Annonce

Annonce

En vandvej ved en skov i Frankrig

Forskere har screenet 29 vandveje i Europa for pesticid- og medicinrester og fandt rester i samtlige af dem. Foto: Colourbox

Studie: Pesticider og medicinrester har forurenet Europas vand

Forskere advarer om miljømæssige konsekvenser, efter at de har fundet pesticid- og medicinrester i vandveje rundt om i Europa, bl.a. Danmark.

103 forskellige pesticidrester og 21 forskellige medikamenter. Det er, hvad forskere har fundet efter at have undersøgt 29 vandveje i 10 EU-lande, heriblandt Danmark. Deres studie er publiceret i tidsskriftet Science of The Total Environment.

I 13 af de 29 prøver var grænseværdien overskredet for mindst ét pesticid, og det var oftest neonikotinoiderne imidacloprid og clothianidin, der blev fundet over grænseværdien. For medicinresterne var det oftest mikrobieller, for det meste antibiotika, der blev fundet. Antibiotikummet dicloxacillin blev fundet i to tredjedele af prøverne. Tre af de undersøgte vandveje ligger på Sjælland.

"Vigtigheden af vores arbejde er at påvise forekomsten af biologisk aktive kemikalier i vandveje rundt om i Europa. Der er potentiale for effekter på økosystemerne," siger studiets medforfatter dr. Paul Johnston, der forsker ved Greenpeace research laboratories ved University of Exeter, England, til The Guardian.

Han advarer desuden om risikoen for resistens.

I studiet skriver forskerne:

'Gennemførelsen af denne ensartede tilgang i forskningen på tværs af Europa identificerer en signifikant trussel mod miljømiljøet forbundet med forureningen af pesticider og i nogle tilfælde medicinprodukter'.

29 vandveje i 10 europæiske lande, heriblandt Danmark, blev undersøgt for pesticider og medicinrester
29 vandveje i 10 europæiske lande, heriblandt Danmark, blev undersøgt for pesticider og medicinrester. Illustration og data: Casado et. al, 2019, 'Screening of pesticides and veterinary drugs in small streams in the European Union by liquid chromatography high resolution mass spectrometry'

Forskerne havde screenet for 275 pesticider og 101 medikamenter, men deres testmetode betød, at der ikke blev screenet for bl.a. glyfosat, der er udbredt i landbrugsproduktionen og private haver.

En stor del af de fundne pesticider er ikke tilladt at bruge, men ifølge The Guardian vurderer forskerne, at deres tilstedeværelse i vandmiljøet ikke nødvendigvis skyldes ulovligt brug; det kan være et resultat af, at de endnu ikke er blevet nedbrudt i naturen.

Kemigigant vil ændre fokus

Den generelle bekymring for pesticidforureningen lader til at have nået kemigiganten Syngenta. Mandag proklamerede virksomheden nemlig, at den vil øge sit fokus på bæredygtighed. Det sker, efter at den har gennemført over 150 høringer rundt om i verden.

"Der er et utvetydigt krav om et skifte i vores industri. Det har været den klare besked i disse høringer," sagde Alexandra Brand, bæredygtighedschef ved Syngenta, ifølge nyhedsbureauet AP.

Syngenta vil fokusere på tre kerneområder: 

  • Nye produkter skal udvikles ud fra verificerede bæredygtige principper

  • Man vil ved hjælp af partnerskaber arbejde på at reducere pesticidrester i afgrøderne

  • Man vil investere i forskning, der skal finde nye, bæredygtige løsninger

Flere artikler fra samme sektion

Folketinget øremærker flere millioner til økologi

Et politisk flertal har netop fordelt ca. fem mia. kr. til indsatser for natur, klima og havmiljø - heriblandt er flere millioner øremærket økologien.

15-04-2024 3 minutter Politik

Regeringen anerkender, at der mangler viden om, hvordan klimamiddel i foderet påvirker dyrevelfærden

Forskere er uenige om risikoen for dyrevelfærden ved at tilsætte Bovaer i foderet, men der er enighed om, at det faktisk ikke er undersøgt. Regeringen har anerkendt den manglende viden, viser et dokument sendt til EU. Alligevel vil regeringen stadig bruge 700 mio. kr. på Bovaer.

11-04-2024 5 minutter Dyrevelfærd,   Klima,   Politik,   Kvæg

Økologisk Landsforening udsætter drøftelse af NGT-planter til 2025

Økologisk Landsforenings repræsentantskab havde egentlig vedtaget en holdning til NGT i økologien, men det har en afstemning på foreningens generalforsamling ændret på.

04-04-2024 3 minutter Økologisk Landsforening,   Planteavl,   GMO og NGT