Annonce
Annonce
Skæringsdatoen for biogasstøtte bliver rykket
Energiforligskredsen har rykket skæringsdatoen for myndighedsgodkendelse til biogasanlæg grundet utilsigtede virkninger.

Med energiaftalen fra 2018 besluttede samtlige partier i Folketinget at stoppe den nuværende støtteordning til nye biogasanlæg i 2020 og at indføre et loft over støtten til produktionen. Foto: Colourbox
Muligheden for at få biogasstøtte er blevet forlænget, efter at Energiforligskredsen har besluttet at rykke skæringsdatoen til senere på året. Det oplyser Energi-, Forsynings- og Klimaministeriet i en pressemeddelelse.
Oprindeligt var det besluttet i kredsen, at biogasanlæg, der tilsluttes efter 1. januar 2020, ikke kan få støtte under den nuværende ordning. Man etablerede imidlertid en dispensationsmulighed, så biogasanlæg, der havde fået myndighedsgodkendelser samt foretaget "betydelige, irreversible" investeringer pr. 8. februar 2019, kunne få støtte ved tilslutning i en periode efter 2019. Det er datoen 8. februar, som nu rykkes til 1. juli, da der ifølge ministeriet har vist sig at være "utilsigtede virkninger".
"Biogas er en vigtig del af den grønne omstilling, og Danmark er et førerland inden for biogas. Derfor er jeg også glad for, at vi i dag er blevet enige om at tilpasse vilkårene, så vi ikke trækker tæppet væk under nogle få anlæg, som er meget langt fremme," siger energi-, forsynings- og klimaminister Lars Chr. Lilleholt (V) i pressemeddelelsen.
Biogasbranchen udtrykker glæde over forligskredsens beslutning.
"Det er særdeles positivt, at alle Folketingets partier har bakket op om en justering af kriterierne for de anlæg, som var langt i myndighedsgodkendelserne, og havde måttet investere irreversibelt for at nå at komme videre med projekterne," lyder det fra Henrik Høegh, formand for Biogasbranchen, i en skriftlig kommentar til landbrugsavisen.dk.
Får betydning for økologiske anlæg
Økologisk Landsforening vurderer, at ændringen betyder, at man får to anlæg i gang på Sjælland samt et i Jylland, som økologer kan få gavn af.
Puljen på 240 mio. kr. per år til nye anlæg, som indgår i energiaftalen fra 2018, bliver samtidig reduceret for at skaffe finansiering til støtteomkostningerne til de anlæg, som bliver berettiget til støtte efter udskydelsen af skæringsdatoen.
Det er også besluttet at give dispensation til de anlæg, som inden 1. april 2019 har indgået en tilslutningsaftale med gasdistributionsselskabet, hvor nettilslutning er aftalt til før 1. januar 2020, men hvor tilslutningen bliver forsinket af uforudsete hændelser.
Med energiaftalen fra 2018 besluttede samtlige partier i Folketinget at stoppe den nuværende støtteordning til nye biogasanlæg i 2020 og at indføre et loft over støtten til produktionen.
Flere artikler fra samme sektion
Økologien får et rygstød i ny politisk aftale
En ny, bred aftale vil give flere incitamenter til at omlægge til økologi. Bl.a. skal der være mulighed for økologistøtte på arealer med sprøjteforbud, hvilket ikke er tilfældet i dag.
Politikerne vil skærpe kontrollen med landbruget efter omfattende regelbrud for brugen af pesticider
Selvom der de seneste år er afsat flere midler til kontrollen med brugen af sprøjtemidler, så finder myndighederne fortsat overtrædelser i cirka 40 pct. af alle fysiske kontroller. Også sprøjtejournalerne viser omfattende regelbrud.
Endnu et godkendt pesticid viser sig at ende i grundvandet
Nye resultater viser, at ukrudtsmidlet propyzamid udvaskes til grundvandet i mængder over kravværdien. Miljøstyrelsen vil nu vurdere, om midlet skal forbydes eller brugen af det begrænses.