Annonce
Annonce
Alle økologiske malkekøer kommer på græs, mens det kun er tilfældet for hver femte konventionelle ko ifølge branchens egen vurdering. Arkivfoto: Økologisk Landsforening
To ud af tre danske malkekøer kommer aldrig på græs
Siden 2003 er andelen af danske malkekøer på græs faldet fra ca. 75 pct. til knap 30 pct., viser nyeste tal. Dyrenes Beskyttelses kalder det en meget bekymrende udvikling.
Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik er det i dag knap hver tredje malkeko, som har græs under klovene om sommeren. Der er dermed sket et markant fald i andelen af køer på græs siden 2003, hvor 75 pct. af de danske malkekøer havde adgang til at afgræsse udenfor.
Det ærgrer Dyrenes Beskyttelses, der i en pressemeddelelse kalder udviklingen for meget bekymrende.
”Det er en markant forringelse af danske malkekøers velfærd, at så mange af dem aldrig kommer ud af staldene og under åben himmel,” siger Sophie Christensen, landbrugspolitisk chefkonsulent ved Dyrenes Beskyttelse, i pressemeddelelsen.
Antallet af mælkekvægsbesætninger er i perioden faldet med 61 pct., mens der nu er syv pct. færre malkekøer. Samtidig er den samlede mælkeproduktion alligevel steget med 25 pct.
”Særligt i de store besætninger med mange køer kan der være lavpraktiske hensyn som f.eks. markernes placering i forhold til stalden, der afgør, om køerne lukkes på græs. Derfor skal noget af forklaringen på, hvorfor færre køer kommer ud, findes i landbrugets strukturudvikling,” siger Sophie Hastrup Christensen.
Økologi får køer på græs
Ifølge Dyrenes Beskyttelse er det de økologiske besætninger, der holder hånden under antallet af køer på græs. Seges har tidligere vurderet over for DR, at omkring 80 pct. af de konventionelle malkekøer aldrig kommer på græs, mens alle økologiske køer skal på græs fra 15. april til 1. november, når forholdene tillader det.
Fra 2015 til 2020 er antallet af økologiske mælkebesætninger steget med 13 pct., og Dyrenes Beskyttelses mener, at det er årsagen til, at den samlede andel af køer på græs i Danmark faktisk er steget siden 2015. Dengang var det kun hver fjerde danske malkeko, der kom på græs.
Flere artikler fra samme sektion
2024 bød på rekordhøjt niveau af pesticider i vandboringer, og grænseværdien blev brudt i flere tilfælde
Nye data afslører rekordhøje niveauer af pesticidrester i danske vandboringer, hvor grænseværdierne overskrides i et stigende antal tilfælde. En professor advarer om alvorlige sundhedsrisici, mens danske vandselskaber forudser stigende priser på drikkevand i fremtiden.
Biblioteker over hele landet vil bygge bro mellem unge og seniorer, så de kan samarbejde om klimahandling
Velux Fonden støtter nyt projekt, som skal skabe omkring 30 lokale fællesskaber for klimahandlinger, hvor over 800 unge og seniorer mødes og sammen udvikler tiltag, der kan bidrage til en grønnere fremtid.
Professor: Økologien når ikke fordoblingsmålet uden mere græs og biogas
Danmark skal fordoble det økologiske landbrugsareal inden 2030, og der er kun een vej frem, lyder det fra ny professor på Aarhus Universitet, der i årtier har forsket i biogas, kvælstof og landbrug.