Annonce

Annonce

Frederik Lund Sørensen arbejder med tomater i væksthus på på Hammersly

På grund af en presset økonomi stopper forpagterne Frederik Lund-Sørensen (foto) og hustruen Maite Jurado efter to år, og de har flere gode råd til deres afløsere. Foto: Jakob Brandt

Bornholms Økojord skifter forpagter på mikrogartneriet Hammersly for tredje gang på tre år

Indtjeningen står langt fra mål med arbejdsindsatsen på mikrogartneriet Hammersly ved Rutsker, men selv om det nuværende forpagterpar siger stop efter sæsonen, vurderer ejerne fra Bornholms Økojord A/S, at deres investering giver et godt afkast på den grønne bundlinje.

Det er nu tre år siden at Bornholms Økojord A/S købte sit første landbrug og omlagde de 10 ha til økologi. Tanken var at jorden skulle drives af unge forpagtere, som ville producere økologiske grøntsager til øens borgere, men de første års drift viser, at det er særdeles vanskeligt at få en såkaldt market garden-model til at hænge sammen på Solskinsøen.

Som nyuddannede agronomer tog Frederik Lund-Sørensen og hustruen Maite Jurado i 2021 fra København til Bornholm med en drøm om at dyrke økologiske grøntsager på Hammersly, hvor de har specialiseret sig i at dyrke tomater. Det første år levede de af deres egen opsparing, mens de var under oplæring hos den daværende forpagter.

Som agronomer havde de en stor teoretisk viden, men de manglede praktisk erfaring med at dyrke de mange forskellige grøntsager, som er nødvendige for at kunne sammensætte spændende poser med et varierende indhold af rodfrugter, kål, salater og krydderurter til kunderne, som havde betalt forud for hele sæsonen.

I 2023 overtog Frederik Lund-Sørensen og Maite Jurado forpagtningen. De dyrkede frilandsgrøntsager på ca. halvanden ha, men trods lange arbejdsdage blev der kun 50.000 kr. før skat til hver af dem for et helt års arbejde på det økologiske mikrogartneri. Med til billedet hører, at Bornholm det forår var hårdt plaget af tørke, mens en storm i sensommeren reducerede tomathøsten med ca. 70 pct., da den blæste plastikoverdækningen af tre af gårdens polytunnel drivhuse og rystede en masse tomater og blomster af tomatplanterne.

Vores forpagtere er oppe mod unfair konkurrence fra importerede grøntsager, som dagligvarekæderne henter i udlandet, hvor de ofte bliver produceret af underbetalt arbejdskraft.

— Anna Sofie Poulsen, direktør, Bornholms Økojord A/S

I år er antallet af årskunder fordoblet til 70, men selvom de i år har udsigt til en væsentligt højere løn, har parret netop meddelt, at de stopper, når vækstsæsonen er slut og kunderne har fået årets sidste grøntsagsposer.

»Vores produktion er meget tidskrævende, og de priser, vi får for grøntsagerne, afspejler slet ikke de timer, vi bruger på at dyrke, pakke og distribuere dem, og vi ved, at andre, der laver det samme som os, også har det svært,« begrunder Frederik Lund-Sørensen beslutningen.

Parret har sønnen Leo på to år, og ham skal der også være mere tid til, så de kan ikke længere arbejde fra otte morgen til otte aften.

Møder unfair konkurrence

Anna Sofie Poulsen, direktør for Bornholms Økojord A/S, der ejer Hammersly, er overrasket over, hvor vanskeligt det har været at få økonomi i driften af det lille landbrug, men hun giver selv en del af forklaringen.

»Vores forpagtere er oppe mod unfair konkurrence fra importerede grøntsager, som dagligvarekæderne henter i udlandet, hvor de ofte bliver produceret af underbetalt arbejdskraft,« siger hun.

Agronom-uddannede Maite Jurado er glad for arbejdet med økologiske grøntsager og spiselige blomster som Stolt Kavaler (foto), men hun ser frem til at få bedre tid til at besøge familien i Spanien og få tryggere økonomiske rammer om familielivet, når familien ikke længere skal leve af indtægterne fra Hammersly
Agronom-uddannede Maite Jurado er glad for arbejdet med økologiske grøntsager og spiselige blomster som Stolt Kavaler (foto), men hun ser frem til at få bedre tid til at besøge familien i Spanien og få tryggere økonomiske rammer om familielivet, når familien ikke længere skal leve af indtægterne fra Hammersly. Foto: Jakob Brandt

Direktøren peger samtidig på, at det eksisterende landbrugssystem i alt for høj grad fokuserer på volumen og pris frem for at belønne de producenter, som satser på kvalitet og prioriterer at arbejde sammen med naturen i stedet for det modsatte.

Den vurdering er Frederik Lund-Sørensen helt enig i.

Da Hammersly efter tørken i foråret 2023 søgte om tørkestøtte efter at have mistet afgrøder for mange tusinde kroner, endte de med at få 48 kr.

»De fleste støtteordninger er målrettet større landbrug, og med vores grøntsagsproduktion på kun 1,5 ha, bliver vi betragtet som et hobbylandbrug, selv om vi er fire personer, som arbejder på gården,« siger Frederik Lund-Sørensen, som efterlyser bedre støtteordninger for småskalalandbrug.

Kravlegård for unge producenter

”Vi har fulgt med fra sidelinjen, hvor vi har fået meget respekt for, hvor meget arbejde det kræver at drive en market garden,” siger Anna Sofie Poulsen.

For at hjælpe Hammersly i gang giver Bornholms Økojord rabat på forpagtningsafgiften, som i øjeblikket er fastsat til 50.000 kr. for leje af bygninger, jorden og en lille maskinpark. Det betyder, at Bornholms Økojord hidtil har haft røde tal i regnskabet. Samlet er det i de tre første driftsår blevet til et minus på knap 600.000 kr.

