Annonce

Annonce

Jacob Jensen holder tale med et rødt Ø bag sig

Fødevareminister Jacob Jensen (V) holdt tale til Økologisk Landsforenings generalforsamling, hvor han bl.a. fortalte, at regeringen så småt er i gang med en plan, der skal understøtte den økologiske udbredelse. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Fødevareministeren forventer en vækstplan for økologien efter sommer

Jacob Jensen forventer at kunne præsentere en strategiplan efter sommer, så regeringen kan nå sin målsætning om at fordoble økologien frem mod 2030.

Den mangeårige vækst i det økologiske areal har ramt muren, men står det til regeringen er der tale om en kortvarig stagnation. Der er nemlig en økologisk strategiplan på vej, som forventes klar efter sommer.

Det fortalte fødevareminister Jacob Jensen (V), da han fredag besøgte Økologisk Landsforenings generalforsamling.

Her fastslog han, at denne regering har fastholdt den forhenværende S-regerings målsætning om at fordoble både arealet, forbruget og eksporten inden for økologi frem mod 2030.

"Vi vil se på, hvordan vi kan lykkes med fordoblingsmålet sammen med jer og forskningsinstitutionerne, Vi skal undersøge, hvordan eksisterende indsatser kan bidrage til økologien, og om noget kan gøres bedre," sagde han til den økologiske forsamling.

"Jeg vil arbejde for, at dansk økologi får en flot plads på hylderne og en fremtrædende rolle på menukortet - også ude i verden. Om et par dage tager jeg til Japan og Sydkorea for at lave eksportfremstød, og jeg er sikker på, at de gerne vil høre mere om vores røde Ø. Arbejdet med en ambitiøs økologi-strategi er godt i gang, og derfor er jeg også glad for, at ØL har inviteret mig til at kunne komme i dag, så jeg kan få input fra jer til det videre arbejde," tilføjede han.

Han koblede samtidig dagsordenen med at gøre spisevanerne mere planterige sammen med økologien:

"Klimavenlige varer efterspørges i højere grad både herhjemme og i udlandet, og det er ofte tilfældet med den økologiske menu i professionelle køkkener og hjemmet, at den er mere planterig. Vi håber også, at vi kan vise vejen med den nye plantefond og de millioner, der følger med til den indsats, hvor mindst halvdelen af midlerne skal gå til økologiske projekter. Jeg går ikke selv af vejen for et godt stykke kød, men der skal være en balance, og økologerne er om nogen gode til at vise synergien mellem plante- og dyrehold, og derfor ser vi fine muligheder for at lade de dagsordener spille sammen. Men vi har brug for hjælp til, at bælgfrugterne kan nå bredere ud."

Jacob Jensen håber, at økologerne vil efterkomme opfordringen til at komme med input, da det er vigtigt for udformningen af strategien.

"Jeg vil ikke bare sidde og lave en strategi baseret på teori. Den skal også bunde i virkeligheden, så jeg har brug for input," forklarede han til Økologisk Nu efter sit oplæg.

Uddannelse og oplysning

Det er stadig for tidligt at løfte sløret for konkrete tiltag i strategien, men Jacob Jensen sagde, at den skal gå på flere ben, som skal skubbe på efterspørgslen af økologi, så man sikrer, at der er en afsætning, i takt med at produktionen øges.

"Jeg vil gerne inddrage den offentlige del, der står for en stor del af efterspørgslen, og så skal vi skabe mere bevidsthed om, hvad økologien er, og se, på hvordan vi får endnu flere til at interessere sig for den - fx i forbindelse med uddannelse. Så der skal oplysning, uddannelse og regelsanering til. Og så skal der selvfølgelig være en økonomisk ramme, og det har vi for eksempel sørget for med Plantefonden," sagde ministeren.

Netop punktet med manglende uddannelse blev fremhævet som et problem af Mona Carøe Jensen, cheføkonoma på Randers Regionshospital og forperson for udvalget for Professionelle Køkkener i ØL:

"Vi skal simpelthen have efteruddannet uddannelsesstederne, for de unge mennesker råber på det her, de vil gerne arbejde med det grønne og efterlyser det, men skolerne er ikke helt nået så langt," sagde hun efter ministerens oplæg.

Flere artikler fra samme sektion

Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen

Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.

Skolemad er på finansloven

Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.

22-11-2024 4 minutter Kostvaner,   Uddannelse,   Politik

EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning

EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.

21-11-2024 4 minutter EU,   Bæredygtighed