Annonce
Annonce
De danske servicestationer er ifølge Anima, den første branche i verden, som er klar til at udfase turbokyllingerne. Arkivfoto
Danske servicestationer udfaser turbokyllinger
Dyreværnsorganisationen Anima roser danske servicestationer for at gå foran med dyrevelfærden ved at skærpe kravene til produktionsforholdene for slagtekyllinger.
Danske servicestationer er nu førende i verden på dyrevelfærd for slagtekyllinger. Det skriver Anima i en pressemeddelelse, hvoraf det fremgår, at servicestationerne Q8 og OK Plus har tilsluttet sig listen af virksomheder under European Chicken Commitment (ECC). Det betyder, at de udfaser turbokyllinger og sikrer, at det kyllingekød, som bliver solgt i kædernes butikker, stammer fra kyllinger, der har haft bedre pladsforhold end konventionelle kyllinger.
I løbet af de sidste fire år har en række kæder, der servicerer danskerne på farten, tilsluttet sig den internationale standard efter samarbejde med Anima. Det gælder både 7-Eleven, Circle K og Shell. Med Q8s og OKs beslutning er så godt som hele branchen af servicestationer, der tæller tæt på tusind individuelle forhandlere, nu klar til at støtte op om ECC-standarden. Dette gør ifølge Anima branchen til den første i verden, der har fuld tilslutning til den internationale standard for bedre kyllingevelfærd.
Martin Stilhoff, Strategy og Innovation Food Manager hos Q8 mener, at det er det rigtige skridt for branchen:
“Det er vigtigt for os at fremtidssikre vores sortiment, hvilket vi også har et ansvar for at gøre, og derfor undersøger vi løbende mulighederne for at forbedre og sætte nye krav til de produkter, vi sælger. Vi ønsker at være med til at præge producenter og leverandører, og vi håber, at virksomheder i andre brancher vil lade sig inspirere,” siger han.
Giver andre brancher baghjul
Hos dyreværnsforeningen Anima har man siden 2017 arbejdet for, at flere virksomheder udfaser brugen af turbokyllinger og sikrer bedre pladsforhold for kyllingerne. Derfor møder servicestationernes beslutning om at lægge sig i overhalingsbanen ros fra Animas kommunikationschef, Thorbjørn Schiønning. Han håber, at det får virksomheder i andre brancher, eksempelvis detailgiganten Coop, til at træde på speederen:
“Det sender et tydeligt signal, at en hel branche samlet har takket nej til en fuldstændig utidssvarende kyllingeproduktion. Med Q8 og OK Plus ombord siger de danske servicestationer som branche klart nej tak til turbokyllinger og ja tak til bedre dyrevelfærd, og det er et vink med en vognstang til andre brancher,” siger Thorbjørn Schiønning.
“I detailsektoren, hvor de fleste kyllinger sælges, er det særligt Coop, der hænger i bremsen, når det kommer til at få udfaset turbokylling én gang for alle. Store spillere som Coop må til at indse, at det er inden for rækkevidde at hæve bundniveauet for kyllingevelfærden.”
Q8 har implementeret European Chicken Commitment ved udgangen af 2026. Turbokyllingerne har allerede været udfaset siden 2019. De nye produkter vil som udgangspunkt være mærket med to statslige dyrevelfærdshjerter.
For OK Plus vil indfasning af European Chicken Commitment være sket senest med udgangen af 2024.
Flere artikler fra samme sektion
Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere
Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.
Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig
Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.
Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S
Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.