbagegangen er især sket på drikkevarer, foderstoffer og sukker. Danmarks Statistik oplyser, at det er vine fra Frankrig, Italien og Spanien, som Danmark har hentet mindre af. At importen af foderstoffer er faldet, skyldes både at den danske bestand af økologisk malkekvæg faldt fra 2022 til 2023 og at den danske produktion af økologiske slagtesvin har været udfordret.
"Det er tankevækkende, at importen er faldet. En del af forklaringen findes selvfølgelig i nedgangen i Danmarks økologiske mælkeproduktion. At vi henter færre vine fra Sydeuropa og skærer sukkervarer væk, skal ses i lyset af inflationen, som helt naturligt får forbrugerne til at drosle ned på luksusvarerne," siger Dennis Hvam.
Flere artikler fra samme sektion
Dansk krydderifabrik henter hovedparten af omsætningen i udlandet
Den sjællandske krydderifabrik Mill & Mortar sætter smag på maden i de private husholdninger i mere end en snes lande. Næste destination i messekalenderen hedder Nürnberg og BioFach-messen 2025.
Meny samler små producenter i fælles netværk
Dagrofa-kæden har samlet ni leverandører og fire af kædens såkaldte madarbejdere i et Madskattelaug, som skal styrke innovationen og generere ideer til nye produkter.
Bid ikke i klementinens skræl, hvis den er konventionel
Man bør undlade at bide i skrællen på en konventionel klementin, og samtidig bør man vaske hænder, når man har skrællet den, hvis man vil undgå pesticidrester, lyder anbefalingen fra en specialkonsulent hos Fødevarestyrelsen.