Annonce

Annonce

Carl Valentin sidder som paneldeltager på en konference om plantebaserede fødevarer

SF's fødevareordfører Carl Valentin har svært ved at se, hvordan det politiske flertal bag landbrugsaftalen kan nå sit mål om en fordobling af økologien, når regeringen ikke har afsat flere midler i finanslovsudspillet til indsatsen. Arkivfoto: Henrik Hindby Koszyczarek

SF frygter, at økologi-målsætning fejler

SF efterlyser flere midler til økologien, hvis fordoblingsmålet skal nås. Det sker, efter at regeringen ikke har afsat nye midler til økologien i sit finanslovsudspil.

Et bredt flertal i Folketinget har en målsætning om at fordoble det økologiske areal, forbrug og eksporten frem omd 2030, men hos SF er man bekymret for, om det overhovedet kan lykkedes, eftersom regeringen ikke har afsat nye midler til økologien i sit finanslovsudspil. Derudover udløber bevillingen til Innovationscenter for Økologisk Landbrug, der siden 2021 har samarbejdet med universiteter om at styrke økologien.

Det skriver Altinget.

”Jeg er ret bekymret for, om Danmark når de forpligtelser, vi har lavet over for hinanden, når det kommer til fordoblingen af det økologiske areal. Med den kurs Arla har taget den seneste tid, hvor man ikke ligefrem fremmer økologisk produktion, er der også risiko for, at målsætningen påvirkes negativt,” siger fødevareordfører Carl Valentin (SF) til Altinget.

Han forventer, at den økologiske indsats snart tages op i landbrugsaftalens forligskreds, og at man finder en løsning for Det Økologiske Spisemærke, som ifølge regeringens udspil ikke længere vil få tildelt midler til den videre drift.

I et svar til Altinget skriver Fødevareministeriet, at der er afsat ca. 3,5 mia. kr. til økologisk arealstøtte frem mod 2030, og at der i 2024 er afsat bevillinger til tilskud til fremme af økologi og Fonden for Økologisk Landbrug på det hidtidige niveau.

I forbindelse med landbrugsaftalen forpligtede regeringen sig til at fremlægge en økologistrategi, men den er endnu ikke kommet. I foråret varslede fødevareminister Jacob Jensen (V), at den ville komme "efter sommer".

Flere artikler fra samme sektion

EU-Kommissionen vil tillade glyphosat i mindst 10 år endnu

Venstre håber, at tilladelsen til at bruge glyphosat bliver forlænget, mens SF og Enhedslisten er imod. EU-agenturet Efsa vurderer, at der ikke er uacceptable risici ved glyphosat, men erkender en risiko for pattedyr og manglende viden på en række områder.

20-09-2023 3 minutter Pesticider,   EU,   Miljø

Efter endnu en forulykket grisetransport vil Dyrenes Beskyttelse nu have handling

Seks forulykkede grisetransporter i år får nu Dyrenes Beskyttelse til at efterlyse en kortlægning og analyse af ulykkerne tungt lastede dyretransporter. Organisationen spekulerer i, om lastbilerne er for høje.

19-09-2023 3 minutter Dyrevelfærd

Minister tager til Bruxelles for at få ryddet op i regeljunglen

Fødevareminister Jacob Jensen har sat sig for at forenkle reglerne for landbruget og fødevarevirksomheder. Mandag rejste han til Bruxelles for at tage emnet op i EU.

18-09-2023 3 minutter Politik,   EU