Annonce

Annonce

Carl Valentin sidder som paneldeltager på en konference om plantebaserede fødevarer

SF's fødevareordfører Carl Valentin har svært ved at se, hvordan det politiske flertal bag landbrugsaftalen kan nå sit mål om en fordobling af økologien, når regeringen ikke har afsat flere midler i finanslovsudspillet til indsatsen. Arkivfoto: Henrik Hindby Koszyczarek

SF frygter, at økologi-målsætning fejler

SF efterlyser flere midler til økologien, hvis fordoblingsmålet skal nås. Det sker, efter at regeringen ikke har afsat nye midler til økologien i sit finanslovsudspil.

Et bredt flertal i Folketinget har en målsætning om at fordoble det økologiske areal, forbrug og eksporten frem omd 2030, men hos SF er man bekymret for, om det overhovedet kan lykkedes, eftersom regeringen ikke har afsat nye midler til økologien i sit finanslovsudspil. Derudover udløber bevillingen til Innovationscenter for Økologisk Landbrug, der siden 2021 har samarbejdet med universiteter om at styrke økologien.

Det skriver Altinget.

”Jeg er ret bekymret for, om Danmark når de forpligtelser, vi har lavet over for hinanden, når det kommer til fordoblingen af det økologiske areal. Med den kurs Arla har taget den seneste tid, hvor man ikke ligefrem fremmer økologisk produktion, er der også risiko for, at målsætningen påvirkes negativt,” siger fødevareordfører Carl Valentin (SF) til Altinget.

Han forventer, at den økologiske indsats snart tages op i landbrugsaftalens forligskreds, og at man finder en løsning for Det Økologiske Spisemærke, som ifølge regeringens udspil ikke længere vil få tildelt midler til den videre drift.

I et svar til Altinget skriver Fødevareministeriet, at der er afsat ca. 3,5 mia. kr. til økologisk arealstøtte frem mod 2030, og at der i 2024 er afsat bevillinger til tilskud til fremme af økologi og Fonden for Økologisk Landbrug på det hidtidige niveau.

I forbindelse med landbrugsaftalen forpligtede regeringen sig til at fremlægge en økologistrategi, men den er endnu ikke kommet. I foråret varslede fødevareminister Jacob Jensen (V), at den ville komme "efter sommer".

Flere artikler fra samme sektion

Samtlige partier har stemt for at forbyde pesticider i bestemte områder

Ingen partier stemte imod lovforslaget om at forbyde pesticider i områder, hvor drikkevandet er i særlig risiko for at blive forurenet.

21-05-2024 3 minutter Miljø,   Drikkevand,   Pesticider

»Det er nødvendigt for mennesket at genoprette sine bånd til naturen«

To dage om ugen er skoledagen markant anderledes for 21 børn i Chile: De køres til en lille landbrugsskole for at lære om agro-økologi og selvforsyning, og flere lignende initiativer spirer nu frem i landet. Det er noget, myndighederne har bemærket.

16-05-2024 8 minutter Udland,   Uddannelse

For første gang påviser forskere en sammenhæng mellem PFAS i drikkevand og hjertekarsygdomme

Data fra en italiensk region, hvor nogle borgere drak PFAS-forurenet vand og andre ikke gjorde, viser en tydelig sammenhæng mellem PFAS og øget risiko for at dø af hjertekarsygdomme.

15-05-2024 5 minutter PFAS,   Miljø,   Forskning