Annonce

Annonce

Solen skinner gennem en skov af træer

I alt er der købt 41 ha ny statslig natur, der ligger i sammenhæng med eksisterende statslige skove og naturområder. Foto: Colourbox

Opkøbte naturperler sikrer mere plads til truede arter

Staten har købt seks nye naturområder fordelt over hele landet. Områderne skal skabe bedre sammenhæng i statens skove og naturområder til gavn for truede arter.

På en åben og tør eng nordvest for Svendborg strækker gule blomster sig fra græssets sure muld. Det er det eneste sted på Fyn, hvor den sjældne blomst guldblomme vokser. Området hedder Rødme Svinehaver, og ud over guldblommen kan man også finde flere arter af orkideer. Nu får de sjældne planter mere plads at sprede sig på.

Staten har nemlig købt seks naturområder heriblandt et areal, der støder op til Rødme Svinehaver for at sikre flere levesteder for truede arter og sjældne naturtyper. I alt er der købt 41 ha ny statslig natur, der alle seks steder ligger i sammenhæng med eksisterende statslige skove og naturområder.

Opkøbene er sket i løbet af 2018 som en del af 'Aftalen om Naturpakken', hvor regeringen sammen med Dansk Folkeparti har afsat en pulje på cirka 10 mio. kroner årligt i perioden 2017-2019 til at opkøbe arealer, der giver bedre natur.

De seks opkøbte naturområder:

Frøslev Mose: I det sydligste hjørne af Sønderjylland er en mindre enklave på to ha i Frøslev Mose opkøbt. Arealet er en såkaldt nedbrudt højmose, der er ved at blive tilgroet af pil. Opkøbet giver Naturstyrelsen bedre mulighed for at lave naturprojekter i området til gavn for den unikke natur i mosen.

Ulvshale: Små pletter af skove på i alt 7,5 ha i det nordlige Møn lå som enklaver mellem statsskov. De er nu opkøbt. De nye arealer vil sammen med Naturstyrelsen øvrige arealer på Ulvshale blive udlagt til biodiversitetsformål. Landskabet er præget af vidt forskellige landskabstyper – fra våde strandenge og elleskov til lynghede og en ældgammel, urskovsagtig skov.

Arreskov Sø: Det opkøbte areal ved Arreskov Sø på Sydfyn består af en eng på cirka to ha. Opkøbet sammenbinder nogle mindre lodder, hvilket giver mulighed for bedre naturpleje med græssende dyr. Det vil blandt andet gavne det eksisterende rigkær, som er beliggende ned til Arreskov Sø.

Rørvig:Ved Nakke syd for Rørvig har staten opkøbt omkring 20 ha sandet landbrugsareal, som er i gang med at udvikle sig til overdrev. På den ene side af arealet ligger Natura2000-området Hov Vig Vildtreservat, på den anden side af det opkøbte landbrugsareal ligger et 25 år gammel statslig skovrejsningsområde, hvor der allerede er flere sjældne arter.

Lundø:Købet af knap 1,4 ha strandeng har suppleret de arealer, Naturstyrelsen allerede ejer ved tangen Lundø, der stikker ud i Limfjorden. Således er hele spidsen af Lundø nu statslig ejet, og dermed er der åbnet op for muligheden for en samlet forvaltning af strandengsarealerne med adgang for besøgende. Området er fredet, og samtidig en del af Natura 2000-område.

Rødme Svinehaver: Det nyerhvervede areal på omkring otte ha ligger op ad Fyns bedste lokalitet med sure overdrev, Rødme Svinehaver, der ligger sydvest for Svendborg. De opkøbte arealer har ligget i 20 årig brak samt lidt ellemose. Med opkøbet sikrer Naturstyrelsen en fortsat udvikling mod overdrev, altså tør og lysåben natur, der overvejende har været udnyttet som græsningsareal.

Flere artikler fra samme sektion

Det er vigtigt, at landbrugets nyudviklede klimaberegner bliver grundlaget for klimaafgiften

POLITISK KLUMME: Det er helt afgørende, at vores politikere, der skal tage beslutning om klimaafgiften, ved, at de ikke må bruge Svarer-udvalgets klimaregnskab som grundlag for afgiften. Regnskabet er for simpelt, og dermed giver det ikke et retvisende resultat.

03-05-2024 4 minutter Klumme,   Politik

Pesticidfabrik pumper skadelige kemikalier ud i havet

Cheminova har i årevist udledt giftige kemikalier ud i havområder, hvor grænseværdierne for kemikalierne allerede er overskredet. Myndighederne ser igennem fingre med det, selvom det ifølge eksperter er ulovligt.

29-04-2024 4 minutter Miljø,   Pesticider

Økologisk Landsforening frygter, at politikerne har glemt de små landbrug

Økologisk Landsforening har erfaret, at småskalalandbrugene er fraværende i den landbrugs- og veterinæraftale, som politikerne lige nu forhandler om. Stigende gebyrer og et kontrolsystem, der er udformet til storlandbrug, går ud over de små, mener foreningen.

26-04-2024 6 minutter Gårdbutikker & direkte salg,   Politik