Annonce

Annonce

Finansminister Nicolai Wammen sidder ved sit skrivebord og læser et stykke papir

Finansminister Nicolai Wammen (S) har netop præsenteret regeringens udspil til en finanslov for 2023. Den levner ikke mange midler til økologien. Foto: Morten Fauerby

Regeringen vil fordoble økologien, men det er svært at se på finanslovsudspillet

Økologisk Landsforening undrer sig over, at der ikke er afsat markedsmidler til økologien i regeringens udspil til en ny finanslov. Regeringen har ellers for nylig gentaget sin ambition om at fordoble økologien.

Det er ikke mere end få uger siden, at fødevareminister Jacob Jensen (V) på Økologisk Landsforenings (ØL) generalforsamling talte om regeringens mål for økologien: En fordobling af arealet, eksporten og forbruget i 2030.

Det er dog svært at få øje på målsætningen, når man læser regeringens finanslovsudspil, mener Sybille Kyed, der er landbrugs- og fødevarepolitisk chef i ØL.

"SVM-regeringen svigter den grønne omstilling i landbruget med sit forslag til ny finanslov, idet der ikke er afsat ekstra midler til at opnå den fordobling af det økologiske areal og omsætning, som den ellers har skrevet ind i regeringsgrundlaget. Det er ikke bare sørgeligt, det er også uklogt. Det er dog et plaster på såret, at der trods alt er afsat til penge til økologiforskning," siger hun.

Siden 2021 er der ikke aftalt "nye" midler på finansloven til økologi bortset fra den årlige aftale om fordeling af forskningsreserven, hvor der de seneste år er blevet afsat 50 mio. kr. til økologiforskning.

Sybille Kyed er særligt ærgerlig over, at der ikke er afsat nye midler til markedsfremme og påpeger, at økologien både bidrager til at beskytte drikkevandet og vandmiljøet, og at fordoblingen af arealet er skrevet ind som et klimavirkemiddel i landbrugsaftalen.

På generalforsamlingen fortalte Jacob Jensen også, at han forventer at kunne lancere en strategiplan for økologien efter sommer, så man kan komme nærmere målet om en fordobling.

Regeringen har i forvejen flertal for finanslovsudspillet, men i et interview med Politiken har finansminister Nicolai Wammen (S) gjort det klart, at den vil invitere de resterende partier til forhandlinger, inden finansloven gennemføres.

Forhandlingsreserven er på 200 mio. kr. og dermed væsentligt lavere end de foregående år. I 2020 var den på 2,1 mia. kr., i 2021 på 1,5 mia. kr. og sidste år på 1,2 mia. kr. Det lavere beløb skyldes, at der allerede er forhandlet aftaler om eksempelvis en akutplan for sundhedsvæsnet og en Ukraine-fond.

Flere artikler fra samme sektion

Nu bliver det forbudt at sprøjte ved visse drikkevandsboringer

For første gang bliver det ved lov forbudt at bruge sprøjtemidler ved drikkevandsboringer, hvor der er risiko for nedsivning. Det giver kommunerne et nyt værktøj mod lodsejere, der ikke frivilligt vil stoppe sprøjtningen.

07-06-2023 4 minutter Pesticider,   Politik

WWF Verdensnaturfonden udsætter 600 sjældne sommerfugle på Sydsjælland

Flere danske sommerfugle er på listen over truede danske arter. Nu får okkergul pletvinge hjælp til at etablere sig på et naturområde på Knudshoved Odde

02-06-2023 3 minutter Biodiversitet

Øko-jord dyrkes nu konventionelt, efter at Naturstyrelsen har overtaget

Når landmænd skal afgive lavbundsjord, kan de bede om at få erstatningsjord, og på Djursland betyder det, at økologiske marker nu drives konventionelt og sprøjtes.

31-05-2023 4 minutter Miljø,   Klima,   Politik