Bornholms økojord

Selskabet Bornholms Økojord A/S blev stiftet i januar 2021 af foreningen ØkoBorn-holm.

Formålet med selskabet er at købe landbrugsjord og landbrugsejendomme på Born-holm og bortforpagte disse til økologisk drift. På den måde skal selskabet bidrage til at øge andelen af økologisk landbrugsjord på Bornholm og gøre øen mere selvforsynende med økologiske fødevarer.

Bornholms Økojord har 135 aktionærer, hvoraf tre fjerdedele er bosat på Bornholm.

I april 2021 købte selskabet sin første gård, Hammersly, ved Rutsker. Den har 10 ha, som blev omlagt til økologisk produktion. Den drives som et fællesskabsdrevet landbrug, hvor kunderne betaler forud ved årets start og modtager en ugentlig pose med årsti-dens grøntsager i sæson.

Pris:

  • 20 x lille pose: 2.700 kr.
  • 20x stor pose: 4.200 kr.

Artiklen fortsætter under boksen

”Det er altid træls med røde tal, men vi arbejder med flere bundlinjer, og vi er glade for at have skabt et sted, hvor unge økologer kan afprøve deres drømme, uden at de risikerer at ende med en stor gæld, og jeg håber, at Hammersly kan være med til at udklække flere økologiske grøntsagsavlere,« siger direktøren og henviser til det netværk, der er opstået omkring gården, som hver anden uge inviterer til gratis film og snak i det store væksthus.

Efter hendes vurdering har det stor betydning for at fastholde og sprede interessen for en mere bæredygtig fødevareproduktion på klippeøen.

Gården tjener på krydstogtsgæster

Det er ikke kun på Hammersly, at økonomien er stram. Tidligere på året lukkede økologen Jens Ovesen det økologiske frilandsgartneri Marken Bornholm i Olsker efter seks års drift. Gælden var blevet for stor, og er endnu et bevis på, at det kan være et både ensomt og hårdt arbejde at leve af direkte salg af grøntsager.

For at øge indtjeningen sælger Hammersly også grøntsager til nogle af øens bedste restauranter. Det mindsker madspildet, da de professionelle køkkener ofte foretrækker andre størrelser end de private kunder. Kokkene er mere til bøftomater, mens de private helst vil sætte tænderne i cherrytomater.

Det kræver flere timers arbejde ved vasken, når grønkål og andre afgrøder bliver skyllet mandag, inden poserne tirsdag bliver leveret om tirsdagen
Det kræver flere timers arbejde ved vasken, når grønkål og andre afgrøder bliver skyllet mandag, inden poserne tirsdag bliver leveret om tirsdagen. Foto: Jakob Brandt

For at styrke økonomien yderligere har Hammersly i år lavet rundvisninger til grupper af turister fra et amerikansk krydstogtsskib, som betaler 10.000 kr. pr gang. Det er blevet til 80.000 kr., og hvis man drømmer om at etablere et landbrug som Hammersly, anbefaler Frederik Lund-Sørensen, at man tænker i alternative indtægtskilder og starter i det små.

»Man skal undgå at kaste sig over for meget på én gang, og det er en god ide at supplere driften med en anden indkomst i de første år,” siger han.

Nye forpagtere er i hus

”Selskabets succes er fuldstændig afhængigt af gode, stabile og ukuelige forpagtere, og det er nogle, der hverken hænger på træerne eller kommer sovende til arbejdet,” skrev Mads Kissow, formand for Bornholms Økojord A/S i sin ledelsesberetning til generalforsamlingen i marts.

Men han slipper for at skulle finde nye forpagtere til 2025-sæsonen, da et tysk-colombianske kærestepar, som i forvejen arbejder på Hammersly, har besluttet at overtage ansvaret for grøntsagsproduktionen, og det glæder Anna Sofie Poulsen, som hæfter sig ved, at parret har flere ideer til, hvordan de kan øge indtjeningen. Brænder det på, er hjælpen tæt på.

»Vi er blevet rigtig glade for Bornholm og netværket omkring Hammersly, så vi har besluttet at blive boende på Bornholm, hvor vi vil kæmpe videre for de små producenter,« siger Frederik Lund-Sørensen, som håber at finde arbejde i krydsfeltet mellem landbrug og formidling, mens hans spanske hustru er på jagt efter et arbejde, hvor hun kan blive bedre til at tale dansk. 

Flere artikler fra samme sektion

Rammer hylderne næste år: Nye økologiske planteproteiner er lige så sunde som kød og mætter mere

Et nyt forskningsprojekt har banet vejen for økologiske plantebaserede fødevarer, som ernæringsmæssigt er på fuld omgangshøjde med animalske produkter. Solsikker fik en hovedrolle i projektet, og nye produkter kommer i supermarkederne i 2025.

22-11-2024 6 minutter Plantebaserede fødevarer

Her kan du købe økologiske juletræer - men du skal skynde dig

Efterspørgslen på økologiske juletræer er høj, og flere melder allerede om udsolgt. Man skal være opmærksom på faldgruber, hvis man vil have et økologisk juletræ og undgå at blive snydt.

22-11-2024 5 minutter Skovbrug og juletræer,   Forbrug,   Miljø

Forbrugerne vender tilbage og skaber fremgang for Friland A/S

Selv om antallet af slagtninger er faldet det seneste år, har Friland øget omsætningen med 46 mio. kr., og voksende priser har gjort det muligt at skrue op for afregningen til leverandørerne af økologiske grise.

22-11-2024 5 minutter Kødproduktion