Annonce

Annonce

Rasmus Prehn holder tale

Tidligere fødevareminister Rasmus Prehn har flere gange været krydset veje med Økologisk Landsforening; han deltog ved økologikongressen i 2021, holdt tale på foreningens generalforsamling i 2022, besøgte Ny Lundgård i forbindelse med Økodag og var med til at åbne den danske stand til Nordic Organic Food Fair. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Tidligere fødevareminister Rasmus Prehn bliver ny direktør i Økologisk Landsforening

Det bliver den tidligere fødevareminister Rasmus Prehn, der tiltræder som ny adm. direktør i Økologisk Landsforening - og han vil have økologien tilbage øverst på den politiske dagsorden.

Der er ikke flere spørgsmål, og vi skal egentlig til at afslutte interviewet, da Rasmus Prehn pointerer, at han gerne vil tilføje noget, som han har tænkt en del over: Han vil rigtig gerne dyrke partnerskaberne mellem Økologisk Landsforening og dagligvarekæderne endnu mere, end man allerede gør i dag, fortæller han.

Som ny direktør i Økologisk Landsforening (ØL) får han bl.a. til opgave at tiltrække flere medlemmer, og idéerne er begyndt at spire.

»Der må være et potentiale i at få rakt ud til de supermarkeder, der også satser meget på økologi, og gøre det til naturlig del, at man får et medlemskab i ØL, hvis man er med i deres kundefordelsprogram. Vi skal gøre mere ud af partnerskaber, så vi løfter i flok,« siger Rasmus Prehn, der tiltræder som adm. direktør d. 1. marts – fem måneder efter at Helle Borup Friberg stoppede i selvsamme stilling.

Han er mest kendt for sit politiske virke gennem flere årtier, og som tidligere fødevareminister er økologien ikke et ukendt begreb for ham. Det var dog ikke dér, han stiftede personligt bekendtskab med økologien; det skete allerede, da han gik på efterskole i 1988, hvor eleverne skulle dyrke grøntsager og passe grise efter de økologiske principper.

»Økologien har været et kendt element for mig i mange år. Jeg har ikke været aktiv i Økologisk Landsforening, da jeg har haft travlt med det politiske, men i de seneste mange år har økologien været en naturlig del af min families indkøb,« fortæller han.

Vi skal ikke pege fingre

Han erkender, at der også kan ryge konventionelle varer i indkøbskurven, men det fører ham videre til en pointe, som han mener skal afspejle sig i foreningens kommunikation:

»Det er enormt vigtigt, at man tilstræber at købe så økologisk som muligt, men vi skal ikke pege fingre ad nogen eller have en irettesættende tilgang. Det skal stadig kunne fungere for familierne i hverdagen,« siger han.

Rasmus Prehn mødte sine nye kolleger i Agro Food Park ugen inden sin tiltrædelse
Rasmus Prehn mødte sine nye kolleger i Agro Food Park ugen inden sin tiltrædelse. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Hans nye job hos foreningen i Agro Food Park, Aarhus, betyder samtidig et farvel til en 20 år lang karriere i Folketinget, hvor han udover en post som fødevareminister også har været minister for udviklingssamarbejde.

Hvad fik dig til at søge jobbet?

CV

Uddannelse
Kandidat i samfundsfag og sociologi, Aalborg Universitet
Sociologi på masterniveau, University of Leeds

Beskæftigelse
Gymnasielærer (deltid), Aalborghus Gymnasium, 2008-2015.
Højskolelærer, Højskolen for Politik, 2004-2005.
Sekretariatsleder, Mindscope, Esbjerg Højskole, 2002-2004.
Projektleder, LO’s projektmedlemshvervning, 2001-2002.

Politisk karriere
Folketingsmedlem siden 2005
Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri, 2020– 2022.
Minister for udviklingssamarbejde, 2019– 2020.

»Fordi det er en utrolig vigtig sag. Økologi løser mange af tidens store problemer på samme tid, og det er noget af det, vi har brug for, hvis vi skal styrke miljøet, sikre en højere biodiversitet, bedre dyrevelfærd og sundhed og ikke mindst gøre en indsats for klimaet, og det skal vi have flere til at engagere sig i. ØL ønsker at øge antallet af økologiske varer og at flere mennesker engagerer sig i sagen. Det kan jeg godt se mig selv i spidsen for, og det indfrier min egen drøm om at arbejde for en vigtig sag.«

Når nu økologien har været certificeret i 35 år, hvorfor ér der så ikke flere, som engagerer sig i sagen i dag?

