Annonce

Annonce

Luftfoto af Cheminova

Cheminova har i årtier udledt forurenet spildevand til havmiljøet - i 1955 ledte man spildevandet direkte ud i Limfjorden. Nu bliver vandet via rør under klitterne ledt ud i Vesterhavet. Foto: Det Kongelige Bibliotek

Pesticidfabrik pumper skadelige kemikalier ud i havet

Cheminova har i årevist udledt giftige kemikalier ud i havområder, hvor grænseværdierne for kemikalierne allerede er overskredet. Myndighederne ser igennem fingre med det, selvom det ifølge eksperter er ulovligt.

Danmarks største pesticidfabrik Cheminova pumper - ligesom flere andre danske virksomheder - både arsen og kviksølv ud i havområder, hvor grænseværdierne for giftene allerede er overskredet. Det skriver DR.

Ifølge flere eksperter, som DR har snakket med, er denne praksis formentlig ulovlig, men alligevel har myndighederne set igennem fingre med den.

Embedsmænd i Miljøministeriet har også i årevis gjort opmærksom på, at det kan være ulovligt at lade virksomhederne pumpe deres forurenede spildevand ud i havet, men intet er sket. I stedet har Miljøministeriet udstedt retningslinjer, som gør det muligt for bl.a. Cheminova at udlede de skadelige kemikalier ud for Harboøre Tange mellem Harboøre og Thyborøn.

Det sker i øvrigt efter gamle miljøgodkendelser, som skulle have være fornyet for længst. I Cheminovas tilfælde er miljøgodkendelsen senest opdateret i 2006.

Eksperter: I strid med loven

En række eksperter har gennemgået en stor mængde interne dokumenter fra ministeriet, som DR har fået adgang til via en aktindsigt, og de vurderer, at ministeriet direkte har ladet hensynet til virksomhederne gå forud for hensynet til miljølovgivningen og Vandrammedirektivet.

En af eksperterne er Ellen Margrethe Basse, som er professor emerita med speciale i miljøret ved Aarhus Universitet.

"Man har bevidst diskuteret, hvordan man kunne sikre, at nogle virksomheder kunne fortsætte med at udlede som hidtil, på trods af at man vidste, at det var i strid med EU-lovgivningen," siger hun til DR.

Henriette Selck, der er professor i økotoksikologi på Roskilde Universitet, kalder det "dybt problematisk":

"Når vi taler konsekvensen for havet – altså havdød, som vi har set i medierne – så er det primært landbruget og næringsstoffer. Men miljøfarlige stoffer har også en rolle at spille her. Især i de områder, hvor man ligger over grænseværdierne," siger hun til DR.

Vi mishandler havet

På det sociale medie X takker Thomas Kirk Sørensen, seniorrådgiver på hav hos Verdensnaturfonden WWF, DR for at få sagen frem i lyset.

"Glimrende eksempel på den måde vi plejer at mishandle havet. En ting er at det er i strid med EU lovgivning. En anden ting er at danskere ikke længere finder os i det. Plejer er slut," skriver Thomas Kirk Sørensen.

Miljøminister Magnus Heunicke har ikke ønsket at stille op til interview med DR, men Miljøministeriets departement oplyser i et skriftligt svar til DR, at det ikke er korrekt, at "Miljøministeriet har ladet erhvervshensyn gå foran hensynet til miljøet".

Flere partier vil nu kalde miljøministeren i samråd.

"Det her er dybt, dybt alvorligt for (Magnus, red.) Heunicke. Giftigt kræftfremkaldende spildevand udledes i direkte strid med loven i vores hav. På trods af klare advarsler fra embedsmænd. Jeg og Søren Egge Rasmussen indkalder øjeblikkeligt Heunicke i et hastesamråd. Han kan afvise at stille op til interview. Men han kan ikke afvise at møde op i samråd," skriver Enhedslistens Pelle Dragsted på X.

Hertil svarer Alternativets Sascha Faxe, at Alternativet gerne vil være medindkalder. Også SF, Dansk Folkeparti og De Konservative vil havde ministeren kaldt i samråd.

Flere artikler fra samme sektion

Det kommer fra pesticider og kølemidler: Evighedskemikaliet TFA er nu fundet i kildevand fra flere EU-lande

Fluorstoffet TFA, der er et restprodukt fra bl.a. pesticider og kølemidler, er fundet i kildevand rundt om i Europa, viser en ny undersøgelse. I flere tilfælde var koncentrationen over grænseværdien. Herhjemme har Geus netop fastslået, at flere lovlige pesticider kan danne TFA.

12-12-2024 3 minutter PFAS,   Pesticider,   Udland

Syv pesticider testet i dansk forsøg - alle blev nedbrudt til PFAS-type, som har forurenet grundvandet

De senere år har der været omfattende fund i grundvandet af PFAS-forbindelsen TFA. Myndighederne har derfor undersøgt syv pesticider for, om de kan danne TFA, og forsøg bekræfter, at de alle gør det. Nogle af dem har et "ikke uvæsentligt bidrag" til TFA i dansk grundvand.

11-12-2024 5 minutter Pesticider,   PFAS,   Miljø

Videoer giver indblik i danske grises forhold: »Det er ikke den måde, vi skal behandle dyr på her i landet«

Ny TV 2-dokumentar giver et indblik i den konventionelle griseproduktion. Eksperter kritiserer forholdene, og Landbrug & Fødevarer erkender, at branchen ikke kan holde til, at de afslørede forhold kan finde sted.

11-12-2024 4 minutter Dyrevelfærd,   Grise