Annonce
Annonce
Seges: Økologi er et effektivt klimavirkemiddel
Seges Innovation har opdateret sit katalog over de mest effektive klimavirkemidler i landbruget, og her er økologi ét af virkemidlerne.

Dansk landbrug kan reducere drivhusgasudledningen med 6,9 – 9,8 mio. ton CO2e frem til 2030 med 29 virkemidler, hvoraf et af dem er omlægning til økologi. Foto: Uffe Bregendahl
En omlægning til økologi er blandt de 29 mest effektive klimavirkemidler. Det konkluderer Seges Innovation i en ny opdatering af sin klimavirkemiddelrapport, der oprindeligt udkom i april.
Rapporten identificerer de mest effektive metoder til at få landbruget i mål i 2030 i henhold til klimareduktionsmålet.
Rapporten beregner, at dansk landbrug kan reducere drivhusgasudledningen med 6,9 – 9,8 mio. ton CO2e frem til 2030 med 29 virkemidler, forudsat at de alle færdigudvikles, implementeres og skaleres. Dermed kan landbruget lykkes med at nå reduktionskravet på 7,75 mio. tons CO2-e i 2030.
Omlægning til økologi er nævnt som et af de ni virkemidler i marken, da en fordobling af det økologiske areal - i forhold til udgangspunktet på knap 280.000 ha i 2018 - vurderes at reducere udledningen fra landbruget med op til 0,6 mio. ton CO2e om året i 2030.
Økologien udleder mindre per ha end konventionel drift grundet forskelle i gødningsanvendelse, sædskifte, andelen af græs og dyretæthed. Omkring en tredjedel af klimaeffekten for økologi tilskrives øget kulstoflagring i jorden.
"Vi ved fra de nyeste analyser og vidensynteser, at økologien har et stort potentiale til at reducere udledning af drivhusgasser fra dansk landbrug. Men vi ved også, at resultaterne ikke kommer af sig selv, fordi det kræver handling fra politisk side og et øget fokus på næringsstoffer til økologisk landbrug, hvis vi skal nå regeringens mål om at fordoble det økologiske areal i 2030," fortæller Julie Cherono Schmidt Henriksen, der er chefkonsulent i Innovationscenter for Økologisk Landbrug med speciale i klima.
Projekt gennemgår mulige scenarier
Innovationscenter for Økologisk Landbrug arbejder netop med et projekt, hvor der laves en gennemgang af scenarier ved omlægning til økologi. Projektet hedder 'Økologisk planteavl som nationalt virkemiddel for klima' og er støttet af Promilleafgiftsfonden for landbrug.
Her vil innovationscenteret opstille fremtidsscenarier, der beskriver, hvordan en omlægning til økologi kan foregå. Scenarierne er baseret på reelle data fra Mark Online fra både konventionelle og økologiske bedrifter og med opdaterede emissionsfaktorer.
"Vi opstiller også scenarierne, ud fra en forventning om at vi får en øget andel af planteavl sammenlignet med i dag og en større produktion af planter til konsum i fremtidens danske landbrug. Her spiller det ind, at planteavl har en mindre udledning af drivhusgasser end husdyrproduktion. Samtidig har økologisk landbrug styrker, der kommer klimaet til gode, når vi for eksempel ser på andelen af græs og efterafgrøder i sædskiftet, dyreenheder pr. ha, mængden af tildelt gødning og kulstofbalancen i jorden. Vi glæder os til at blive klogere i projektet, der fortsætter ind i 2024," fortæller Julie Cherono Schmidt Henriksen.
Artiklen er skrevet i projektet 'Økologisk planteavl som nationalt virkemiddel for klima' støttet af Promilleafgiftsfonden.
Flere artikler fra samme sektion
»Jeg bruger selvfølgelig glyphosat« - pesticider er uundværlige for Carlsbergs regenerative landmænd
Som en af Danmarks største fødevareproducenter er Carlsberg gået ind i debatten om, hvordan man skal definere regenerativt landbrug. I sin opskrift og vision frem mod 2040 er sprøjtegifte en del af ingredienserne.
Hvor blev økologien egentlig af i Den Grønne Trepart? Det spørgsmål bliver rejst i Nordjylland
På Halkær Kro torsdag aften vil repræsentanter fra hhv. landbruget, naturen, forskningen og politik diskutere, hvad der blev af økologien i Den Grønne Trepart. Debatten vil være gratis at overvære.
Greenpeace lancerer turistorganisation: ‘Kom og besøg Nordens Døde Hav’
Tourism Denmark er navnet på en ny turistorganisation, der fører kampagne i Danmark og i Europa for "Nordens Døde Hav". Bag initiativet står Greenpeace, der vil råbe EU op med budskabet om, at Danmark bryder EU’s lovkrav om at skabe et sundt vandmiljø.