Annonce
Annonce
På Orø skal der nu produceres valnødder i et kommende skovlandbrug, foruden også æg og slagtekyllinger. På sigt skal flere yngre landmænd kunne leje sig ind med diverse produktioner. Foto: Colourbox
Jordopkøb skal danne ramme om økologisk skovlandbrug på Orø
Dansk Økojord har købt et landbrugsareal på Orø i Isefjord. Disse arealer skal nu anvendes flerfunktionelt til glæde for øens borgere, samtidig med at yngre landmænd skal kunne leje sig ind.
En nylig investering i landbrugsjord skal skabe grøn omstilling med flere bundlinjer på Orø. Det skriver Dansk Økojord A/S i en pressemeddelelse.
I starten af 2023 har selskabet nemlig købt et landbrugsareal på øen, der ligger i Isefjord i Nordvestsjælland.
Foreningen Orø Fællesjord har forpagtet en del af det opkøbte areal, og den har store ambitioner på egne og øens vegne. Ifølge planerne byder fremtiden både på rejsning af klimavenlig skov, økologisk fødevareproduktion og en mulig løsning med beskyttelse af grundvandet ved Salvig Vandværk i dets BNBO-område (boringsnært beskyttelsesområde).
På øen skal økologisk landmand Anna Agger nu også producere valnødder i et kommende skovlandbrug, foruden æg og slagtekyllinger. På sigt skal flere yngre landmænd kunne leje sig ind med diverse produktioner.
”Samarbejdet med Danmarks Økologiske Jordbrugsfond og dets datterselskab Dansk Økojord A/S gør, at jeg kan starte min lille bedrift uden store lån. Skovlandbruget er perfekt til en alsidig græsning af høns og kyllinger, der er skovdyr. Samtidig etablerer vi en ny landbrugsejendom i en tid, hvor mange små landbrug forsvinder,” siger Anna Agger.
Projektet skal også være til gavn for øens borgere, og f.eks. arbejdes der på en løsning, hvor øens haveaffald ikke skal transporters til fastlandet, men kan forblive på øen.
”Orø har som småø et kæmpe potentiale for at bidrage til den grønne omstilling. Og med danskernes og danske virksomheders vilje til at købe aktier i Dansk Økojord A/S, kan netop sådanne projekter realiseres,” siger direktør i Dansk Økojord A/S Kim Qvist.
Orø:
- 14 km2, 900 indbyggere samt 1.200 sommerhuse.
Danmarks Økologiske Jordbrugsfond/Dansk Økojord A/S:
- Stiftet af Økologisk Landsforening og Danmarks Naturfredningsforening i 2017.
- Har bl.a. til formål at erhverve landbrugsjord, omlægge det til økologi og sikre generationsskifter.
- Har foreløbig investeret i 12 ejendomme og ejer ca. 900 ha.
Flere artikler fra samme sektion
Treparten kaldes »en generationsaftale«, men det er bestemt ikke alle unge, der er enige i det
Den Grønne Ungdomsbevægelse kritiserer den grønne trepartsaftale for at tabe ungdommen på gulvet. Omvendt er de unge landmænd i LandboUngdom glade for, at aftalen endelig er sikret via et bredt forlig, og formanden er ikke skræmt over, at Danmark indtil videre går enegang på området - tværtimod.
Lettet partileder efter aftale om grøn trepart: »Endelig får vores vandmiljø en fair chance«
Regeringen rykkede sig på kvælstofkravet, og dermed kunne den sammen med et bredt flertal i Folketinget nå til enighed om en grøn trepart efter ugers forsinkelse. Aftalen sikrer næsten én mia. nyplantede træer, skærpede kvælstofkrav til landbruget og ikke mindst en CO2-afgift. Men nogle af aftaleparterne udtrykte alligevel utilfredshed med dele af aftalen.
Nye formuleringer i den grønne trepartsaftale giver Økologisk Landsforening fornyet håb
Den endelige trepartsaftale indeholder nogle formuleringer, som giver Økologisk Landsforening fornyet håb om, at økologerne måske ikke alligevel stilles dårligere end deres konventionelle kolleger, og at foreningens forslag til en klimaafgift kan blive til virkelighed.