Annonce

Annonce

Luftfoto af Cheminova

Cheminova har i årtier udledt forurenet spildevand til havmiljøet - i 1955 ledte man spildevandet direkte ud i Limfjorden. Nu bliver vandet via rør under klitterne ledt ud i Vesterhavet. Foto: Det Kongelige Bibliotek

Pesticidfabrik pumper skadelige kemikalier ud i havet

Cheminova har i årevist udledt giftige kemikalier ud i havområder, hvor grænseværdierne for kemikalierne allerede er overskredet. Myndighederne ser igennem fingre med det, selvom det ifølge eksperter er ulovligt.

Danmarks største pesticidfabrik Cheminova pumper - ligesom flere andre danske virksomheder - både arsen og kviksølv ud i havområder, hvor grænseværdierne for giftene allerede er overskredet. Det skriver DR.

Ifølge flere eksperter, som DR har snakket med, er denne praksis formentlig ulovlig, men alligevel har myndighederne set igennem fingre med den.

Embedsmænd i Miljøministeriet har også i årevis gjort opmærksom på, at det kan være ulovligt at lade virksomhederne pumpe deres forurenede spildevand ud i havet, men intet er sket. I stedet har Miljøministeriet udstedt retningslinjer, som gør det muligt for bl.a. Cheminova at udlede de skadelige kemikalier ud for Harboøre Tange mellem Harboøre og Thyborøn.

Det sker i øvrigt efter gamle miljøgodkendelser, som skulle have være fornyet for længst. I Cheminovas tilfælde er miljøgodkendelsen senest opdateret i 2006.

Eksperter: I strid med loven

En række eksperter har gennemgået en stor mængde interne dokumenter fra ministeriet, som DR har fået adgang til via en aktindsigt, og de vurderer, at ministeriet direkte har ladet hensynet til virksomhederne gå forud for hensynet til miljølovgivningen og Vandrammedirektivet.

En af eksperterne er Ellen Margrethe Basse, som er professor emerita med speciale i miljøret ved Aarhus Universitet.

"Man har bevidst diskuteret, hvordan man kunne sikre, at nogle virksomheder kunne fortsætte med at udlede som hidtil, på trods af at man vidste, at det var i strid med EU-lovgivningen," siger hun til DR.

Henriette Selck, der er professor i økotoksikologi på Roskilde Universitet, kalder det "dybt problematisk":

"Når vi taler konsekvensen for havet – altså havdød, som vi har set i medierne – så er det primært landbruget og næringsstoffer. Men miljøfarlige stoffer har også en rolle at spille her. Især i de områder, hvor man ligger over grænseværdierne," siger hun til DR.

Vi mishandler havet

På det sociale medie X takker Thomas Kirk Sørensen, seniorrådgiver på hav hos Verdensnaturfonden WWF, DR for at få sagen frem i lyset.

"Glimrende eksempel på den måde vi plejer at mishandle havet. En ting er at det er i strid med EU lovgivning. En anden ting er at danskere ikke længere finder os i det. Plejer er slut," skriver Thomas Kirk Sørensen.

Miljøminister Magnus Heunicke har ikke ønsket at stille op til interview med DR, men Miljøministeriets departement oplyser i et skriftligt svar til DR, at det ikke er korrekt, at "Miljøministeriet har ladet erhvervshensyn gå foran hensynet til miljøet".

Flere partier vil nu kalde miljøministeren i samråd.

"Det her er dybt, dybt alvorligt for (Magnus, red.) Heunicke. Giftigt kræftfremkaldende spildevand udledes i direkte strid med loven i vores hav. På trods af klare advarsler fra embedsmænd. Jeg og Søren Egge Rasmussen indkalder øjeblikkeligt Heunicke i et hastesamråd. Han kan afvise at stille op til interview. Men han kan ikke afvise at møde op i samråd," skriver Enhedslistens Pelle Dragsted på X.

Hertil svarer Alternativets Sascha Faxe, at Alternativet gerne vil være medindkalder. Også SF, Dansk Folkeparti og De Konservative vil havde ministeren kaldt i samråd.

Flere artikler fra samme sektion

Samtlige partier har stemt for at forbyde pesticider i bestemte områder

Ingen partier stemte imod lovforslaget om at forbyde pesticider i områder, hvor drikkevandet er i særlig risiko for at blive forurenet.

21-05-2024 3 minutter Miljø,   Drikkevand,   Pesticider

»Det er nødvendigt for mennesket at genoprette sine bånd til naturen«

To dage om ugen er skoledagen markant anderledes for 21 børn i Chile: De køres til en lille landbrugsskole for at lære om agro-økologi og selvforsyning, og flere lignende initiativer spirer nu frem i landet. Det er noget, myndighederne har bemærket.

16-05-2024 8 minutter Udland,   Uddannelse

For første gang påviser forskere en sammenhæng mellem PFAS i drikkevand og hjertekarsygdomme

Data fra en italiensk region, hvor nogle borgere drak PFAS-forurenet vand og andre ikke gjorde, viser en tydelig sammenhæng mellem PFAS og øget risiko for at dø af hjertekarsygdomme.

15-05-2024 5 minutter PFAS,   Miljø,   Forskning