Annonce

Annonce

Køerne i vild dans på Økodag

Alle økologiske malkekøer kommer på græs, mens det kun er tilfældet for hver femte konventionelle ko ifølge branchens egen vurdering. Arkivfoto: Økologisk Landsforening

To ud af tre danske malkekøer kommer aldrig på græs

Siden 2003 er andelen af danske malkekøer på græs faldet fra ca. 75 pct. til knap 30 pct., viser nyeste tal. Dyrenes Beskyttelses kalder det en meget bekymrende udvikling.

Ifølge nye tal fra Danmarks Statistik er det i dag knap hver tredje malkeko, som har græs under klovene om sommeren. Der er dermed sket et markant fald i andelen af køer på græs siden 2003, hvor 75 pct. af de danske malkekøer havde adgang til at afgræsse udenfor.

Det ærgrer Dyrenes Beskyttelses, der i en pressemeddelelse kalder udviklingen for meget bekymrende.

”Det er en markant forringelse af danske malkekøers velfærd, at så mange af dem aldrig kommer ud af staldene og under åben himmel,” siger Sophie Christensen, landbrugspolitisk chefkonsulent ved Dyrenes Beskyttelse, i pressemeddelelsen.

Antallet af mælkekvægsbesætninger er i perioden faldet med 61 pct., mens der nu er syv pct. færre malkekøer. Samtidig er den samlede mælkeproduktion alligevel steget med 25 pct.

”Særligt i de store besætninger med mange køer kan der være lavpraktiske hensyn som f.eks. markernes placering i forhold til stalden, der afgør, om køerne lukkes på græs. Derfor skal noget af forklaringen på, hvorfor færre køer kommer ud, findes i landbrugets strukturudvikling,” siger Sophie Hastrup Christensen.

Økologi får køer på græs

Ifølge Dyrenes Beskyttelse er det de økologiske besætninger, der holder hånden under antallet af køer på græs. Seges har tidligere vurderet over for DR, at omkring 80 pct. af de konventionelle malkekøer aldrig kommer på græs, mens alle økologiske køer skal på græs fra 15. april til 1. november, når forholdene tillader det.

Fra 2015 til 2020 er antallet af økologiske mælkebesætninger steget med 13 pct., og Dyrenes Beskyttelses mener, at det er årsagen til, at den samlede andel af køer på græs i Danmark faktisk er steget siden 2015. Dengang var det kun hver fjerde danske malkeko, der kom på græs.

Flere artikler fra samme sektion

Trods inflation: Flere danskere accepterer klimaafgifter på fødevarer

En ny måling viser, at et stigende antal danskere er klar til at betale ekstra for klimabelastende fødevarer som kød og mælk. Man kan godt indføre en afgift, uden det nødvendigvis bliver dyrere at handle, lyder det fra en tænketank.

25-11-2022 2 minutter Klima,   Forbrug,   Politik

Klimarådet foreslår en todelt klimaafgift for at undgå skævvridning af priserne

Et politisk flertal er enige om, at der skal indføres en CO2-afgift på landbruget. Hvordan det skal gøres, står dog stadig uklart. Klimarådet foreslår nu en todelt afgift, der både rammer landmændene og forbrugerne.

25-11-2022 3 minutter Politik,   Klima

Kødgiganter udleder næsten lige så meget metan som hele EU

Verdens udledning af den potente klimagas metan er støt stigende. Verdens 15 største kød- og mejeriproducenter udleder sammenlagt mere metan end Rusland og næsten lige så meget som EU. Se her hvad du som økolog kan gøre.

18-11-2022 7 minutter Klima,   Forbrug