Annonce
Annonce
Per Kølster genopstiller ikke som formand, når Økologisk Landsforening afholder generalforsamling i marts næste år. Foto: Henrik Hindby Koszyczarek
Per Kølster træder tilbage: Jeg har behov for et mere roligt liv
Per Kølster genopstiller ikke som formand for Økologisk Landsforening. Dermed skal foreningen finde en ny formand for første gang i ni år, når der i marts afholdes generalforsamling.
Efter ni år skal det være slut. Per Kølster takker af som formand for Økologisk Landsforening (ØL). Når foreningens generalforsamling afholdes til marts, vil formanden for første gang i næsten et årti ikke genopstille. Det er en beslutning, som han har truffet efter længere tids overvejelser.
"Jeg har det på en måde rigtig fint med det, men på den anden side havde jeg helst set, at vi havde haft en kronprins eller -prinsesse, der stod klar til at tage over. Men i kraft af den måde tingene har fungeret på den senere tid med corona, har det ikke været muligt at køre den proces igennem," siger Per Kølster, der til marts fylder 68 år.
Han tilføjer:
"Alting har en ende. Der er en udløbsdato, og så er spørgsmålet at finde ud af, hvor den er. For mit vedkommende er den på et tidspunkt, hvor ens omverden begynder at prikke til en og sige, at der er andet her i livet. Jeg har fem børn, en mor der sidder på plejehjem og venner, der skal passes og ses. Jeg har behov for at få et mere roligt liv og mere tid til det nære," uddyber han.
Hvordan han kommer til at reagere på et liv efter sin tid som formand, står for ham hen i det uvisse. Men han har valgt at følge det af de økologiske principper, der handler om omsorg. Og som han siger, er det ikke første gang, han står ved en skillevej i livet; det skete eksempelvis, da han forlod sit job på Landbohøjskolen - og da han i sin tid blev formand for ØL.
Hans beslutning kommer efter en periode, hvor der har været kritik af foreningen fra dele af baglandet, hvilket primært er gået på bestyrelsens forslag om en ny demokratisk struktur. I sommer - efter en ekstraordinær generalforsamling, udmøntede det sig i et læserbrev, hvor en af foreningens medlemmer bad Per Kølster om at trække sig. Han svarer dog uden tøven, at det på ingen måde har haft betydning for hans beslutning.
"De, der støtter mig, råber bare ikke så højt, men i sidste ende er jeg min egen hårdeste dommer. Det er den samvittighed, jeg arbejder ud fra, og det skal være det afgørende pejlemærke - det skal ikke handle om at danse efter andres pibe," siger Per Kølster, der grundlæggende føler, at der er en "solid opbakning" til den linje, han står for, og han er indforstået med, at det er ham, der må stå på mål for eventuel kritik.
"Det er mig, der udtaler mig. Men jeg jeg er jo en del af en bestyrelse, der arbejder sammen om de her beslutninger," tilføjer han.
Og selvom posten som formand betyder, at han har været genstand for kritik, har den også bragt mange sjove oplevelser med sig.
"Det er sjovt, når man får lov til at optræde i forsamlinger og deltage i politiske møder. Det er også virkelig fascinerende, at der har været mulighed for en god dialog med omverdenen og det konventionelle landbrug, samtidig med at skulle stå fast på sit, så man ikke går i ét med tapetet," forklarer Per Kølster.
Om han fortsætter med at være aktiv i foreningen, efter han træder tilbage, kan han endnu ikke svare på:
"Mit hjerte banker for sagen og for foreningen, det slutter ikke, men hvordan det kommer til at udspille sig, ved jeg ikke."
Flere artikler fra samme sektion
Det er næsten lige blevet reddet, men nu er Det Økologiske Spisemærke igen i farezonen
Spisemærket, der angiver et køkkens andel af økologi, blev sidste år reddet på målstregen. Socialdemokratiet sagde, at det var vigtigt for partiet. Alligevel er mærket nu igen i fare for at forsvinde, da regeringen ikke har prioriteret at finde midler til det.
Skolemad er på finansloven
Danmark følger nu i sporet på en række andre lande og vil afprøve en ordning med offentligt finansieret skolemad. Det er dog ikke alle folkeskoleelever, der i første omgang bliver en del af forsøget.
EU er tæt på at udskyde lov, der skal forhindre skovrydning
EU's varslede anti-skovrydningslov skal træde i kraft inden nytår, men nu vil et flertal have udskudt loven, og Ministerrådet bakker op. Desuden vil et flertal ændre det oprindelige lovforslag, men modstandere frygter, at det vil skabe et smuthul.