Annonce

Annonce

Ruben Brammer får overrakt et legat på 10.000 kr.

Ruben Brammers opgave om vegansk is fik ros for de fremtidige eksportmuligheder. Her ses han som modtager af et legat på 10.000 kr. for opgaven. Foto: Joachim Plaetner Kjeldsen

Proteinrig is hopper med på veganerbølgen

I GANG FOR 1 MIO: Opgaven om en proteinrig vegansk is har fået tildelt 10.000 kr., bl.a. for de mange markedsmuligheder som produktionen har.

Ruben Brammer, der er agrarøkonomstuderende ved Jordbrugets Uddannelsescenter i Vejlby, vandt i konkurrencen 'I gang for 1 million' for sin idé med en proteinrig vegansk is 'Veganice'.

Hans idé går ud på, at han vil producere en økologisk og vegansk proteinrig is. Han vil importere proteinpulveret og af dette lave en opskrift af is med en smag af chokolade. Den skal indeholde både fedt, protein og kulhydrater i en "acceptabel ratio": Fedt skal udgøre 9 kcal/gram, kulhydrater 4 kcal/gram og protein 4 kcal/gram.

Ruben Brammer fremlagde sin opgave om vegansk is dagen efter at have fået tildelt et legat for opgaven. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek

Ruben Brammer har indtil videre valgt at importere proteinpulveret fra Kina, da det er væsentligt billigere end et dansk alternativ, som samtidig ikke er vegansk. Han er klar over, at det er en udfordring for bæredygtigheden, og derfor er ambitionen i fremtiden at få det fra danskproduceret biomasse.

Er der animalsk produktion om 10 år?

Han forventer, at markedet for veganske produkter stiger, og vurderer, at det åbner for mulig eksport. Han hæfter sig også ved, at kødmarkedet er truet af køderstatninger.

”Dette får mig til at stille spørgsmålstegn ved, om vi har animalsk produktion i Danmark om 10 år,” skriver Ruben Brammer i opgaven.

En opgave, som Nordeas Peter Christensen mener "rammer fuldstændig ned i veganertrenden". 

"Noget andet, jeg har lagt mærke til, er skalérbarheden, både i form af produktdifferentiering - der kan jo laves mange forskellige is - og i form af eksportmulighederne," sagde Peter Christensen og tilføjede:

"Det kan godt være, at der er et stykke vej, før man har en helt flyvefærdig model klar, men nytænkningen og skalérbarheden giver mulighed for at arbejde videre med projektet."

Flere artikler fra samme sektion

Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen

Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.

Skolemad er på finansloven

Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.

22-11-2024 4 minutter Kostvaner,   Uddannelse,   Politik

EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning

EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.

21-11-2024 4 minutter EU,   Bæredygtighed