Annonce
Annonce
Fødevareminister Mogens Jensen er lydhør over for Økologisk Landsforening ændringsforslag. Foto: Keld Navntoft
Minister er lydhør over for ønsker om lovændring
Det vil være hensigtsmæssigt at få et nærmere kendskab til økologiske bedrifters brug af sprøjtemidler, som også ØL ser et behov for, mener fødevareminister Mogens Jensen (S).
Alternativets landbrugsordfører, Susanne Zimmer, har bedt fødevareminister Mogens Jensen (S) om at forholde sig til et forslag fra Økologisk Landsforening om at ændre loven om brugen og registreringen af kemikalier.
Af svaret fra fødevareminister Mogens Jensen fremgår det, at ministeren har lyttet til ØL’s tanker. Det fremgår også, at ministeren endnu ikke har lagt sig fast på en model, og at Miljø- og Fødevareministeriet snart vil sende et udkast til ny sprøjtejournalbekendtgørelse i høring, som vil være en opfølgning på lovforslaget.
"Det er i den forbindelse fortsat vurderingen, at det vil være hensigtsmæssigt at få et nærmere kendskab til økologiske bedrifters brug af sprøjtemidler, som også Økologisk Landsforening ser et behov for. Den konkrete udmøntning af nødvendige tiltag i den forbindelse er under endelig afklaring," skriver Mogens Jensen i sit svar til Susanne Zimmer.
ØL har gennemgået et lovforslag om ændringen af loven om kemikalier og ophævelsen af loven om behandling af oplysninger om brug af plantebeskyttelsesmidler i jordbruget (integreret plantebeskyttelse, indberetning af sprøjtejournal og tilskud til mindre belastende bekæmpelsesmidler m.v.).
Foreningen peger i sit høringssvar på behovet for, at der indføres krav om, at det skal fremgå af sprøjtejournalen, om bedriften er økologisk, samt at der foretages en tilpasning af gebyrsystemet, så mindre belastende bekæmpelsesmidler ikke bliver uforholdsmæssigt dyre sammenholdt med de mere belastende, som følge af at afgiften beregnes i forhold til vægten af det aktive stof i midlet.
"Vedrørende sprøjtejournalen, så ønsker Økologisk Landsforening, at det fremgår af indberetning af sprøjtejournalen, hvis bedriften er autoriseret til økologisk produktion. Der er godkendt et begrænset antal midler baseret på naturens egne stoffer eller produkter godkendt til fødevarer. Det vil være hensigtsmæssigt, at det er muligt at trække data på anvendelsesomfanget i økologi, da det gør det nemmere at tage stilling til, om der er behov for nye administrative redskaber og regler for at styre anvendelsen," skriver ØL i høringssvaret.
Foreningen foreslår, at kravet om, at det oplyses, om bedriften er autoriseret til økologisk drift, indføres, i forbindelse med at der skabes hjemmel i kemikalieloven til at fastsætte indberetningskrav.
Vedrørende forslaget om, at der skal være tilskud til forsknings-, udrednings- og udviklingsprojekter og til gebyrbetaling i forbindelse med godkendelse af mindre belastende bekæmpelsesmidler, peger ØL på behovet for at tilpasse systemet for gebyrer på pesticider, så mere skånsomme midler ikke pålægges en relativt stor afgift, fordi de er godkendt til brug i høje doser.
"Det gælder for eksempel kaliumbicarbonat, der er godkendt til levnedsmidler, kaolin, der er et lermineral og svovl, som kan anvendes i meget større dosis, hvis det udbringes som gødning. Det nuværende afgiftssystem bremser omlægningen fra mere belastende midler til mindre belastende midler, der falder uden for karakteren af gængse plantebeskyttelsesmidler," skriver ØL.
Flere artikler fra samme sektion
Året der gik i Økologisk Landsforening
Særligt den grønne trepartsaftale står stærkt i bevidstheden, når man ser tilbage på 2024, og der er både gode og dårlige aspekter i aftalen, skriver Sybille Kyed, som her opremser nogle af de vigtigste politiske kampe - og sejre - for Økologisk Landsforening det forgangne år.
Utålmodighed på Gram Slot, konventionelle bananer sneg sig tilbage og glyphosat fundet i sæd: Her er de mest læste artikler i 2024
Det var især artikler om pesticider og en om Økologisk Landsforenings nye repræsentantskab og bestyrelse, der var populære blandt økonu.dk's læsere i det forgangne år.
Er dit juletræ konventionelt? Så er det sandsynligvis sprøjtet med PFAS-pesticider
Over halvdelen af de producenter, der har sprøjtet juletræerne med pesticider, har brugt PFAS-pesticider. Lektor og PFAS-ekspert holder sig til økologiske juletræer: "Jeg vil ikke have et kemitræ stående, hvor børn og familie opholder sig".