Annonce
Annonce
Er den økologiske kaffe i virkeligheden konventionel? Det kan en ny teknologi hjælpe myndighederne med hurtigt at finde ud af. Foto: Colourbox
Ny teknologi kan lugte, om kaffen er økologisk
Forskere har udviklet en metode til at skelne økologisk kaffe fra konventionel kaffe alene ud fra duften.
Merprisen på økologisk kaffe kan friste producenter til at lyve deres konventionelle kaffe økologisk. Det bliver imidlertid noget sværere, efter at forskere ved det hollandske Wageningen University & Research har udviklet en maskine, der ud fra kaffens duft kan afgøre, om den er produceret økologisk eller ej.
Det oplyser universitetet på sin hjemmeside.
"Vores forskerhold leder efter de fingeraftryk, som helt naturligt kommer fra fødevarernes komponenter, der er karakteristiske for produktet, produktionsmetoden eller ophavet, og som så kan bruges til at verificere produktets autenticitet," siger Saskia van Ruth, der er professor i fødevareautenticitet og -integritet ved Wageningen Food Safety Research, som er en del af Wageningen University & Research.
Ved at analysere forskellige karakteristika i komponenterne fra flere typer kaffe har forskernes maskine således lært, hvordan økologisk kaffe dufter. Det kan hjælpe myndighederne med hurtigt at teste, om den certificerede kaffe nu også ér økologisk, eller om der er tale om svindel.
En EU-rapport fra 2013 har vist, at økologiske fødevarer var på tredjepladsen over de fødevareprodukter, der er i størst risiko for svindel, mens kaffe og te lå på syvendepladsen.
Flere artikler fra samme sektion
Treparten kaldes »en generationsaftale«, men det er bestemt ikke alle unge, der er enige i det
Den Grønne Ungdomsbevægelse kritiserer den grønne trepartsaftale for at tabe ungdommen på gulvet. Omvendt er de unge landmænd i LandboUngdom glade for, at aftalen endelig er sikret via et bredt forlig, og formanden er ikke skræmt over, at Danmark indtil videre går enegang på området - tværtimod.
Lettet partileder efter aftale om grøn trepart: »Endelig får vores vandmiljø en fair chance«
Regeringen rykkede sig på kvælstofkravet, og dermed kunne den sammen med et bredt flertal i Folketinget nå til enighed om en grøn trepart efter ugers forsinkelse. Aftalen sikrer næsten én mia. nyplantede træer, skærpede kvælstofkrav til landbruget og ikke mindst en CO2-afgift. Men nogle af aftaleparterne udtrykte alligevel utilfredshed med dele af aftalen.
Nye formuleringer i den grønne trepartsaftale giver Økologisk Landsforening fornyet håb
Den endelige trepartsaftale indeholder nogle formuleringer, som giver Økologisk Landsforening fornyet håb om, at økologerne måske ikke alligevel stilles dårligere end deres konventionelle kolleger, og at foreningens forslag til en klimaafgift kan blive til virkelighed.