Annonce
Annonce
Den nye dyrevelfærdslov beskyldes for at være hastet igennem. Foto: Colourbox
Politikere på begge fløje kritiserer regeringens nye dyrevelfærdsregler
Den dyrevelfærdslov, der blev vedtaget i begyndelsen af året, afspejler sig slet ikke i de bekendtgørelser, som træder i kraft 1. januar, lyder kritikken.
I februar blev en ny dyrevelfærdslov vedtaget i Folketinget. Det betød bl.a., at dyr for første gang i dansk lovgivning blev anerkendt som sansende væsener.
Det er dog svært at få øje på dyrevelfærdslovens nye toner i de 12 bekendtgørelser, som sætter mindstekrav til dyrevelfærden for både kæledyr og husdyr, og som træder i kraft 1. januar 2021, lyder kritikken nu fra flere skuffede partier. Det skriver altinget.dk.
"Det er meget skuffende, at man ikke har taget det ordentligt ind, at vi har ændret en dyrevelfærslov og fået en ny formålsparagraf, der skal tage udgangspunkt i, at dyr er sansende og levende væsener," siger Enhedslistens dyrevelfærdsordfører, Søren Egge Rasmussen, til altinget.dk.
Også SF's ordfører på området Carl Valentin samt Dansk Folkepartis Pia Kjærsgaard savner at se dyrevelfærdslovens aftryk i bekendtgørelsen.
Minister lægger op til løbende ændringer
Den Danske Dyrlægeforening (DDD) kritiserer også bekendtgørelserne, som den kalder "hastværk".
I en pressemeddelelse udsendt i slutningen af november skriver foreningen, at bekendtgørelserne "bliver hastet igennem", og at man i stedet burde have forlænget processen for at give tid til den nødvendige dialog.
DDD mener, at bekendtgørelserne ligner sammenskrivninger og videreførelser af de nuværende bestemmelser med kun få moderniseringer.
Foreningen kritiserer desuden, at bekendtgørelserne forskelsbehandler, eksempelvis er det tilladt at halekupere lam med elastrator uden forudgående bedøvelse eller behandling med smertestillende, hvilket DDD mener er i direkte modstrid med Dyrevelfærdslovens formålsparagraf og §2, som lyder "Dyr er levende væsener og skal behandles forsvarligt og beskyttes bedst muligt mod smerte, lidelse, angst, varigt men og væsentlig ulempe".
Fødevareminister Rasmus Prehn (S) har ifølge altinget.dk svaret, at de nye bekendtgørelser i første omgang primært handler om at forenkle lovstrukturen. Han mener samtidig, at den nye lov giver mulighed for, at man løbende tager fat på konkrete problemstillinger, når de opstår.
Han har desuden besluttet at igangsætte en proces i begyndelsen af det kommende år, hvor ordførere opfordres til at komme med forslag til indholdsændringer af bekendtgørelserne på dyrevelfærdsområdet.
Flere artikler fra samme sektion
Det kommer fra pesticider og kølemidler: Evighedskemikaliet TFA er nu fundet i kildevand fra flere EU-lande
Fluorstoffet TFA, der er et restprodukt fra bl.a. pesticider og kølemidler, er fundet i kildevand rundt om i Europa, viser en ny undersøgelse. I flere tilfælde var koncentrationen over grænseværdien. Herhjemme har Geus netop fastslået, at flere lovlige pesticider kan danne TFA.
Syv pesticider testet i dansk forsøg - alle blev nedbrudt til PFAS-type, som har forurenet grundvandet
De senere år har der været omfattende fund i grundvandet af PFAS-forbindelsen TFA. Myndighederne har derfor undersøgt syv pesticider for, om de kan danne TFA, og forsøg bekræfter, at de alle gør det. Nogle af dem har et "ikke uvæsentligt bidrag" til TFA i dansk grundvand.
Videoer giver indblik i danske grises forhold: »Det er ikke den måde, vi skal behandle dyr på her i landet«
Ny TV 2-dokumentar giver et indblik i den konventionelle griseproduktion. Eksperter kritiserer forholdene, og Landbrug & Fødevarer erkender, at branchen ikke kan holde til, at de afslørede forhold kan finde sted.