Annonce
Annonce
Ida Auken (S) debatterede klima- og landbrugspolitik med Alternativets Franciska Rosenkilde (t.h) og Christian Friis Bach (RV) på Plant Food Festival 2023. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek
S, RV og AL: Klimaafgiften er afgørende for landbrugets omstilling
Der var masser af uenigheder om den grønne omstilling, da Radikale Venstre, Socialdemokratiet og Alternativet debatterede på Dansk Vegetarisk Forenings plantemesse i København. Partierne var dog ret enige om, hvilket værktøj der er vigtigst for omstillingen.
Klimaafgiften er det enkeltstående vigtigste middel til at få gang i den grønne omstilling i landbruget. Sådan lød det mere eller mindre enstemmigt fra Ida Auken (S), Christian Friis Bach (RV) og Franciska Rosenkilde (AL), da de på årets Plant Food Festival i København diskuterede, hvordan man sikrer landbrugets omstilling.
"Som de økonomiske vismænd siger, så er CO2-afgiften det mest effektive middel. Derudover tror jeg også, at for eksempel biokul, der kan give os energi uden CO2-udledningen, og nye pyrolyseanlæg kan drive en stor forandring. Og her er CO2-afgiften afgørende for at kunne speede alt det op," sagde Ida Auken, der er fødevare- og landbrugsordfører.
Selvom Franciska Rosenkilde også omtalte CO2-afgiften som vigtig, nævnte hun, at bindende aftaler med landbruget er afgørende, fordi frivillige aftaler har fejlet, og at en afgift ikke er nok i sig selv.
"Vi er også nødt til at se på uddannelserne, så de næste generationer af landmænd kan blive uddannede økologer, og så skal de offentlige kantiner uddannes i at lave plantebaseret mad. Vi skal have landbruget væk fra det fossile over til det bæredygtige.
Brede forlig eller smalle aftaler?
Christian Friis Bach fremhævede Økologisk Landsforenings model til en klimaafgift som den skabelon, han gerne vil arbejde videre med. Han tilføjede dog også, at det er vigtigt at få taget 100.000 ha lavbundsjord ud af omdrift og få plantet 250.000 ha skov.
Selvom de tre partier ikke er længere fra hinanden, end at de har indgået som hhv. regering og støtteparti til denne regering, var der nogle tydelige uenigheder om, hvorvidt man bør være en del af brede aftaler med store kompromisser, eller man bør melde sig helt ud af aftalerne, som Alternativet gjorde med den brede landbrugsaftale i 2021.
Ida Auken argumenterede for, at det er vigtigt at få brede aftaler på tværs af midten i hus, så de politiske rammer ikke skifter med nye regeringer, og så kan det godt være, at man må gå på kompromis.
"Jeg har også haft lyst til i hvert eneste rum, jeg har stået i, at råbe, at alle bare skal gøre, som jeg vil. Men sådan fungerer politik bare ikke," sagde hun.
Franciska Rosenkilde lød dog ikke overbevist af argumentet:
"En bred aftale er ikke ensbetydende med, at det er en god aftale," sagde partiforpersonen.
Flere artikler fra samme sektion
Organisationer går sammen for at redde Det Økologiske Spisemærke
Flere organisationer opfordrer nu kraftigt regeringen til at finde en ny og langsigtet finansiering af Det Økologiske Spisemærke, når den på torsdag præsenterer sin strategi for økologi for forligskredsen.
Finansloven giver dødsstødet til Det Økologiske Spisemærke
Tyskland har netop kopieret det danske økologiske spisemærke, og Storbritannien overvejer det. Nu har et flertal bag finansloven imidlertid valgt at fjerne alle midler til at drive mærket. "Økologistrategien er ikke det papir værd, den bliver skrevet på," lyder det fra Økologisk Landsforening.
Stort nederlag til skrappere pesticidlov: »Det er en mørk dag for miljøet«
Et lovforslag i EU om at halvere brugen af sprøjtegifte led et eftertrykkeligt nederlag i parlamentet. Dermed er en central søjle i EU's 'Green Deal' i ruiner.