Annonce

Annonce

De danske servicestationer er ifølge Anima, den første branche i verden, som er klar til at udfase turbokyllingerne. Arkivfoto

Danske servicestationer udfaser turbokyllinger

Dyreværnsorganisationen Anima roser danske servicestationer for at gå foran med dyrevelfærden ved at skærpe kravene til produktionsforholdene for slagtekyllinger.

Danske servicestationer er nu førende i verden på dyrevelfærd for slagtekyllinger. Det skriver Anima i en pressemeddelelse, hvoraf det fremgår, at servicestationerne Q8 og OK Plus har tilsluttet sig listen af virksomheder under European Chicken Commitment (ECC). Det betyder, at de udfaser turbokyllinger og sikrer, at det kyllingekød, som bliver solgt i kædernes butikker, stammer fra kyllinger, der har haft bedre pladsforhold end konventionelle kyllinger.

I løbet af de sidste fire år har en række kæder, der servicerer danskerne på farten, tilsluttet sig den internationale standard efter samarbejde med Anima. Det gælder både 7-Eleven, Circle K og Shell. Med Q8s og OKs beslutning er så godt som hele branchen af servicestationer, der tæller tæt på tusind individuelle forhandlere, nu klar til at støtte op om ECC-standarden. Dette gør ifølge Anima branchen til den første i verden, der har fuld tilslutning til den internationale standard for bedre kyllingevelfærd. 

Martin Stilhoff, Strategy og Innovation Food Manager hos Q8 mener, at det er det rigtige skridt for branchen:

“Det er vigtigt for os at fremtidssikre vores sortiment, hvilket vi også har et ansvar for at gøre, og derfor undersøger vi løbende mulighederne for at forbedre og sætte nye krav til de produkter, vi sælger. Vi ønsker at være med til at præge producenter og leverandører, og vi håber, at virksomheder i andre brancher vil lade sig inspirere,” siger han.

Giver andre brancher baghjul

Hos dyreværnsforeningen Anima har man siden 2017 arbejdet for, at flere virksomheder udfaser brugen af turbokyllinger og sikrer bedre pladsforhold for kyllingerne. Derfor møder servicestationernes beslutning om at lægge sig i overhalingsbanen ros fra Animas kommunikationschef, Thorbjørn Schiønning. Han håber, at det får virksomheder i andre brancher, eksempelvis detailgiganten Coop, til at træde på speederen: 

“Det sender et tydeligt signal, at en hel branche samlet har takket nej til en fuldstændig utidssvarende kyllingeproduktion. Med Q8 og OK Plus ombord siger de danske servicestationer som branche klart nej tak til turbokyllinger og ja tak til bedre dyrevelfærd, og det er et vink med en vognstang til andre brancher,” siger Thorbjørn Schiønning.
“I detailsektoren, hvor de fleste kyllinger sælges, er det særligt Coop, der hænger i bremsen, når det kommer til at få udfaset turbokylling én gang for alle. Store spillere som Coop må til at indse, at det er inden for rækkevidde at hæve bundniveauet for kyllingevelfærden.”

Q8 har implementeret European Chicken Commitment ved udgangen af 2026. Turbokyllingerne har allerede været udfaset siden 2019. De nye produkter vil som udgangspunkt være mærket med to statslige dyrevelfærdshjerter. 

For OK Plus vil indfasning af European Chicken Commitment være sket senest med udgangen af 2024.

Flere artikler fra samme sektion

Friland melder om voksende salg og spirende optimisme

Voksende salg i både ind- og udland skaber tro på, at de økologiske kødproducenter går lysere tider i møde, men afregningen skal højere op, oplyser Friland-direktør Søren Tinggaard.

23-05-2024 4 minutter Kødproduktion,   Grise

Smørbar fra Naturli’ lander i Storbritanniens største supermarkedskæde

Naturli’-direktør Henrik Lund betegner aftalen med Tesco som en milepæl for det Dragsbæk-ejede selskab, som har været aktive på det engelske marked siden 2018.

22-05-2024 2 minutter Eksport,   Plantebaserede fødevarer

Vind en overnatning i en grisehytte når økologer søndag fejrer Sofari

På de 11 Sofari-gårde glæder værterne sig til den 26. maj, hvor de byder danskerne velkomne til en god dag på landet. Der er også mulighed for at vinde en overnatning i en grisehytte.

21-05-2024 3 minutter Events,   Grise