Annonce
Annonce
I 2024 vil der være 70 mio. kr. til økologiforskning i Organic RDD-programmet. Ansøgningsfristen er i maj 2024 Foto: AG Kongsted
Økologien får ekstra millioner til forskning
Næste år vil der være 20 mio. kr. ekstra at søge om, når Icrofs åbner for ansøgninger til økologiforskning via Organic RDD-programmet.
Næste år er der flere penge til økologiforskning via Organic RDD-programmet, end der har været de foregående år.
Et flertal i Folketinget har nemlig valgt at afsætte 70 mio. kr. til økologiforskningen i programmet, der koordineres af Icrofs og udmøntes af GUDP under Fødevareministeriet. I 2021, 2022 og 2023 var der årligt afsat 50 mio. kr., så det er en forøgelse, der glæder Jørn Jespersen, som er bestyrelsesformand for Internationalt Center for Forskning i Økologisk Jordbrug og Fødevaresystemer (Icrofs).
"Jeg er særdeles godt tilfreds med, at vi i 2024 er sikret 70 mio. kr. til forskning, der skal understøtte Danmarks ambitioner for vækst og udvikling i økologien. Det vil styrke økologiens bidrag til klima og miljø, natur og biodiversitet, samt sundhed og dyrevelfærd. Det er en fornuftig prioritering af midler, som bidrager til, at dansk økologi kan bevare sin internationale førerposition og bidrage til den grønne omstilling. Den øgede bevilling er i god overensstemmelse med de politiske målsætninger for økologien, som de bl.a. fremgår af landbrugsaftalen."
Icrofs fordeler midlerne, så projekterne kan køre over en to- til fireårig periode. Ansøgningsfristen er i maj 2024, og projekterne kan gå i gang i januar 2025.
Ny runde af Organic RDD-programmet
Bevillingen af midler skal gå til den 10. runde af Organic RDD-programmet, som forventes opslået i januar. Indkaldelsen vil som sædvanligt gælde ansøgninger til forskningsprojekter med udviklings- og/eller demonstrationsandel.
Icrofs’ Forsknings- og Udviklings Strategi 2023 vil ligge til grund for opslaget og kan læses her
Strategien er udarbejdet med bred inddragelse af erhverv, industri, organisationer, forbrugere, forskningsmiljøer og myndigheder. Strategien adresserer de centrale udfordringer og potentialer i økologisk jordbrug og fødevaresystemer og udpeger seks fokusområder:
Cirkulær Bioøkonomi
Klima & Miljø
Biodiversitet
Sundhed & Velfærd
Fremtidens Økologiske Forbruger
Økologien som Levevej
Flere artikler fra samme sektion
Treparten kaldes »en generationsaftale«, men det er bestemt ikke alle unge, der er enige i det
Den Grønne Ungdomsbevægelse kritiserer den grønne trepartsaftale for at tabe ungdommen på gulvet. Omvendt er de unge landmænd i LandboUngdom glade for, at aftalen endelig er sikret via et bredt forlig, og formanden er ikke skræmt over, at Danmark indtil videre går enegang på området - tværtimod.
Lettet partileder efter aftale om grøn trepart: »Endelig får vores vandmiljø en fair chance«
Regeringen rykkede sig på kvælstofkravet, og dermed kunne den sammen med et bredt flertal i Folketinget nå til enighed om en grøn trepart efter ugers forsinkelse. Aftalen sikrer næsten én mia. nyplantede træer, skærpede kvælstofkrav til landbruget og ikke mindst en CO2-afgift. Men nogle af aftaleparterne udtrykte alligevel utilfredshed med dele af aftalen.
Nye formuleringer i den grønne trepartsaftale giver Økologisk Landsforening fornyet håb
Den endelige trepartsaftale indeholder nogle formuleringer, som giver Økologisk Landsforening fornyet håb om, at økologerne måske ikke alligevel stilles dårligere end deres konventionelle kolleger, og at foreningens forslag til en klimaafgift kan blive til virkelighed.