Annonce

Annonce

køer på græs med en vindmølle i baggrunden

Rød blok er blevet enig om nogle målsætninger for den kommende socialdemokratiske regering. De vil ifølge Økologisk Landsforening gavne økologien på en lang række områder. Arkivfoto: Økologisk Landsforening

Ny regering vil fordoble økologien i Danmark

Pressemeddelelse

Den kommende Socialdemokratiske regering er blevet enig med SF, Radikale Venstre og Enhedslisten om at fordoble det økologiske areal samt at fordoble både økologisk eksport og danskernes forbrug af økologi i 2030.

Helt som ventet har klimaet, økologien og hele den grønne omstilling fået en markant plads i den politiske aftale, som natten til onsdag blev underskrevet af Socialdemokratiet, Radikale Venstre, SF og Enhedslisten.

Økologisk Landsforening kalder målsætningen "et historisk gennembrud for økologi" til gavn for natur, miljø og rent drikkevand i Danmark. Foreningen roser også aftalens ambitioner om klimaomstilling, og en ny landbrugspolitik i EU, som gavner både natur og klima.

Danmarks kommende socialdemokratiske regering har indgået en aftale med SF, Radikale Venstre og Enhedslisten om at hæve ambitionerne for mere økologi i Danmark: Fordobling af det økologisk areal samt fordobling af økologisk eksport og danskernes forbrug af økologi er en del af den ambitiøse grønne satsning, som skal gavne natur, klima, miljø og rent drikkevand i Danmark.

Et historisk gennembrud

Økologisk Landsforening er begejstret, men anbefaler samtidig løsning af de mange udfordringer i en samlet reform og omstilling af landbruget.

- Aftalen er et historisk gennembrud for økologi, og vi glæder os nu til det kommende samarbejde om udviklingen af en ny dansk økologipolitik, som kan realisere de ambitiøse mål og fastholde Danmark som verdens førende økologiland, siger Paul Holmbeck, politisk direktør i Økologisk Landsforening, og tilføjer:

- Det kræver nye investeringer i innovation, markedsudvikling og forskning. Ny viden, nye markeder og nye innovative løsninger skal støtte de økologiske landmænd, virksomheder og madprofessionelle i at drive klimaomstillingen og skabe nye jobs i fødevarebranchen. Økologi står på tre ben: markedet, innovation og en offensiv økologipolitik.

Det er afgørende, at regeringen adresserer klima- og biodiversitetsudfordringer samlet i en større omstilling i landbruget.

— Per Kølster, fmd. Økologisk Landsforening

Økologisk Landsforeningens formand Per Kølster peger på en større politisk dagsorden, hvor en historisk omlægning i landbruget i forhold til både klima og biodiversitetskrisen er nødvendig.

- Det er afgørende, at regeringen adresserer klima- og biodiversitetsudfordringer samlet i en større omstilling i landbruget. Og i det arbejde skal økologi i langt højere grad end idag tænkes aktivt ind i både den kommende klimapolitik og jordreform, for økologi leverer samtidigt på en stribe bæredygtighedsmål, som natur og rent drikkevand, siger Per Kølster

Økologi- og klimaomstilling i de offentlige køkkener

Den økologiske markeds- og innovationsindsats har været under afvikling de senere år. Omlægning af offentlige køkkener til økologisk og klimavenlig mad er også blevet nedprioriteret nationalpolitisk. Det håber Økologisk Landsforening, at den nye regering vil lave om på.

- Omstilling til økologi i offentlige køkkener har skabt sundere og mere klimavenlige måltider med mindre spild, mindre kød og mere grønt. Indenfor samme budget. Det er en klog velfærdsløsning en klog klimaløsning skabt med nyt håndværk og uddannelse ude i køkkenerne, siger Paul Holmbeck.

EU's landbrugspolitik skal være grøn

Økologisk Landsforening er også meget positiv overfor aftalen om et mål for sænkning af klimabelastningen i dansk landbrug, samt at regeringen vil arbejde for en grøn omstilling af EU's landbrugspolitik, så den i fremtiden støtter landmænds handlinger for naturen og klimaet. 

Den kommende regering skal være med til at præge EU's kommende landbrugspolitik, som gælder fra 2021-2027.

- Det er meget positivt, at aftalen viser enighed om at omstille EU's landbrugspolitik så det i fremtiden bruger støttemidler til at motivere landmænd til nye handlinger for naturen og klimaet. Det er nødvendigt, at Danmark er en markant fortaler for disse ændringer, for mange lande er tilfredse med at bevare tingene, som de er nu, siger Paul Holmbeck.

Dette er en pressemeddelelse fra Økologisk Landsforening. Det er tilladt at kopiere og bringe den på andre nyhedssider.

Flere artikler fra samme sektion

Ny dyrevelfærdsrapport: Syge dyr plejes ikke, og kalve får for lidt foder og vand

Fødevareministeren er bekymret, efter at den nye dyrevelfærdsrapport viser en markant stigning i antallet af lovovertrædelser i kvægbesætninger, mens der stadig ses regelbrud i hver tredje kontrollerede grisestald.

03-02-2023 6 minutter Dyrevelfærd,   Politik

Domstol lukker smuthul for ulovlige pesticider, som Danmark har brugt flere gange

EU's medlemslande har givet landbruget adskillige dispensationer til at bruge en række kontroversielle pesticider, som mistænkes for at skade bierne. Den går ikke, lyder det fra domstol, som understreger, at menneskers og dyrs sundhed skal vægte højere.

02-02-2023 5 minutter Pesticider,   Miljø,   EU

Fond har uddelt tocifret millionbeløb til at beskytte vores drikkevand

Interessen for at søge om midler til at beskytte vores drikkevand er stor. Midlerne går bl.a. til at rejse skov og forhindre sprøjtning med pesticider nær vandboringer.

01-02-2023 3 minutter Pesticider,   Miljø,   Politik