»Det økologiske mærke er noget, danskerne har taget til sig. Og på visse produkter som for eksempel mælk er der jo stor opbakning til økologien. Men de seneste ca. 10 år, hvor klima har været meget i fokus, er nogen lykkedes med at forstyrre helhedsbilledet, så man har talt mere isoleret om klima frem for at se mere holistisk på det. De seneste år er biodiversitet, miljø og dyrevelfærden dog kommet langt op på dagsordenen, og man sætter kikkerten for det blinde øje, når man ikke tager helheden i betragtning.«

Skal minde om helheden

Rasmus Prehn har indtrykket af, at langt de fleste politikere på Christiansborg har sympati for den økologiske sag, men når en problematik presser sig på, og man som politiker skal levere på en bestemt mærkesag, risikerer andre parametre – selvom de er nært beslægtede – at komme i baggrunden.

»Der har ØL som opgave at sige: ’Hør her: Med økologi kan vi gøre noget ikke kun på ét område, men på en hel masse andre områder samtidig. Der ligger en stor opgave i at få talt det op, og min opgave bliver bl.a. at styrke det,« siger han.

Hvad er de største udfordringer, foreningen står over for lige nu?

»At komme rigtig højt på den politiske dagsorden igen. Da man lavede økologimærket i 1990, var det virkelig en mærkesag, som mange havde, men i forbindelse med klimadebatten er synet på helheden kommet lidt i baggrunden, så det skal vi have talt op. Så skal vi også have skabt nye partnerskaber og tiltrukket nye medlemmer. Der gør foreningen jo allerede en kæmpe indsats, men der er en opgave i at få det ud til hele landet. Der er også en opgave i at få ØL til at blive bred folkelig bevægelse, så folk, der ikke har med landbrug at gøre, også melder sig ind. ØL rækker jo i virkeligheden bredere ud end Danmarks Naturfredningsforening (DN), og jeg kunne godt se for mig, at vi bliver en forening for helt almindelige mennesker og forbrugere. Det bliver selvfølgelig svært, for folk er allerede engagerede i rigtig meget andet, og DN er god til at engagere og hverve medlemmer, men der er kæmpe potentiale for ØL.«

Hvordan vil medarbejderne og medlemmerne kunne se Rasmus Prehns aftryk på foreningen?

»Jeg håber at kunne tilføre noget synlighed, noget engagement, begejstring og en smule sjov. Det skal være sjovt at være medlem og gå på arbejde. Jeg vil prøve at inddrage medlemmer og ansatte i den opgave, det er at få synliggjort landsforeningen mere. Alle bør tænke over, hvordan de i hverdagen kan synliggøre og kommunikere vores budskaber i den lokale debat, og fra sekretariatets side kan man hjælpe med at gøre det nemt for medlemmerne at synliggøre ØL i lokale medier og på sociale medier. Vi skal inspirere hinanden til at skabe synlighed.«

Flere artikler fra samme sektion

Frivillige aftaler kunne ikke sikre landets drikkevandsboringer i tide

Efter seks års forsøg er det ikke lykkedes for landets vandværker at lave de frivillige aftaler med landmænd og lodsejere, der skulle sikre landets drikkevandsboringer mod pesticidrester. Nu er opgaven skubbet videre til kommunerne, men det har kun gjort det endnu mere tidskrævende at indgå aftaler.

21-02-2025 10 minutter Pesticider,   Politik,   Drikkevand

Pesticider skyder forbi deres mål og skader organismer, som de ikke burde påvirke

Et metastudie viser, at pesticider også skader organismer, som de aldrig var designet til at påvirke. Og nyere pesticider er ikke bedre end ældre pesticider, når det gælder om at undgå de såkaldte ikke-målarter.

19-02-2025 5 minutter Pesticider,   Miljø,   Forskning

Vandværker hæver priserne for at kunne beskytte drikkevandet mod pesticider

Flere danskere kan se frem til dyrere drikkevand, som en direkte konsekvens af at der bliver brugt pesticider i områder, hvor midlerne risikerer at forurene vandet.

18-02-2025 3 minutter Drikkevand,   Pesticider