Annonce

Annonce

Kim Qvist med et glas rent vand i hånden

Direktør for Dansk Økojord A/S, Kim Qvist, glæder sig over de nye opkøb, og han håber at få fingere i yderligere et par ejendomme inden årsskiftet. Arkivfoto: Økologisk Landsforening

Med to nye opkøb har Dansk Økojord investeret i jord for over 100 mio. kr.

Dansk Økojord er klar til at betale 33 mio. kr. for to jyske landbrugsejendomme, som vil bringe fondens portefølje af ejendomme op på 12 landbrug med i alt næsten 900 ha. jord.

Dansk Økojord A/S fortsætter opkøbsjagten, og med en investering i to nye gårde på tilsammen 33 mio. kr. runder selskabet en milepæl i form af en samlet investering på over 100 mio. kr.

Dermed råder Danmarks Økologiske Jordbrugsfond nu samlet over 12 ejendomme med 884 ha jord.

"Det er et resultat, der er foran de estimater, vi har lovet vores aktionærer," siger en tilfreds direktør for Dansk Økojord, Kim Qvist, som også glæder sig over, at fonden nu har fået sin første kvæggård.          

Mens de fleste hidtidige opkøb har omfattet konventionelle landbrug, som efterfølgende har påbegyndt omlægning til økologi, omfatter begge de seneste opkøb økologiske gårde, og ifølge direktøren er det lige så vigtigt at fastholde den økologiske driftsform på landbrug, som er sat til salg, som at købe konventionel jord, og omlægge den til økologi.

Ifølge Kim Qvist omfatter 61 pct. af fondens hidtidige opkøb konventionelle arealer.

Den ene nyerhvervelse er Korsmedergaard vest for Randers, som er en af områdets mest velrenommerede økologiske grøntsagsejendomme, som også har en større produktion af æg og frugt. Høns, frugter og grøntsager overlader den nuværende ejer efter planen ved årsskiftet til Dansk Økojords kommende forpagter, som vil forsøge at drive gårdens alsidige produktion videre, men indtil videre er købsaftalen ikke endeligt underskrevet, men det håber Kim Qvist at få styr på i løbet af få dage.

Også den anden ejendom er kendt af mange, især i det midt- og østjyske, idet der er tale om Lille Tanghus ved Nørskovlund, som siden 2000 har huset Hinge Ostemejeri. Det landbrug har siden 1986 været drevet af Evald og Erene Vestergaard, der som de første i landet fik tilladelse til at producere råmælksoste.

I 2015 blev Tanghus leverandør til Naturmælk, som samtidig overtog driften af gårdmejeriet, men nu har den tidligere formand for Økologisk Landsforening, Evald Vestergaard, rundet 64 år, og også han er klar til at overlade roret til næste generation. Han glæder sig i den forbindelse over, at det bliver en økolog, der overtager driften af hans livsværk.

"Lille Tanghus er Dansk Økojords første investering i en malkekvægs-ejendom. Det er skønt at vores samlede portefølje også er lige så divers på produktionerne, som de krav vi stiller til biodiversitet på ejendommenes arealer," siger direktør Kim Qvist.

Med købet har Dansk Økojord A/S sikret, at gårdmejeriet kan fortsætte og næste generation tage plads i traktorsædet på ejendommen, når den nye forpagter 1. november overtager driften af det 157 ha store landbrug, som har knap 200 køer.

Dansk Økojord fik i 2020 sit første overskud og med de nye ejendomme er der basis for at øge fondens resultater og dermed sikre investorerne det lovede afkast i 2022.

"Vi er i den privilegerede situation, at der løbende bliver tegnet nye aktier, og vi hæver ca. aktiekapitalen med 1,5 mio. kr. i kvartalet," siger Kim Qvist.

Hver gang han får 1.000 kr. i kassen, har han mulighed for at finansiere et jordkøb for 3.500 kr., og han håber inden nytår at kunne investere yderligere 10-12 mio. kr. i et par mindre ejendomme.

"I øjeblikket har vi kig på fem-seks ejendomme, men vi er tæt på en fuld portefølje, så fremover skal vi ud og tegne nye aktier, før vi kan investere i nye ejendomme," siger direktøren.

Danmarks Økologiske Jordbrugsfond

Danmarks Økologiske Jordbrugsfond blev stiftet i februar 2017 af Danmarks Naturfredningsforening og Økologisk Landsforening.
Fondens hovedmål er:

  • at fastholde og øge det økologiske landbrugsareal i Danmark
  • at bidrage til et generationsskifte i dansk landbrug
  • at bidrage til mere natur og bedre miljø

For at nå de mål stiftede fonden i 2018 Dansk Økojord A/S, som via salg af aktier skaffer kapital til at opkøbe landbrugsjord, og forpagte den ud til yngre økologer, som på den måde får mulighed for at bidrage til generationsskiftet.

Flere artikler fra samme sektion

Skovforskning skal gøre grise mere bæredygtige

Aarhus Universitets forsøg ved Holstebro skal give økologiske griseproducenter et bud på, hvordan indretningen af grisenes folde kan begrænse kvælstofudledningen, så de bedre kan sikre kunderne mere bæredygtigt svinekød.

20-11-2024 7 minutter Næringsstoffer,   Klima,   Bæredygtighed,   Biodiversitet

Tørken i 2018 og regnen i 2024 var kun en forsmag på, hvad danske landmænd har i vente, viser nye klimatal

DMI's nye Klimaatlas beregner, at havniveauet omkring Danmark vil være 42 cm højere i slutningen af dette århundrede. Danske landmænd kommer i dén grad til at kæmpe med både meget våde og meget tørre perioder fremover, vurderer eksperter.

13-11-2024 7 minutter Klima

Rådgiver: Skovlandbrug kan være landbrugets columbusæg

Både forskere og landets største skovlandbruger er enige om at konceptet skovlandbrug kan være et vigtigt redskab til at løse nogle af landbrugets klima- og miljømæssige udfordringer. At dømme efter fremmødet til ’Skovlandbrugsdag 2024’ er interessen for fænomenet stort. Direktøren for ØkologiRådgivning Danmark kalder skovlandbrug for et columbus-æg.

12-11-2024 8 minutter Skovlandbrug,   Biodiversitet